Свържи се с нас

Новини

Може ли следенето на ЦТКл да подобри лечението на рак?

Published

on

микроскопВ повечето случаи причината за леталния изход при пациенти с диагноза рак , се дължи не на първичното туморно образувание, а на разсейките т.е. отделянето на туморни клетки и формирането на метастази. Тези метастазиращи образувания може да се развият години след премахването на първичния тумор.

В допълнение към методи за визуализиране на метастазите, съществуват изследвания, които могат да открият микрометастази в по ранен стадии. Проследяването и анализа на клетките отговорни за формирането на метастазите, дава полезна информация за лечението и все по-често се прилага като „течна биопсия“ на по-чести периоди.

Наличието на циркулиращи туморни клетки в кръвообращението, които притежават същите характеристики като първичното туморно образувание, са описани за първи път от Томас Ашуорт през 1869г. Интензивни изследвания през последните 15 години разкриха как тези циркулиращи туморни клетки се отделят и разпространяват в кръвообращението, лимфните възли или костния мозък.

Ракът на гърдата е най-честата онкологична диагноза при жените и рискът от развитие в общата популация е едно на осем. Той е много хетерогенен като включва около 20 основни туморни типа и 18 субтипа. Ролята на ЦТКл като прогностични маркери е изследвана в много клинични проучвания и при първичен и метастазирал рак на гърдата, подкрепяйки ясната корелация между броя на ЦТКл, преживяемост без прогресия и обща преживяемост.

След публикуване на резултатите от клиничното изпитване SUCCESS, фокусирано върху рак на гърдата в ранен стадий, са открити данни за клиничното значение на ЦТКл и в двата случая преди и след адювантната химиотерапия. Това проучване свидетелства за клиничния потенциал на ЦТКл при оценката на индивидуалния риск на пациенти при поставяне на първоначалната диагноза.

Ракът на дебелото черво е другия по-чест причинител на онкологични заболявания с неблагоприятен изход във всички развити държави. Ролята на ЦТКл като надежден прогностичен маркер при рак на дебелото черво бяха изследвани в много проучвания. Резултатите от тях, доказаха че наличието на ЦТКл в кръвообращението е ефективен маркер за неблагоприятния изход при пациенти с неметастазиращ или метастазиращ колоректален карцином.

От данните натрупани в литературата, е доказано че съществуват поне три реални приложения за ЦТКл в клиничната практика. Първото е, за проследяване ефективността на провежданото лечение, като броят на туморните клетки, се оказва най-бързия отговор към провеждащото се лечение. Второто е, за определяне молекулните характеристики на ЦТКл за осъществяване на таргетирана терапия и третото приложение е, за определяне на химиочувствителността. Всички тези тестове предоставят информация за състоянието на пациента в реално време и позволяват персонализиран подход на лечението.

През 2006, екипът на Бут от Университетската клиника в Кливланд, провежда сравнителен анализ между броя на ЦТКл и резултатите от проведените скенер анализи при пациенти с метастазиращ рак на гърдата, като метод за определяне на ефективна терапия.

За да се предотврати метастазирането на туморните клетки , които са останали след операцията, адювантната химиотерапия се прилага в тези случаи. Използваната до сега такава терапия, не гарантира дали избрания метод за лечение ще бъде ефективен. Очевидно е ,че тестване на чувствителността към химиотерапевтичните агенти директно на туморните клетки на всеки пациент, би помогнало за назначаването на подходящо лечение.

Методът за тестване на химиочувствителността на база ЦТКл е стъпка към персонализираната лечение на раково болни, т.е. индивидуализиране на химиотерапията при пациент с рак на база актуалното състояние на заболяването.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Акция за изборна търговия в Дряново и село Шумата

Published

on

Вчера служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, колегите им севлиевската полиция и служители на Териториална дирекция на НАП – Велико Търново взеха участие в специализирана полицейска операция за противодействие укриването на обороти от продажби на стоки, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол и организиране на контролиран вот, във връзка с насрочените за неделя, 2 октомври, парламентарни избори.

В хода на провежданата операция са били проверени 4 магазина за продажба на хранителни стоки в село Шумата и 1 магазин за продажба на хранителни стоки в Дряново.

В проверения обект в града било установено, че не е отчетен оборотът от продажба за деня. В тази връзка служителите на НАП съставили на собственика му акт за установено административно нарушение. В другите проверявани обекти не са констатирани нарушения.

Данъчните съставили и 2 констативни протокола за установената фактическа обстановка. По време на акцията не са били установени данни за подготвяни и/или извършени престъпления против политическата права на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В 156 секции от област Габрово ще се гласува машинно на вота в неделя

Published

on

В 156 секции на област Габрово ще се гласува с машини на предстоящия парламентарен вот в неделя, 2 октомври. В останалите 64 избирателите ще могат да упражнят правото си на глас на хартиена бюлетина.

Общо 104 100 са бюлетините за региона, които вчера, 28 септември, пристигнаха в областния град при строги мерки за сигурност. Според разпределението по общини Габрово ще получи 55 800 бр, Севлиево – 31 000 бр, Дряново – 7 500 бр и Трявна – 9 800 бр.

Всички са предадени на представителите на общините и ще се съхраняват в специално определени помещения в съответната община под охрана.

Въпреки, че в по-голямата част от секционните избирателни комисии в областта – 156 на брой от общо разкритите 220, ще се гласува с машинно устройство, съгласно законодателството се изисква да бъдат осигурени и достатъчен брой хартиени бюлетини.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Гласуването — най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!

Published

on

„Битката е безкрайна, ежедневна, а напредъкът ще ни се вижда бавен. Посоката обаче е ясна за всекиго. И затова всеки трябва да участва. Там, където е. С каквото може. По какъвто начин реши. А който бездейства – предава себе си. Бъдещето си. Децата си. Да не каже после, че не е разбрал.” 
Кристиан Таков – който не може да е спомен, а е обречен на присъствие.

Гласуването — най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!   

Борисов и ГЕРБ трябва да не бъдат допуснати до управлението страната. Трябва да ликвидираме изградените корупционни мрежи, засмукващи огромен публичен ресурс към обръчите на властта. Трябва да разградим Сарайския модел и да прекъснем механизмите за задкулисното му влияние в икономиката, правосъдието, сектора на сигурността и медиите.

Убедени сме, че избирателите ще разпознаят в наше лице последователните и компетентни демократи, които са гарант за управление, отстояващо принципите на:

• върховенство на закона;

• свободна стопанска инициатива, конкуренция и независими регулатори;

• почтеното служене на обществения интерес;

• опазване на природата;

• свободни медии;

• честни избори.

Шансовете за правителство изглеждат крехки, а новите избори – почти неизбежни. Ние от Демократична България не се страхуваме от нови избори.

Ние имаме принципи, от които няма да отстъпим. Подкрепата ни расте и това доказва, че сме на правилния път. Отново потвърждавам ангажимента, че няма да ви предам и заедно ще върнем достойнството на хората от Габровска област.

Ивелин Стоянов предупреждава, че купуването и продаването на гласове е престъпление. 

ДБ има детайлна програма за управление и реформи.

С вяра в доброто, екипът ни от кандидати за народни представители търсим доверието на избирателите от Област Габрово!

С номер 25 в бюлетината за Демократична България!

ВРЕМЕ Е ДА СПЕЧЕЛИ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО!

Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „Демократична България„, във връзка с изборите за 48 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Демократична Българияе с номер 25 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица