Свържи се с нас

Новини

Дефектирала муфа е причината за аварията на бул.“Априлов“

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

ВиК аварията на кръстовището на бул. „Априлов“ с ул. „Райчо Каролев“ е отстранена, асфалтовата настилка ще бъде възстановена в обхвата на цялото кръстовище, съобщиха от звеното за изпълнение на Интегрирания проект за водния цикъл на Габрово.

Аварията бе предизвикана от дефектирала муфа, която бе подменена от екипа на строителната фирма, извършила полагането на водопроводната мрежа по бул. „Априлов“.

Към 20.00 часа снощи бе напълно възобновено водоподаването в района на бул. „Априлов“, след изпълнение на ремонтните работи по авария на хранителен водопровод, наложила извършване на изкопни дейности на кръстовището на булеварда с ул. „Райчо Каролев“.

Изкопът бе обезопасен и надлежно сигнализиран, като днес – 25 февруари ще бъде засипан и нормалната проходимост на пътния участък ще бъде възобновена. При благоприятни климатични условия, настилката ще бъде възстановена по цялата ширина на пътното платно, без да се допуска частично възстановяване в рамките на изкопа. Подмяната на водопроводите по бул. Априлов е част от етап 2 от рехабилитацията/разширяването на ВиК мрежата на града, в рамките на проекта за водния цикъл.

Община Габрово заявява, че всяка неизправност по новоположените мрежи, вследствие на строителния процес, е безусловна отговорност на изпълнителите и обект на незабавни корекционни действия от страна на отговорните строителни фирми.

Едно от основните изисквания на Община Габрово, при извършване на неотложни ремонтни дейности по цялостно асфалтирани улици, е настилките да бъдат възстановявани в тяхната цялост. Същият принцип ще се прилага стриктно и по време на регламентирания в строителните договори предстоящ едногодишен период за съобщаване на дефекти, по време на който ще се извършва ежедневен мониторинг на новоизградената мрежа.

В рамките на дефектния период строителите остават договорно ангажирани с изпълнението на всички дейности по отстраняване на неизправности или щети, съобщени от Възложителя, което се извършва за тяхна сметка и е обезпечено в договорите със задържани гаранционни суми.

Поради възникналата авария, водоподаването по улици Юрий Венелин (от Мототехника до паркинг Липите), Пенчо Семов, Успех, Елисавета Попантонова, Иван Гюзелев, Априловска, Райчо Каролев (от Козирката до РЗИ) и бул. Априлов (от ул. Юджийн Скайлър до Театъра), бе спряно от 14:00 до 20:00 ч.

Община Габрово се извинява на жителите на град Габрово за неудобството, свързано с временно нарушаване на водоподаването и нормалната проходимост на уличното движение по бул. Априлов, причинени от извършване на неотложните изкопни дейности.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица