Свържи се с нас

Новини

Промени и избори – приоритети на Реформаторския блок за 2015 г.

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Съдебната власт, здравеопазването, образованието и инфраструктурата, подлежат на сериозни реформи, които са приоритет на правителството. За местните избори по никакъв начин не можем да адмирираме формално сътрудничество с БСП, ДПС и с партиите, подкрепили правителството „Орешарски“. Имаме амбициите да се представим добре на местните избори и да спечелим 6-7 областни центъра в 40 -50 малки и средни Общини. Реформаторският блок залага на стабилни реформи и доверие за местните избори, които ще се проведат през септември.“

Това заяви в Габрово съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок Найден Зеленогорски. На пресконференцията с журналисти той каза ясно, че за да бъде една страна стабилна  икономически и финансово са нужни незабавни реформи в справянето с кризата в институциите и общините, и малките населени места.

„Габрово е град, за който с изключително значение са инфраструктурните проекти. Тунелът Шипка е приоритет не само за града, но и страната. От важност за Северния край е магистрала „Хемус“, а в Северозападна България е пътят Велико Търново – Русе. Трябва да се привлекат нови инвеститори, които да подпомогнат за създаване на нови работни места. Пример за това са заводите в Севлиево. Много габровци ежедневно пътуват дотам. Ако се отвори такъв тип предприятие градът би могъл да задържи повече хора и да подпомага развитието им“, каза  Зеленогорски.

В последните седмици съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок е провел срещи, както със синдикати, така и с министър Московски за предложенията как да се избегнат неудобствата на пътниците на БДЖ, които остават без осигурен превоз. По думите му в кратки срокове ще бъдат намерени решения за излизане от кризата, а за това е нужна необходимата институционална комуникация.

„Не може да очакваш от една сфера с приходи, които са 2 % от разходите й, да действа стабилно. Тук важи и поговорката „Три пъти мери и един път режи“. БДЖ и пощите са важни за населението и необходими. А пощите са част от селата. Ако ги няма те бавно и полека вървят към замиране“, коментира той.

Според него съдебната реформа търпи последните месеци критика, а дори и високопоставени лица, работещи там изказват възмущение и безпомощност да се справят със ситуациите на несправедливост. „Не може страната да има добър облик, когато дори едно учреждение не работи правилно, а в България всички са на това ниво.“

Здравеопазването и образованието са следващите стъпки, които трябва да се правят променят, а с наближаването на изборите, се отличава и неграмотността, която все още държи висок процент и не може да се преодолее.

Едно от предложенията за местните избори е да се гласува не за числа, а за партия, за да може да се прочете името на подкрепяната партия, както и създаване на преброителни центрове, за да има прозрачно гласуване.

Пенсионната реформа е също на дневен ред и Реформаторският Блок внасят своята отговорност, информира още Найден Зеленогорски.

„Надяваме се с колегите от ГЕРБ и Патриотичния фронт да предложим вариант за актуализирана пенсионна реформа, с тристълбовия модел, която трябва да се актуализира, така че да се отчетат всички икономически и демографски тенденции. За съжаление демографската картина в България не е добре и със сигурност ще се влошава. Колкото повече работещи плащат осигуровки, толкова повече ще има осигурени пари за пенсии. Малко повече от един работник издържат един пенсионер. В държавите, към които се стремим отношението е 5:1. Пет работника, издържат един пенсионер, а ето защо там пенсиите са по-високи.

Ние ще направим необходимото до края на март да актуализираме тази пенсионна реформа. Ние сме удовлетворени от дебата за частни и държавни пенсионни реформи, част от предложение на Министерството на финансите за промяна в кодекса за социално осигуряване, което скоро ще стане факт и ще бъде в тази реформа. Опасенията на хората, които са във втория стълб са, че спестяванията им могат да се прелеят в голямото НОИ и оттам да изчезнат. Ние ще се постараем те да отиват в сребърния фонд, за да не бъдат похарчени и когато решат да се върнат в универсален фонд.“

„Представихме се добре на парламентарните избори и сега се надяваме да постигнем още по-голям успех и на местните избори, а защо не и в Община Габрово и в област Габрово. Имаме добър потенциал и добри възможности и с хората, които ни подкрепят и кандидатите, зад които заставаме искаме да имаме едно по- добро управление.“

Възможно е на места да „реформаторите“ да имат единни кандидати с ГЕРБ, като е възможно да се явят само блок, да си партнират с Патриотичния фронт или с други десноцентриски, или патриотични организации.

„Ще разчитаме на представителите на общините, защото във всичките 264 общини, има различен проблем. На места не би могло да се получи напрежение, с което да разклати коалицията. Ще наложим такава стратегия, с която да има чиста битка, защото в България хора се нагледаха на компромати, черни кампании и очакват повече решения на техните проблеми и повече позитивизъм.

Никой политически проект не е успявал да оцелее и да се развие дълго без да е добре представен в местната власт. Нека да дадем шанс на местните организации да предложат най-разумния вариант. Ние сме с ясното съзнание, че трябва да се представим добре на изборите и колегите не трябва да ревнуват, и няма нищо по- добро от това”, добави в заключение още Заленогорски.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ГЕРБ: Заедно успяваме да развиваме Габрово и региона

Published

on

Изградихме Обходния път на Габрово, част от проекта за тунел под Шипка и завършихме всички процедури, необходими за строителството на самия тунел

Санирахме многофамилни жилищни сгради в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна

Модернизирахме училищни сгради, детски градини и площадки, социални и културни институции в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна

Рехабилитирахме ВиК инфраструктурата и да подобрихме качеството на питейната вода в Габрово и Севлиево

Изградихме водопровод и водоснабдихме от язовир „Христо Смирненски” всички села от лявата страна от Габрово в посока Севлиево, благодарение на което там вече няма режим на водата

Започнахме водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски” и на всички села от дясната страна на пътя Габрово-Севлиево

Реконструирахме водопроводната мрежа на селата в кметство Кметовци, което обхваща Боженци, Кметовци, Черневци, Трапесковци

Премахнахме сметището в Габрово и изградихме модерно и безопасно депо за отпадъци

Ремонтирахме основно пътя Габрово-Севлиево

Подпомогнахме изграждането на новата църква в кв. „Младост”

Облагородихме кв. „Трендафил” 1 и 2 в Габрово

Реконструирахме футболното игрище с изкуствена настилка в спортен комплекс „Христо Ботев”

Подобрихме  водоснабдяването в Севлиево и севлиевските селата:

  • Извършена е реконструкция на довеждащия водопровод до ПСПВ Стоките и Източен водопроводен клон за питейна вода.
  • Реконструирани са участъци от главни канализационни клонове и вътрешни водопроводни клонове в Севлиево.
  • Изграден е довеждащ водопровод и съоръжения към него за водоснабдяване на системите и съоръженията за изкуствено подхранване на подземните води.

Ремонтирахме изцяло улици в Севлиево

Ремонтирахме изцяло пътя Трявна-Вонеща вода и главни улици в Трявна и Плачковци

Изградихме парк на Божковска поляна в Трявна

Санирахме сградата на училището в Плачковци

Рехабилитирахме изцяло главната улица в Дряново – „Шипка” с подмяна на водопроводната и канализационна мрежа под нея

Изградихме нов мост на мястото на стария в Дряновски манастир

Изградихме интерактивни стаи и модернизирахме учебни кабинети  в СУ „Максим Райкович”.

Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с изборите за 48 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 24 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха четирима млади в Габрово и Севлиево при акция за наркотици

Published

on

18-годишно момиче от село Крушево, 19-годишен от село Шумата, 21-годишна жена и 22-годишен габровец бяха задържани заради притежание на наркотични вещества при полицейски акции в Габрово и Севлиево.

Арестите им били извършени на 26 септември. При претърсване в частен имот в Габрово, обитаван от 21-годишната жена, криминалисти установили в една от стаите над 40 грама суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

В същия ден за полицейска проверка бил спрян и 22-годишният местен жител, като при личния му обиск била открита свивка, съдържаща суха зелена листна маса, реагирала също на марихуана при полевия наркотест.

Другите двама били задържани в рамките на 15 минути при проверки в Севлиево. И четиримата са били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу двама тях: 21-годишната и 22-годишният са образувани досъдебни производства, а срещу по-младите са образувани бързи производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица