Свържи се с нас

Новини

Промени и избори – приоритети на Реформаторския блок за 2015 г.

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Съдебната власт, здравеопазването, образованието и инфраструктурата, подлежат на сериозни реформи, които са приоритет на правителството. За местните избори по никакъв начин не можем да адмирираме формално сътрудничество с БСП, ДПС и с партиите, подкрепили правителството „Орешарски“. Имаме амбициите да се представим добре на местните избори и да спечелим 6-7 областни центъра в 40 -50 малки и средни Общини. Реформаторският блок залага на стабилни реформи и доверие за местните избори, които ще се проведат през септември.“

Това заяви в Габрово съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок Найден Зеленогорски. На пресконференцията с журналисти той каза ясно, че за да бъде една страна стабилна  икономически и финансово са нужни незабавни реформи в справянето с кризата в институциите и общините, и малките населени места.

„Габрово е град, за който с изключително значение са инфраструктурните проекти. Тунелът Шипка е приоритет не само за града, но и страната. От важност за Северния край е магистрала „Хемус“, а в Северозападна България е пътят Велико Търново – Русе. Трябва да се привлекат нови инвеститори, които да подпомогнат за създаване на нови работни места. Пример за това са заводите в Севлиево. Много габровци ежедневно пътуват дотам. Ако се отвори такъв тип предприятие градът би могъл да задържи повече хора и да подпомага развитието им“, каза  Зеленогорски.

В последните седмици съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок е провел срещи, както със синдикати, така и с министър Московски за предложенията как да се избегнат неудобствата на пътниците на БДЖ, които остават без осигурен превоз. По думите му в кратки срокове ще бъдат намерени решения за излизане от кризата, а за това е нужна необходимата институционална комуникация.

„Не може да очакваш от една сфера с приходи, които са 2 % от разходите й, да действа стабилно. Тук важи и поговорката „Три пъти мери и един път режи“. БДЖ и пощите са важни за населението и необходими. А пощите са част от селата. Ако ги няма те бавно и полека вървят към замиране“, коментира той.

Според него съдебната реформа търпи последните месеци критика, а дори и високопоставени лица, работещи там изказват възмущение и безпомощност да се справят със ситуациите на несправедливост. „Не може страната да има добър облик, когато дори едно учреждение не работи правилно, а в България всички са на това ниво.“

Здравеопазването и образованието са следващите стъпки, които трябва да се правят променят, а с наближаването на изборите, се отличава и неграмотността, която все още държи висок процент и не може да се преодолее.

Едно от предложенията за местните избори е да се гласува не за числа, а за партия, за да може да се прочете името на подкрепяната партия, както и създаване на преброителни центрове, за да има прозрачно гласуване.

Пенсионната реформа е също на дневен ред и Реформаторският Блок внасят своята отговорност, информира още Найден Зеленогорски.

„Надяваме се с колегите от ГЕРБ и Патриотичния фронт да предложим вариант за актуализирана пенсионна реформа, с тристълбовия модел, която трябва да се актуализира, така че да се отчетат всички икономически и демографски тенденции. За съжаление демографската картина в България не е добре и със сигурност ще се влошава. Колкото повече работещи плащат осигуровки, толкова повече ще има осигурени пари за пенсии. Малко повече от един работник издържат един пенсионер. В държавите, към които се стремим отношението е 5:1. Пет работника, издържат един пенсионер, а ето защо там пенсиите са по-високи.

Ние ще направим необходимото до края на март да актуализираме тази пенсионна реформа. Ние сме удовлетворени от дебата за частни и държавни пенсионни реформи, част от предложение на Министерството на финансите за промяна в кодекса за социално осигуряване, което скоро ще стане факт и ще бъде в тази реформа. Опасенията на хората, които са във втория стълб са, че спестяванията им могат да се прелеят в голямото НОИ и оттам да изчезнат. Ние ще се постараем те да отиват в сребърния фонд, за да не бъдат похарчени и когато решат да се върнат в универсален фонд.“

„Представихме се добре на парламентарните избори и сега се надяваме да постигнем още по-голям успех и на местните избори, а защо не и в Община Габрово и в област Габрово. Имаме добър потенциал и добри възможности и с хората, които ни подкрепят и кандидатите, зад които заставаме искаме да имаме едно по- добро управление.“

Възможно е на места да „реформаторите“ да имат единни кандидати с ГЕРБ, като е възможно да се явят само блок, да си партнират с Патриотичния фронт или с други десноцентриски, или патриотични организации.

„Ще разчитаме на представителите на общините, защото във всичките 264 общини, има различен проблем. На места не би могло да се получи напрежение, с което да разклати коалицията. Ще наложим такава стратегия, с която да има чиста битка, защото в България хора се нагледаха на компромати, черни кампании и очакват повече решения на техните проблеми и повече позитивизъм.

Никой политически проект не е успявал да оцелее и да се развие дълго без да е добре представен в местната власт. Нека да дадем шанс на местните организации да предложат най-разумния вариант. Ние сме с ясното съзнание, че трябва да се представим добре на изборите и колегите не трябва да ревнуват, и няма нищо по- добро от това”, добави в заключение още Заленогорски.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Младежкият център организира семинар, посветен на хранителните разстройства

Published

on

Младежки център – Габрово организира тренинг, посветен на хранителните разстройства. Той ще се проведе на 20 април, събота, от 15.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, а лектор ще бъде Яница Неделчева.

Яница е сертифициран психотерапевт в сферата на системния подход и фамилната психотерапия, международен обучител и консултант по емоционално хранене и хранителни нарушения със специализация в САЩ и над 15 години опит в индивидуалното и семейно консултиране. От 2013 г. е създател и директор на Мобилен тренинг център „ПОЗИТИВНИ 365“.

Яница е автор и ръководител на редица международни проекти, свързани с личностно развитие и промяна, като вярва във възможността за промяна, която е заложена във всеки човек. В нейното поле на дейност основно място имат емоционалното хранене и хранителни нарушения и здравословния начин на живот – особено важни теми за младежите, тяхното физическо и психическо здраве.

В програмата на тренинга ще бъдат включени образователни дейности и презентация, свързани с хранителните нарушения, емоционалното хранене и превенция в юношеска възраст.

Участниците ще получат практически насоки, както и информация за техники за справяне със стреса, възможност да тестват своята самооценка и да научат как да се справят с негативните мисли и депресивни състояния, водещи до хранителни нарушения. Инициативата цели да обогати знанията на младежите и да ги предпази.

Обучението е част от поредица образователни срещи, организирани по идея и с активното участие на младежи от ученическите съвети на средните училища и гимназии в Габрово.

Зареди още

Новини

Областната болница в Габрово набира стипендианти и персонал

Published

on

Областната болница в Габрово МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ набира стипендианти и персонал. През миналия месец лечебното заведение представи програмата си за подкрепа на студенти и кандидат- студенти, както и възможностите за развитие, които предоставя.

За болницата.
МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово прави връзката между традициите и иновациите. Лечебното заведение наследява първата болница в Габрово от 1878 г. Днес е съвременна областна болница с 303 легла, 31 структури и 24 отделения.

MБАЛ “Д-р Тота Венкова” е акредитирана с оценка “Отличен” като база за практическо обучение.

Подкрепа за бъдещето и образованието.
Лечебното заведение провежда и надгражда дългогодишна политика за подпомагане на студенти в специалностите “Медицина” и “Здравни грижи”, като през 2024 г болницата изгради междуинституционална програма, с която предлага изплащането на семестриални такси и /или стипендии за студентите от горепосочените направления срещу сключване на трудов договор.

Подкрепа за служителите.
Съдейства на служителите на болницата за предоставяне на ведомствени жилища или намиране на квартири. Покрива транспортните разходи на служителите, които живеят извън община Габрово.

Сътрудничество за прогрес.
Поддържа партньорски отношения с O.L.V. Clinic в Аалст, Белгия, където лекари и медицински сестри от МБАЛ “Д-р Тота Венкова” имат възможност да се учат от светила в медицината.

Зареди още

Новини

Какво е коклюш и защо е опасен?

Най-сигурният начин за защита е имунизацията!

Published

on

Коклюш, познат и като „магарешка кашлица“, е остра инфекциозна болест. Причинява се от бактерия и засяга дихателните пътища. Заболяването е характерно за деца, в различна възраст. Най-опасна е за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота.

За първите 3 месеца от 2024 г. в страната са регистрирани 114 случая. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000 (14 сл.), следвани от децата на възраст 10-14 г. – заболяемост 12,4 %000 (40 сл.). 89,5% от заболелите са на възраст до 19 г. – 102 сл. Сред тях, най-висок е относителният дял на заболелите на възраст 10-14 г. – 39,2%, следвани от децата на 5-9 г. – 18,6%, децата на 1-4 г. – 14,7%, децата на 0 г. и на 15-19 г. – по 13,7%.

Единични случаи на коклюш са регистрирани и при лица на възраст над 25 г. Ранните симптоми на коклюша често са подобни на тези при обикновена настинка: хрема или запушен нос, кихане, сълзящи очи, суха, дразнеща кашлица, възпалено гърло, леко повишена температура, отпадналост. Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на заболяването протича с интензивни пристъпи на кашлица, хрипове при всеки рязък дъх след кашляне, повръщане след кашлица, особено при кърмачета и малки деца.

Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш. Те включват: пневмония, повръщане, гърчове, дехидратация (обезводняване),ц отслабване.

Заразяването с коклюш става чрез близък контакт с болен, от кихане и кашляне. Най добрата защита срещу заболяването е имунизацията. Съществува възможност човек да се зарази, дори да е имунизиран, но обикновено заболяването преминава леко.

В България срещу коклюш имунизацията се прилага с комбинирани ваксини (с коклюшна компонента в състава), различни за различните възрасти. За да предпазите детето си от коклюш, необходимо е винаги да се отзовавате на поканата на общопрактикуващия лекар за поставяне на съответната ваксина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица