Свържи се с нас

Новини

Достоен ли е Васил Левски за Габрово?

Published

on

васил левски1В навечерието на годишнината от гибелта на Васил Левски – Апостола на Свободата, 19 февруари, отново се сещаме, че Габрово продължава да бъде единственият областен град, в който няма паметник на най-великия Българин.

Признателните габровци ще занесем цвете на паметната морена в центъра на Габрово, известен като града с най-много паметници, но неизвестно защо без да можем да се поклоним пред лика на Левски.

Вече повече от три години темата с паметника на Апостола продължава да вълнува габровци и въпреки приетото решение на Общински съвет – Габрово стои далеч от дневния ред на управляващите.

За първи път темата с изграждането на такъв паметник повдига общинският съветник Любомир Линков в далечната 2012 година. За тази цел има прието решение на местния парламент, с което възлага на кмета на община Габрово да извърши всички необходими действия по проектиране и изграждане на паметника на Васил Левски, като средствата за тази дейност да бъдат заложени чрез актуализация в Бюджет 2012.

След като няма предприети действия за изпълнение на това решение и проведеното заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията, на Комисията по паметниците при Община Габрово и работната група, сформирана за конкретния казус, е взето решение за предложение вместо паметник в центъра на града, да се изгради художествена пластична композиция, тематично обвързана с Васил Левски в скалния венец пред хотел Балкан.

Мотивите за това предложение са, че липсват конкретни исторически доказателства, свързващи Васил Левски с конкретно историческо място в града. Освен това според експертите в Община Габрово има непотвърдени исторически данни, че идвайки в Габрово Левски се е укривал в Девическия манастир. Това е възприето от обществеността и на мястото на манастира, до запазената чешма е положена възпоменателна морена, която е мащабирана спрямо околното пространство и не позволява надграждане и обогатяване.

Месец по-късно местният парламент променя решението си от началото на годината и вместо паметник на Апостола решава, че в Габрово ще бъде изградена „художествена пластична композиция, тематично обвързана с Васил Левски“, като отново възлага на същия кмет „след получаване на положително становище от Министерството на културата, да организира и проведе национален конкурс, средствата за който да се заложат в Бюджет– 2013 г.“.

Три бюджетни години по-късно, имаме само две неизпълнени решения. Национален конкурс все още няма обявен, нито предвидени средства за него. Потърсени за коментар по случая от Община Габрово ни беше обяснено, че най-рано в средата на тази година (2015 г.) може би ще бъдат предприети действия и изпълнение на приетите досега решения, въпреки че при извършена наша справка не открихме заложени средства за това в Бюджет 2015.

„Още в началото на мандата 2009/2015г, от групата на ПП АТАКА бе депозирано предложение за изграждане на бюст-паметник на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Всички си спомняме, че имаше изграден паметник на Левски в близост до кв. Водици, но бе изоставен на произвола на съдбата и с времето се разруши, тъй като не бе завършено външното му покритие.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За нас от АТАКА това е срам и позор. За това предложихме изграждането на подобен паметник в центъра на града. В ОбС първото предложение не мина, депозирахме второ с необходимите корекции, както и наехме скулптор, който изгради бюст на Апостола. Всичко беше готово! Нужно бе единствено решение на ОбС за доизграждането и поставянето на паметника. Уви това не се случи.

Като цяло ГЕРБ саботираха проектопредложението ни и намираха всевъзможни оправдания, които превръщаха в сериозни откази. Даже си спомням отвратителното изказване на един от членовете на групата на ГЕРБ: „Какво общо има Левски с Габрово? Изграждането на паметник не е нужно!“.

Тогава дебатът се изостри има и стенограми, които могат да потвърдят думите ми. Входирахме на следващо заседание отново предложението. Направихме отново поправки и този път беше прието. От тогава обаче до сега на питането докъде е стигнала работата по изграждането на паметника на Васил Левски ни се отговаря от кмета, че административната работа по назначаването на конкурсите, свързани с решението за изграждането на бюста все още не завършена. И това вече 4 години!

Хората са признателни към делото на Апостола и това е най малкото, което една Община може да направи – да му изгради паметник. Може би Габрово вече е нещо като аусланд и тук Левски не се признава от градоначалниците. Само с една дума мога да определя работата на кмета – позор!“, коментира специално за Габрово Нюз областният координатор на ПП „Атака“ Любомир Линков, вносител на предложението.

По негови данни изграждането на бюст-паметник би струвало 12 000 лева, а само да напомним, че миналата година бяха изградени три нови пейки, финансирани по Програма Култура на Община Габрово, на стойност 17 100 лева.

Дали Габрово ще дочака своя паметник на Дякона или още години ще отдаваме почит пред морената под звуците на възрожденски маршове, заобиколени от стотици паметници, но не и на  „най-достойния син на България“, все още не е ясно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица