Свържи се с нас

Новини

И те са важни

Published

on

снимка: Община Габрово

Ден преди деня, в който се почитат жените от цял свят, момичета и момчета от Софийската математическа гимназия дариха много повече от хранителни продукти на хора от селата в Община Габрово.

Елизабет, Диана, Йоанна, Надя, Християн и Венелин от 12 „Е“ клас на математическата гимназия в град София дариха внимание и онова трепетно очакване на младостта, която старите хора на село жадуват. Момичетата и момчетата посетиха възрастни хора в кметствата Трънито, Зелено дърво, Балани, Чарково, Кметовци, Козирог и Гръблевци. Облекчаването на ежедневието на домакинства, в села с под 15 души и слабо обслужвани от социалните служби, е главната идея на проекта „И те са важни“. Той е свързан с приложната дисциплина на учениците от 12 клас „Свят и личност“.

Домакинствата са предварително проучени, чрез свързване с кметските наместници на населените места. Паралелно с проучването младите хора от Софийската математическа гимназия провеждат разговори с големи вериги магазини, с цел провеждане на кампания, в която клиентите да дарят купени от тях продукти.

Елизабет Каин, Надя Ангелова, Диана Иванова, Йоанна Божилова, Венелин Мартинов и Християн Марков си поставят една на пръв поглед лесна задача, за чието изпълнение обаче трябва да се включат много съмишленици, за да бъде реализирана. Резултатът от проекта е увенчан с успех, благодарение на родителската подкрепа на зрелостниците от математическата паралелка и на хората, които подкрепиха тяхната благородна идея, превърнала се в дела.

Тяхната цел е не само да снабдят домакинствата в труднодостъпните села, където няма магазини с хранителни продукти, а и да прекарат време с тях в разговор за битието им. Сблъсквайки се с тази ситуация младите хора прибавиха частица в житейския си опит и осъзнаха, че техният труд реално е полезен на обществото.

Проектът на учениците от 12 „Е“ клас на Софийската математическа гимназия може да бъде предложен за интеграция в учебното съдържание на предметите, които се изучават в училищата: Главно, заради най-хубавото и жадуваното нещо в него –довеждане на младите хора в българските села и радостта, която донася младостта на възрастните хора.

Както споделят участниците в проекта, „Ако по-голяма част от младото поколение се организира и се включи в такива дейности, голяма част от обществените проблеми в страната биха могли да бъдат решени. За жалост в България процесът на урбанизация протича с невероятно големи темпове. Големите градове привличат хората с възможностите, които предлагат, което е причина за обезлюдяването на селата. Има хора, които обаче не могат да си позволят да напуснат домовете си, дори когато всички около тях го правят, защото ги свързват много събития от някогашния разцвет на българското село. В много държави такива хора се насърчават и се подкрепят от държавата.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица