Свържи се с нас

Новини

И те са важни

Published

on

снимка: Община Габрово

Ден преди деня, в който се почитат жените от цял свят, момичета и момчета от Софийската математическа гимназия дариха много повече от хранителни продукти на хора от селата в Община Габрово.

Елизабет, Диана, Йоанна, Надя, Християн и Венелин от 12 „Е“ клас на математическата гимназия в град София дариха внимание и онова трепетно очакване на младостта, която старите хора на село жадуват. Момичетата и момчетата посетиха възрастни хора в кметствата Трънито, Зелено дърво, Балани, Чарково, Кметовци, Козирог и Гръблевци. Облекчаването на ежедневието на домакинства, в села с под 15 души и слабо обслужвани от социалните служби, е главната идея на проекта „И те са важни“. Той е свързан с приложната дисциплина на учениците от 12 клас „Свят и личност“.

Домакинствата са предварително проучени, чрез свързване с кметските наместници на населените места. Паралелно с проучването младите хора от Софийската математическа гимназия провеждат разговори с големи вериги магазини, с цел провеждане на кампания, в която клиентите да дарят купени от тях продукти.

Елизабет Каин, Надя Ангелова, Диана Иванова, Йоанна Божилова, Венелин Мартинов и Християн Марков си поставят една на пръв поглед лесна задача, за чието изпълнение обаче трябва да се включат много съмишленици, за да бъде реализирана. Резултатът от проекта е увенчан с успех, благодарение на родителската подкрепа на зрелостниците от математическата паралелка и на хората, които подкрепиха тяхната благородна идея, превърнала се в дела.

Тяхната цел е не само да снабдят домакинствата в труднодостъпните села, където няма магазини с хранителни продукти, а и да прекарат време с тях в разговор за битието им. Сблъсквайки се с тази ситуация младите хора прибавиха частица в житейския си опит и осъзнаха, че техният труд реално е полезен на обществото.

Проектът на учениците от 12 „Е“ клас на Софийската математическа гимназия може да бъде предложен за интеграция в учебното съдържание на предметите, които се изучават в училищата: Главно, заради най-хубавото и жадуваното нещо в него –довеждане на младите хора в българските села и радостта, която донася младостта на възрастните хора.

Както споделят участниците в проекта, „Ако по-голяма част от младото поколение се организира и се включи в такива дейности, голяма част от обществените проблеми в страната биха могли да бъдат решени. За жалост в България процесът на урбанизация протича с невероятно големи темпове. Големите градове привличат хората с възможностите, които предлагат, което е причина за обезлюдяването на селата. Има хора, които обаче не могат да си позволят да напуснат домовете си, дори когато всички около тях го правят, защото ги свързват много събития от някогашния разцвет на българското село. В много държави такива хора се насърчават и се подкрепят от държавата.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Силвия Кръстева инициира среща с габровските депутати

Published

on

Кметът на община Трявна Силвия Кръстева покани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избирателен район – Габрово.

Днес, 18 януари, официалната покана бе изпратена от местната администрация до Богомил Петков – народен представител от ПП “Продължаваме промяната”, Томислав Дончев – народен представител от ПП ГЕРБ, Юсеин Вейселов – народен представител от ПП “Движение за права и свободи” и Даниел Петров – народен представител от ПП “Възраждане”.

Работната среща е предвидена да се проведе на 28 януари от 13.30 ч. в сградата на Община Трявна.

По време на разговора между местната управа и излъчените от габровска област депутати ще бъдат обсъдени основни проблеми на района, засягащи жителите на Трявна и Плачковци и малките населени места и ще бъдат търсени ефективни методи за тяхното решаване.

От администрацията на Силвия Кръстева посочиха:

  • Привличане на инвестиции за изграждане на така желаната спортна зала в гр. Трявна и общежития към нея
  • Намиране на средства за подобряване на инфраструктурата на емблематичните за гр. Трявна ул. “Ангел Кънчев” и ул. “Петко Р. Славейков”
  • Обстановката и проблемите, вследствие на пандемията от КОВИД-19 у нас
  • Привличане на инвестиции за осигуряване на заетост и по-високи доходи за местното население
  • Развитие на туризма в региона

В случай на възпрепятстване от страна на народните представители за присъствие на работната среща в сградата на Община Трявна, същата ще бъде проведена в София при удобни за народните представители дата и час.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията хвана голямо количество контрабандни цигари

Published

on

270 000 къса контрабандни цигари бяха иззети при специализирана полицейска операция, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана на 15 януари, в района на севлиевското село Богатово. Тогава за проверка бил спрян товарен автомобил „Фиат Добло“, управляван от 41-годишен севлиевец.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово и представители на Агенция „Митници“ открили в товарния отсек буса натоварени кашони, пълни със стекове цигари, които били без валиден български акцизен бандерол.

Иззети били 27 мастербокса от различни марки. Водачът на автомобила е бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран, осигурено е финансиране

Published

on

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран през тази година, уверение за това се получи в Областната администрация от инж. Деян Георгиев, директор на Областно пътно управление – Габрово.

Мостът е в изключително компрометирано състояние, има готов технически проект и осигурено финансиране в размер на близо 150 000 лв.

Освен този участък в област Габрово за настоящата година са предвидени за ремонт още няколко пътни отсечки от републиканската пътна мрежа с най – влошено технико – експлоатационно състояние.

Това стана ясно от проведената среща на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов с представители на АПИ, „Автомагистрали“ ЕАД и министерството. По време на срещата от АПИ бяха представени конкретно по области участъци, които са определени за спешен ремонт през 2022 г. – това са път III 5006 – Габрово – Узана от км 5+682 до км 21+380; път III -609 Трявна – Дряново от км 47+432 до км 63+800; път III-403 Кормянско – Крамолин от км 14+000 до км 26+685; път III -401 – известен като стария път за Ловеч, път III-4403 Габрово- Кози рог от км.0+000 до км 18+088, както и път I-5 Габрово – връх Шипка от км 155+195 до км 170+000.

Предвидените отсечки обхващат участъци от всички общини на територията на област Габрово, а с реализирането на ремонтните дейности ще се подобри значително технико-експлоатационното състояние на пътищата, както и ще се повиши безопасността на движение.

След тази среща министърът отвори възможността граждани да могат да подават свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Предложенията и сигналите, включително снимки и видеоматериали, могат да се изпращат на имейл адрес: signali@api.bg. Те ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица