Свържи се с нас

Новини

Достоен ли е Васил Левски за Габрово?

Published

on

васил левски1В навечерието на годишнината от гибелта на Васил Левски – Апостола на Свободата, 19 февруари, отново се сещаме, че Габрово продължава да бъде единственият областен град, в който няма паметник на най-великия Българин.

Признателните габровци ще занесем цвете на паметната морена в центъра на Габрово, известен като града с най-много паметници, но неизвестно защо без да можем да се поклоним пред лика на Левски.

Вече повече от три години темата с паметника на Апостола продължава да вълнува габровци и въпреки приетото решение на Общински съвет – Габрово стои далеч от дневния ред на управляващите.

За първи път темата с изграждането на такъв паметник повдига общинският съветник Любомир Линков в далечната 2012 година. За тази цел има прието решение на местния парламент, с което възлага на кмета на община Габрово да извърши всички необходими действия по проектиране и изграждане на паметника на Васил Левски, като средствата за тази дейност да бъдат заложени чрез актуализация в Бюджет 2012.

След като няма предприети действия за изпълнение на това решение и проведеното заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията, на Комисията по паметниците при Община Габрово и работната група, сформирана за конкретния казус, е взето решение за предложение вместо паметник в центъра на града, да се изгради художествена пластична композиция, тематично обвързана с Васил Левски в скалния венец пред хотел Балкан.

Мотивите за това предложение са, че липсват конкретни исторически доказателства, свързващи Васил Левски с конкретно историческо място в града. Освен това според експертите в Община Габрово има непотвърдени исторически данни, че идвайки в Габрово Левски се е укривал в Девическия манастир. Това е възприето от обществеността и на мястото на манастира, до запазената чешма е положена възпоменателна морена, която е мащабирана спрямо околното пространство и не позволява надграждане и обогатяване.

Месец по-късно местният парламент променя решението си от началото на годината и вместо паметник на Апостола решава, че в Габрово ще бъде изградена „художествена пластична композиция, тематично обвързана с Васил Левски“, като отново възлага на същия кмет „след получаване на положително становище от Министерството на културата, да организира и проведе национален конкурс, средствата за който да се заложат в Бюджет– 2013 г.“.

Три бюджетни години по-късно, имаме само две неизпълнени решения. Национален конкурс все още няма обявен, нито предвидени средства за него. Потърсени за коментар по случая от Община Габрово ни беше обяснено, че най-рано в средата на тази година (2015 г.) може би ще бъдат предприети действия и изпълнение на приетите досега решения, въпреки че при извършена наша справка не открихме заложени средства за това в Бюджет 2015.

„Още в началото на мандата 2009/2015г, от групата на ПП АТАКА бе депозирано предложение за изграждане на бюст-паметник на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Всички си спомняме, че имаше изграден паметник на Левски в близост до кв. Водици, но бе изоставен на произвола на съдбата и с времето се разруши, тъй като не бе завършено външното му покритие.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За нас от АТАКА това е срам и позор. За това предложихме изграждането на подобен паметник в центъра на града. В ОбС първото предложение не мина, депозирахме второ с необходимите корекции, както и наехме скулптор, който изгради бюст на Апостола. Всичко беше готово! Нужно бе единствено решение на ОбС за доизграждането и поставянето на паметника. Уви това не се случи.

Като цяло ГЕРБ саботираха проектопредложението ни и намираха всевъзможни оправдания, които превръщаха в сериозни откази. Даже си спомням отвратителното изказване на един от членовете на групата на ГЕРБ: „Какво общо има Левски с Габрово? Изграждането на паметник не е нужно!“.

Тогава дебатът се изостри има и стенограми, които могат да потвърдят думите ми. Входирахме на следващо заседание отново предложението. Направихме отново поправки и този път беше прието. От тогава обаче до сега на питането докъде е стигнала работата по изграждането на паметника на Васил Левски ни се отговаря от кмета, че административната работа по назначаването на конкурсите, свързани с решението за изграждането на бюста все още не завършена. И това вече 4 години!

Хората са признателни към делото на Апостола и това е най малкото, което една Община може да направи – да му изгради паметник. Може би Габрово вече е нещо като аусланд и тук Левски не се признава от градоначалниците. Само с една дума мога да определя работата на кмета – позор!“, коментира специално за Габрово Нюз областният координатор на ПП „Атака“ Любомир Линков, вносител на предложението.

По негови данни изграждането на бюст-паметник би струвало 12 000 лева, а само да напомним, че миналата година бяха изградени три нови пейки, финансирани по Програма Култура на Община Габрово, на стойност 17 100 лева.

Дали Габрово ще дочака своя паметник на Дякона или още години ще отдаваме почит пред морената под звуците на възрожденски маршове, заобиколени от стотици паметници, но не и на  „най-достойния син на България“, все още не е ясно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Един от дългоочакваните моменти за всички малки и малко по-големи деца е украсата на елхата, светлините, играчките и цялата коледна суматоха в празничния месец декември.

И тази година навръх Никулден в Габрово ще бъдат запалени светлините на голямото коледно дърво пред Общината.

„Бъдете с нас на 6 декември в 17.30 часа на площада, за да видите какво са подготвили главните герои в специалната празнична церемония – учениците от ОУ „Ран Босилек“. За коледния дух ще се погрижи Оркестър Габрово, а за още повече настроение не забравяйте да вземете по един задължителен елемент за сезона – коледна шапка.

И нали помните поверието за Никулден, колкото повече са люспите на шарана, толкова повече ще са монетите в портфейла, затова избрахме този ден и колкото повече са хората на площада, толкова по – празнично да бъде.

Няколко дена по-късно ще открием и детското коледно градче, което този път ще украси централната градска част и ще бъде в парковото пространство пред Глинените гърнета.

Обещахме да има нови неща и добавяме не какво да е, а нещо много специално за този празник – макет, изобразяващ сцената на Рождество“, разкриват от Община Габрово.

На 11 декември от 17.30 часа ще бъде открито коледното градче, където актьорите от Държавен куклен театър Габрово отново ще изненадат с нещо интересно, забавно и празнично.

„Ще видим и учениците от ОУ „Иван Вазов“ и ще се веселим с музиката на Оркестър Габрово“, допълват още от Общината.

Зареди още

Новини

Днес е Андреевден!

Published

on

Днес, 30 ноември, православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Зареди още

Новини

Габрово посрещна Първата национална среща на ерготерапевтите

Published

on

Първа национална среща на ерготерапевтите в България се проведе в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Срещата беше открита от зам. областният управител на Габрово Даниела Маринова, а приветствия към участниците отправи Катюша Станчева – Началник отдел в РУО Габрово и Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово.

По покана на директора на Регионалния център Росица Чернева с интересна презенатция в срещата се включи и доц. д-р Лилия Тодорова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е една от основоположниците на ерготерапията в България.

В срещата бяха презентирани добри практики на ерготерапевти от София, Варна, Стара Загора, Бургас, Търговище, Силистра, Габрово и Русе. Участниците в срещата бяха специалисти, работещи с деца със специални образователни потребности от цялата страна, които пристигнаха за нея въпреки услужнената пътна обстановка.

За тези, които не успяха беше предоставена възможност да се включат онлайн. Залата за ерготерапия в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Габрово, функционира вече почти една година. Тя се посещава от 18 деца и ученици със специални образователни потребности, които получават допълнителната подкрепа освен от ерготерапевт, но и от ресурсен учител, логопед и психолог.

И ако последно изброените подкрепят децата и учениците в тяхното познавателно, когнитивно, социално и езиково развитие, то ерготерапията подпомага и компенсира затрудненията, пряко свързани с нарушения на моториката, сетивната преработка на информацията и подобрява уменията за самостоятелност и функциониране на детето или ученика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица