Свържи се с нас

Култура

РИМ – Габрово представя своята културна ценност за февруари

Published

on

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Културна ценност на месец февруари в Регионалния исторически музей – Габрово са средновековни гривни, намерени при теренните проучвания на музея на селищата и крепостите при с. Здравковец, Батошево, Градница и Крамолин.

Според материала, от който са изработени биват метални и стъклени. Металните са от мед, бронз, сребро и желязо. Най-масово разпространени са гривните от четворно усукана тел и тези с масивни отворени кръжила, където украсата е съсредоточена в крайщата им. Сред последните най-разпространени са тези със заострени краища, имитиращи змийски глави. Храктерни са за периода от Х-ХІV в. и са наследени още от Античността. Т.нар. плетени гривни, изработени от два или повече усукани тела или от един, няколко пъти прегънат и усукан тел, завършват с петлици, които вероятно имитират змийски глави се появяват в края на Х-началото на ХІ в.

Значителен е броят и на намерените стъклени гривни, които могат да бъдат разделени на три основни типа – с кръгло сечение, с плоско сечение и спираловидно пресукани гривни. Те навлизат в бита на местното население през периода на византийското владичество. Най-разпространени в габровския ареал според археологическите данни са едноцветните гривни с кръгло, елипсовидно или правоъгълно сечение. Изработвани са от предварително приготвен шнур, получен чрез разтягане на стъклена маса, който е завиван в кръг и краищата му са запоявани, докато стъклото е още топло. Оцветяването на стъклото е ставало чрез метални окиси. По-рядко се срещат гривни с цветни канелюри. Едноцветните пресукани гривни са получавани чрез усукване на основата им от непрозрачно стъкло. При многоцветните с основата са усуквани нишки, изтеглени от допълнително поставена разтопена стъклена маса. Малкият вътрешен диаметър на повечето от намерените гривни предполага, че са били носени от деца.

Преобладаващата част от гривните са масово производство за нуждите на обикновеното население. Те са ценно свидетелство за материалната и художествена култура на местното население през средновековната епоха.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица