Свържи се с нас

Новини

Мерки за предпазване от разпространение на инфлуенца по птиците

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово, Архив

снимка: Областна администрация – Габрово

Забрани и засилен контрол на птицевъдни обекти планира и в региона Областната епизоотична комисия, заради огнището на така наречения грип по птиците в Бургаска област. Според специалистите от ОД „Безопасност на храните“ област Габрово не е на пътя на прелетните диви птици, но се налага да бъдат взети превантивни мерки за предпазване от заразата.

По време на заседанието, провело се в петък, членовете на комисията бяха запознати със симптомите на болестта. Тя се предава само при контакт между диви птици и домашни – предимно кокошки и пуйки.

Мерките за областта предвиждат постоянен превантивен контрол и реагиране при повишена заболеваемост и смъртност.

мерки 1

снимка: Областна администрация – Габрово

Във връзка със заповедта на Дирекцията по безопасност на храните за повишаване готовността, за своевременното констатиране ограничаване и ликвидиране на инфлуенца по птиците и недопускане на болестта на територията на област Габрово областната епизоотична комисия взе три решения.

Директорът да разпореди със своя заповед осъществяване на постоянен превантивен контрол върху промишлените птицевъдни обекти и своевременно реагиране при заболеваемост и смъртност.

Кметовете на населени места да информират собствениците на домашни птици и да не допускат излизането на птици извън дворовете; да не допускат контакт между домашни и диви птици; да съхраняват в закрити помещения фуража, с който се изхранват птиците; собствениците да уведомяват своевременно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при констатиране на заболеваемост или смърт по птиците.

Освен това да се ограничи ловът на пернат дивеч, да не се дават вътрешни органи и отпадъчни странични животински продукти от диви птици, които не са преминали термична обработка за изхранване на домашни животни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Даниела Петров ще води листата на „Възраждане“ в Габрово

Published

on

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 октомври. Това стана ясно днес, 19 август, по време на пресконференция, на която ръководството на политическата партия представи водачите на листите си в страната.

Пред медии председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с Цончо Ганев – зам. – председател на „Възраждане“, Александър Арангелов – председател на
„Възраждане“ София, Маргарите Генчева – член на „Възраждане“ и адв. Петър Петров – зам.председател на „Възраждане“ обявиха имената на кандидатите.

Даниел Петров е познат на местния избирател. Той беше народен представител в предходното 47-мо Народно събрание. По образование е икономист, завършва икономика – „Управление и финанси“, а днес е успешен предприемач в сферата на индустрията.

Средна възраст на водачите на листите е 42.3 г. Най-млад е водачът на листата в 21 МИР Сливен –  Климент Шопов, който е на 29 години, а най – възрастен е колегата му във Видин Валери Сираков, който е 66-годишен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Алекс Павлов постави тазгодишния рекорд по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата

Published

on

Тазгодишният рекорд за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата е 246 секунди!

Той е притежание на Алекс Павлов от Дряново, който стана победител при момчетата, във възрастовата група от IX до XII клас.

Другите победители са: Ясемин Занкова от ИСО „Узана“ с резултат 5,25 минути (втора възрастова група), както и двама ученици от Габрово: Борислав Савев (5,37 минути) и Полин Пасева (6,03 минути) – първа възрастова група.

От името на „Сиела Норма“ наградите в традиционното състезание по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея връчи Пламен Иларионов.

Победителите в трите призови места получиха книги на издателство „Сиела“ и грамоти.

Състезанието е една от проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вицепрезидентът ще участва в честването на Шипченската епопея

Published

on

В събота, 20 август, от 11.30 часа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще участва на връх Шипка в честването на 145 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Тържествата се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По-късно вицепрезидентът ще бъде в местността Петрова нива, община Малко Търново, където ще се включи в поклонението по повод 119-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, от 20.30 часа е възпоменателната церемония.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица