Свържи се с нас

Новини

Атрактивни контейнери за отпадъци в пилотен габровски квартал

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Нова система за разделно събиране на отпадъците ще бъде въведена в общините Габрово и Трявна. За да бъде успешно възприета и ефективно използвана от жителите, е потърсен нестандартен и оригигинален подход чрез атрактивна и красноречива визия на съдовете за отпадъци.

Моделът, реализиран в Габрово и Трявна, се случва за първи път в България и представлява система от два вида контейнери – жълт и кафяв, съобщиха от габровската общинска администрация. Така в жълтия контейнер попадат суровините годни за рециклиране – стъкло, хартия, метал, пластмаса, текстил и др., а в кафявият – биоразградимите отпадъци (трева, клони, обелки, костилки, черупки, чай, кафе и др.)

В пределите на град Габрово вече е избран квартал, в който от 23 февруари 2015г. стартира пилотното въвеждане на системата за двукомпонентно разделно събиране на отпадъците.

Първите габровци, които ще могат на практика да реализират разделното събиране на отпадъците, са жителите на централен сектор в града, включващ територията между ул. „Юрий Венелин“ и ул. „Емануил Манолов“. Там вече са разположени новите контейнери за отпадъци, които в духа на габровския хумор освен чисто практична функция имат и атрактивен външен вид. На жълтия контейнер се е „закачила“ габровската котка, а от кафявата кофа шеговито поглежда усмихнат червей. Залагайки на по-впечатляваща и по-оригинална визия на контейнерите, Община Габрово очаква да насочи вниманието на гражданите и ще постави акцент върху правилното разеляне на отпадъците.

Като част от кампанията за популяризиране на новата система и с оглед на по-високата ефективност Община Габрово кани всички живущи в пилотния квартал, както и всички габровци, които искат да научат повече за проекта и новия начин за разделно събиране на отпадъците, на среща, която ще се проведе на 24 февруари 2015г. от 17:30 часа в Ритуалната зала на Общината.

Системата за разделно събиране е свързана с осъществяването на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“, реализиран по оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Стартирал през лятото на 2012 година, проектът вече е в своята финална фаза. През изминалите почти три години в землището на габровското село Гръблевци се реализира напълно ново за пределите на България строителство, изискващо върху старо сметище да се изгради ново и модерно съоръжение за третиране на битовите отпадъци. Предизвикателство за строителните работи бе паралелното функциониране на старатото сметище, където и към момента се депонират отпадъците от домакинствата в Габрово.

Новопостроеното съоръжение, което замести старото сметище, включва нова клетка за депониране, площадка за компостиране и площадка за сепариране, административна сгради и складови помещения, кантарна платформа, система за изгаряне на депойния газ, високотехнологична пречиствателна станция, експлоатационни и контролни пътища.

Освен особеностите в строителството, реализирането на проекта води и до внедряването на напълно новата и много по-удобна за експлоатация от жителите система за разделно събиране на отпадъците, състояща се в само два контейнера. Същността на двукомпонентния модел е в разделянето на отпадъка в два потока – суха фракция и мокра фракция. Така пред жителите на Габрово и Трявна няма да стои изискването да разделят отпадъците си в множество съдове, а само в два. В жълт контейнер, предназначен за сухата фракция, попадат всички подходящи за рециклиране ненужни вещи, изработени от стъкло, хартия, пластмаса, метал. В специален, оборудван с филтри, кафяв контейнер попада мократа фракция – остатъци от плодове и зеленчуци, трева, клонки, дървесина, кафе, чай и др.

При експлоатирането на системата съдържанието на жълтия контейнер постъпва на сепарираща инсталация, намираща се на територията на депото за отпадъци, където суровините ще бъдат извадени и сортирани. Пътят на биоотпадъците от кафявия контейнер приключва на площадката за компостиране на депото, където след допълнителна обработка от биоразградимите отпадъци, ще се произвежда качествен почвен подобрител – компост.

Основното предимство на двукомпонентното разделно събиране на отпадъците е, че то е лесно за възприемане от населението, защото пести време и усилия на хората за сортиране на отпадъците, като същевремено не изисква голяма площ в техните жилища. Освен това така разделени отпадъците, те остават по-чисти суровини, годни за повторна употреба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Новини

„Янтра“ се включва в благотворителна инициатива

Published

on

„Янтра“ отново застава в подкрепа на момчетата от терапевтичен център „Свети Илия“. Фондация “Общност в помощ на зависимите”, с подкрепата на Община Габрово, организира през месец октомври 2022 кампания за набиране на средства, чиято цел е да се покрие лечението на три от момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“ и които нямат никаква възможност да го плащат сами.

Кампанията е кръстена „Аз бягам с кауза!“ и ще бъде насочена към спорта – една от здравословните алтернативи на зависимите поведения. Чрез спортните активности ще се стимулират младите хора за здравословен и свободен от зависимости живот.

Предизвикателството, което отправя кампанията, е 31 дни по 1 километър бягане на ден, без значение къде и как, от всяка точка на България и по света. Нужно е само да отбележите, че посвещавате 1 км на Терапевтичен център “Свети Илия” и каузата.

Активността си може да отбелязвате във Фейсбук:
➡️ В групата Аз бягам с Кауза! I Run With a Cause!
➡️ В събитието, създадено за целта: https://bit.ly/IRunWithCause
➡️ С хаштаг #АзБягамСКауза #IRunWithCause

Официален старт на “Аз бягам с кауза” ще бъде даден на 1 октомври (събота) в 11:11 часа на обновената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“. В първия 1 километър ще се включат играчи от представителния мъжки тим на Янтра, както и деца от школата на клуба. Добре дошли са и всички желаещи. Не е задължително и да се бяга. Може да се участва и с еднокилометрова разходка – движението е полезно за здравето.

Бягането с кауза не е обвързано с дарение! Можете да бягате и да дарите, можете да бягате без да дарите, а можете и да дарите, без да бягате. Важното е, че подкрепяте морално момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“, че сте част от събитието, че помагате да бъде привлечено вниманието на повече хора към проблемите на младото поколение и най-вече, че ще се превърнете в посланици в набирането на средства, разпространявайки кампанията „Аз бягам с кауза!“!

С всяко дарение, независимо от стойността, давате шанс за възстановяване и по-добър живот на един човек!

➡️ Дарителска кампания в Платформата:
https://bit.ly/DonatePlatformata

➡️ PayPal: in.help.iz@gmail.com

➡️ Revolut: @2021sviliya

➡️ IBAN: BG39UNCR70001524123314

Основание за превод: “Аз бягам с кауза”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изтича срокът за записване на безплатни тренировки по футбол за момичета

Published

on

Последен срок за записване на безплатните тренировки по футбол по програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, за момичета от 5 до 8-годишна възраст, които ще се проведат в Габрово през първата седмица на месец октомври.

Безплатните тренировки са най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица