Свържи се с нас

Крими

Двама габровци осъдиха КУИППД за 50 000 лева

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С решение по гражданско дело от 2013 г. състав на Габровския окръжен съд, с председател съдия Топалова, осъди Комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество (преди Комисия за установяване на имущество придобито от престъпна дейност) да заплати на мъж и жена от Габрово обезщетение в размер на общо 50 000 лева, за претърпени от тях неимуществени вреди в резултат на незаконни действия на служителите на Комисията във връзка с приложението на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност (отм.).

Производството пред Габровски окръжен съд е образувано по искова молба на двамата габровци, с правно основание от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди във връзка с чл.32 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност (отм.).

Видно от материалите по делото през периода от края на 2008 година до края на 2012 година КУИППД е провела спрямо ищците производство по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. В хода на административната проверка пред Комисията върху цялото имущество на ищците са наложени обезпечителни мерки (възбрани върху недвижими имоти, запориране на банкови сметки и МПС), препятстващи разпореждането със собствеността им.

След приключване на проверката Комисията е предявила пред Габровски окръжен съд мотивирано искане за отнемане на имуществото, въз основа на което е образувано гражданско дело № 91/2009 г.

С решение от 21 юни 2011 година Габровският окръжен съд е отхвърлил изцяло искането на Комисията като неоснователно и е отменил наложените обезпечителни мерки. По жалба на КУИППД първоинстанционният съдебен акт е проверен по въззивен ред и е потвърден с решение на Апелативен съд – Велико Търново.

Комисията е обжалвала акта на въззивната инстанция, но съгласно определение на ВКС не е допусната касационна проверка. По този начин производството е приключило окончателно на 13 ноември 2012 година.

В исковата молба по настоящото дело се твърди, че проведеното производство по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност (отм.) е променило изцяло живота на ищците, като се отразило негативно на личните им взаимоотношения, социалните и професионални им контакти, както и на здравословното им състояние.

Във връзка с посоченото двамата сезират Габровския окръжен съд с искане да постанови решение, с което Комисията да бъде осъдена да им заплати обезщетение за причинените неимуществени вреди в размер от по 200 000 лева за всеки от тях.

След анализ на всички приложени по настоящото дело доказателства съдът счете, че са налице и двете изискуеми от закона предпоставки за уважаване на предявените искове, а именно: незаконни действия от страна на служителите на държавния орган и произтичащи от тези действия вреди за ищците.

Съдът прецени, че в хода на продължилото повече от четири години производство по ЗОПДИППД (отм.) служителите на КУИППД не са извършили законосъобразна преценка на релевантните факти и обстоятелства по отношение имуществото на ищците и начинът на придобиването му, което обосновава и отговорността на Комисията като специализиран държавен орган по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Съдът счете още, че от приложените по делото свидетелски показания и експертизи безспорно се установява връзката между проведеното от Комисията производство и преживените от ищците емоционални страдания, нарушените им социалните контакти, влошеното здравословно състояние и качеството им на живот като цяло.

При определяне размера на дължимото обезщетение съдът взе предвид продължителността на воденото административно и съдебно производство, естеството на причинените на всеки от ищците страдания и неудобства, начина, по който действията на служителите на ответната Комисия са се отразили върху емоционалното и здравословното състояние на всеки от тях.

Предвид изложеното на ищеца е присъдено обезщетение за доказаните реално претърпени неимуществени вреди в размер на сумата от 30 000 лева, а на ищцата – обезщетение в размер на 20 000 лева. Сумите следва да бъдат изплатени ведно със законната лихва върху тях, считано от 13 ноември 2012 година до окончателното им заплащане.

Искът в останалата част, за разликата до предявения размер от по 200 000 лева за всеки от двамата, бе отхвърлен като недоказан и неоснователен.

Решението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Хванатият с наркооранжерия румънец остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок до 72 часа 55-годишният румънски гражданин за засяване и отглеждане на марихуана. За тежкото криминално деяние ви съобщихме вчера.

Досъдебното производство, водено под ръководството на РП-Габрово, е започнало с претърсване и изземване в имот в дряновското село Саласука, извършено при неотложност в сряда, 23 ноември, при което били намерени саксии със засадени растения от рода на конопа.

Вчера, 24 ноември, в качеството на обвиняем бе привлечен 55-годишен румънски гражданин за това, че от неустановена дата през септември т.г. до 23 ноември, в постройка в с.Саласука, засял в саксии и отглеждал 154 броя растения марихуана, с тегло на листната маса 20,318 кг, на стойност около 50 000 лв, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Мъжът е задържан с постановление на РП-Габрово за срок до 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

„Голфаджия“ наду дрегера на над 4 промила след удар в дувар и преобръщане по таван

Published

on

36-годишен мъж от габровското село Донино самокатастрофира тежко, удряйки се в дувар на къща и преобръщайки се по таван, а при проверката за алкохол се оказа, че е шофирал с 4 промила.

Пътнотранспортното произшествие е станало във вторник вечерта, около 18.10 часа в село Копчелиите, когато бил подаден и сигналът от гражданин.

Пристигналият на мястото на катастрофата полицейски екип установил, че 36-годишният водач, управлявайки „Фолксваген Голф“, не контролирал непрекъснато автомобила, излязъл извън пътното платно, ударил се в дувар, след което се обърнал по таван.

Мъжът бил откаран в местната болница с наранявания в областта на ръката, като след прегледа е освободен. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 4.08 промила. Пияният отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията разби наркооранжерия в региона и прибра 55-годишен румънец

Published

on

Полицията иззе 154 канабисови растения, а по случая е задържан 55-годишен румънски гражданин.

Успешната акция е била реализирана вчера, 23 ноември, от криминалисти от дряновското полицейско управление, които предприели претърсване в частен имот в село Саласука.

В една от стаите, приспособена за отглеждане на канабис, открили и иззели 154 канабисови растения, реагирали при полевия наркотест на марихуана.

Допълнително бил намерен полиетиленов плик, съдържащ суха зелена листна маса с тегло 21 грама, също реагирала на марихуана.

Конфискувано било оборудване – лампи с рефлекторни светлоотразители към тях, вентилатори, два радиатора, единадесет туби с течна тор и други съоръжения, способстващи отглеждането на растенията.

За срок до 24 часа бил задържан 55-годишен румънски граждани, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица