Свържи се с нас

Новини

Обявиха финалистите в конкурса за есе, посветен на спасяването на българските евреи

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габрово е първият град, в който приключи общинският кръг на ученическия конкурс за есе, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. На тържествената церемония в Актовата зала на Националната Априловска гимназия бяха отличени победителите сред 11-те финалисти.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Комисия в състав от учители по „Български език и литература“ и „История и цивилизация“ класира на първо място Цветина Колева и на второ място Виктория Ангелова от 12 клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Третото място се подели между учениците на Националната Априловска гимназия – Моника Станчева от 11 клас и Мила Добрева от 12 клас.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Специален гост на събитието бе Яков Джераси, председател на фондация „Израел – България“, по чиято инициатива и със съдействието на Община Габрово беше организирано литературното състезание.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Камерният хор на Националната Априловска гимназия с диригент Виолета Василева откри тържествената церемония с изпълнение на произведения от Джордж Гершуин и маестро Георги Атанасов. Поздравление към гостите отправи и младият пианист Николай Георгиев, който представи популярната филмова мелодия „Огнен танц“. Той е възпитаник на Юлия Големанова от музикалната школа при НЧ „Априлов-Палаузов 1861“.

Своеобразно продължение на темата от оспорваната надпревара ще бъде организираното посещение на 11-те финалисти в София за Деня на спасението на 10 март  2015 г. Предвидено е да разгледат Централната софийска синагога и да се срещнат със свои връстници от други градове, също участници в конкурс за есе за спасяването на българските евреи. Младите хора ще имат възможност да дискутират и обменят по между си идеи по темата.

От 16 години фондация Израел-България  провежда сред ученици от горните класове конкурс за есе по темата за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Стремежът на Яков Джераси е младите хора у нас да познават историята си, да се гордеят с предците си, да пишат по темата и свободно да изразяват мнението си.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица