Свържи се с нас

Новини

Обсъжда се Областен план за младежта за тази година

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Работна група обсъди Проекта на областен план за младежта за 2015 година. В срещата участие взеха областният управител Николай Сираков, неговият заместник Добромир Валачев, представители на общините от региона, държавни институции и неправителствени организации.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител обясни, че в годините назад тази сфера не е анализирана на областно ниво, затова на този етап се налага да се обърне много по-детайлно внимание. Важно е, чрез този план да се очертаят основните насоки и приоритети в развитието на дейностите, свързани с младежта на регионално ниво.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

„Искам чрез него да допринесем и да създадем условия за младите,за да им е интересно тук и да намират своето място в нашия регион“, сподели пред участниците в срещата Николай Сираков и допълни, че за него е важно младите да инициират и участват самите те в тези дейности. Областният управител призова Общините и представителите на различни сектори, които участват в процеса да вникнат в приоритетите и дейностите на съседите си, защото това ще помогне да се изгради по – цялостна визия за развитието на младежките дейност в област Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният план за младежта е разработен въз основа на приоритетите и стратегическите цели, заложени в Националната стратегия за младежта 2012-2020 г., в изпълнение на Закона за младежта и базирайки си не анализите на потребностите на младежите, представени от четирите общини в областта. Той разглежда възможностите за изпълнение на националната политика за младите хора в област Габрово на възраст от 15 до 29 години, формирана според техните потребности, а именно: насърчаване на икономическата активност и кариерно развитие на младите хора; създаване на благоприятни условия за училищно и университетско образование; професионално и личностно развитие; информираност във всички сфери и аспекти на обществено-икономическия живот; повишаване гражданската активност и приобщаване към управлението на местно, областно и национално ниво; повишаване ролята на младежите в превенция на престъпността.

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

По време на проведената работна среща експерти от Областната администрация представиха процеса и методологията за създаване на областния план, бяха обсъдени още идеи, предизвикателства и възможности за разширяване на предвидените мерки в това направление.

Областният план за младежта на област Габрово е ориентиран към изграждане и реализиране на единна, последователна и устойчива политика. Той ще бъде качен на интернет страницата на Областна администрация – Габрово, макар и утвърден това ще бъде един отворен документ и всяко добро и конструктивно предложение ще бъде взето под внимание, коментира в заключение областният управител на Габрово Николай Сираков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица