Свържи се с нас

Крими

Добра оценка за работата на ОДМВР – Габрово

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На снимката Борислав Бончев (вляво) и Станислав Теофилов © Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Добра оценка за работата на Областната дирекция на МВР – Габрово постави Станислав Теофилов, заместник – директор на ГД „Национална полиция“, който присъства на проведения годишен отчет-анализ, обобщен пред журналисти. Според комплексната система за оценка, която функционира в МВР, габровската областна дирекция заема 12-то място в страната.

„Отчитайки усложнената обстановка – годината бе наситена с множество обществени прояви, обезпечено бе провеждането на изборите за Европейски парламент и за народни представители, като през цялата година служители на областната дирекция бяха командировани в РДГП Елхово за участие в специализираната полицейска операция, осъществявана във връзка със засиления миграционен натиск, постигнатите резултати са добри“, заяви г-н Теофилов.

ОДМВР-Габрово е класирана по критерия „резултати от разследването“ на пето място, което е свидетелство за добрата квалификация на разследващите полицаи, допълни още заместник – директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Теофилов.

Според представените по време на отчета цифри, през годината на територията на област Габрово са регистрирани 1456 криминални престъпления, което е с 11.76% по-малко, спрямо 2013 г /1650/.

Коефициентът на престъпност бележи намаление със 161,7 пункта – 1213,63 престъпления на 100 хил. души население, в сравнение с 2013 г. и остава по-нисък от средния за страната /1358,96/.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През годината няма извършени убийства и опити за убийства, не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона, допълни към казаното пред медиите директорът на ОДМВР – Габрово гл. инсп. Борислав Бончев.

Основна част от всички престъпления заемат тези против собствеността – 974 или 66,9% от всички регистрирани.

От заявеното от него стана ясно, че общият брой на кражбите е 805 – с 13,44% по-малко от сравнителния период. Регистрираните кражби на селскостопанска продукция са намалели с 9.4%. С 29% е намалял броят на регистрираните измами /49 за 2014 г. и 69 през 2013 г./.

„Грабежите са 22 /1 от тях въоръжен/, като са установени извършителите на 18 от тях – постигнато е много добро ниво на разкриваемост – 81.82%. Общият процент разкриваемост, постигнат през 2014 г., е 54.12%“, информира гл. инсп. Борислав Бончев.

На срещата бяха очертани и основните още приоритетите в работата на областната дирекция през настоящата година, като сред тях ще продължи да бъде дейността по линия „пътна безопасност“.

ОДМВР-Габрово ще разполага с три автомобила, оборудвани със системи за ведионаблюдение и аудиозапис за пълноценно осъществяване на пътиня контрол.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Хванаха петима дрогирани водачи в региона само през миналата седмица

Published

on

Петима са водачите, шофирали след употреба на наркотици, които бяха установени на територията на областта през изминалата седмица. Данните оповестиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Проверките са били извършвани в хода на полицейска акция по безопасност на движението, проведена в периода от 16 до 22 януари. В рамите на седмицата униформените служители извършили проверки на 1 290 автомобила и 1 685 лица.

Съставили са били 53 акта и са наложили 286 глоби по фиш. Контролните органи установили петима водачи, шофирали след употреба на наркотици, а трима отказали да бъдат тествани.

Един водач е установен да управлява автомобил след употреба на алкохол. Неправоспособните са трима. Четирима са санкционирани за неправилно изпреварване, а един за отнето предимство на друго пътно превозно средство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица