Свържи се с нас

Новини

Промени и избори – приоритети на Реформаторския блок за 2015 г.

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

„Съдебната власт, здравеопазването, образованието и инфраструктурата, подлежат на сериозни реформи, които са приоритет на правителството. За местните избори по никакъв начин не можем да адмирираме формално сътрудничество с БСП, ДПС и с партиите, подкрепили правителството „Орешарски“. Имаме амбициите да се представим добре на местните избори и да спечелим 6-7 областни центъра в 40 -50 малки и средни Общини. Реформаторският блок залага на стабилни реформи и доверие за местните избори, които ще се проведат през септември.“

Това заяви в Габрово съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок Найден Зеленогорски. На пресконференцията с журналисти той каза ясно, че за да бъде една страна стабилна  икономически и финансово са нужни незабавни реформи в справянето с кризата в институциите и общините, и малките населени места.

„Габрово е град, за който с изключително значение са инфраструктурните проекти. Тунелът Шипка е приоритет не само за града, но и страната. От важност за Северния край е магистрала „Хемус“, а в Северозападна България е пътят Велико Търново – Русе. Трябва да се привлекат нови инвеститори, които да подпомогнат за създаване на нови работни места. Пример за това са заводите в Севлиево. Много габровци ежедневно пътуват дотам. Ако се отвори такъв тип предприятие градът би могъл да задържи повече хора и да подпомага развитието им“, каза  Зеленогорски.

В последните седмици съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския Блок е провел срещи, както със синдикати, така и с министър Московски за предложенията как да се избегнат неудобствата на пътниците на БДЖ, които остават без осигурен превоз. По думите му в кратки срокове ще бъдат намерени решения за излизане от кризата, а за това е нужна необходимата институционална комуникация.

„Не може да очакваш от една сфера с приходи, които са 2 % от разходите й, да действа стабилно. Тук важи и поговорката „Три пъти мери и един път режи“. БДЖ и пощите са важни за населението и необходими. А пощите са част от селата. Ако ги няма те бавно и полека вървят към замиране“, коментира той.

Според него съдебната реформа търпи последните месеци критика, а дори и високопоставени лица, работещи там изказват възмущение и безпомощност да се справят със ситуациите на несправедливост. „Не може страната да има добър облик, когато дори едно учреждение не работи правилно, а в България всички са на това ниво.“

Здравеопазването и образованието са следващите стъпки, които трябва да се правят променят, а с наближаването на изборите, се отличава и неграмотността, която все още държи висок процент и не може да се преодолее.

Едно от предложенията за местните избори е да се гласува не за числа, а за партия, за да може да се прочете името на подкрепяната партия, както и създаване на преброителни центрове, за да има прозрачно гласуване.

Пенсионната реформа е също на дневен ред и Реформаторският Блок внасят своята отговорност, информира още Найден Зеленогорски.

„Надяваме се с колегите от ГЕРБ и Патриотичния фронт да предложим вариант за актуализирана пенсионна реформа, с тристълбовия модел, която трябва да се актуализира, така че да се отчетат всички икономически и демографски тенденции. За съжаление демографската картина в България не е добре и със сигурност ще се влошава. Колкото повече работещи плащат осигуровки, толкова повече ще има осигурени пари за пенсии. Малко повече от един работник издържат един пенсионер. В държавите, към които се стремим отношението е 5:1. Пет работника, издържат един пенсионер, а ето защо там пенсиите са по-високи.

Ние ще направим необходимото до края на март да актуализираме тази пенсионна реформа. Ние сме удовлетворени от дебата за частни и държавни пенсионни реформи, част от предложение на Министерството на финансите за промяна в кодекса за социално осигуряване, което скоро ще стане факт и ще бъде в тази реформа. Опасенията на хората, които са във втория стълб са, че спестяванията им могат да се прелеят в голямото НОИ и оттам да изчезнат. Ние ще се постараем те да отиват в сребърния фонд, за да не бъдат похарчени и когато решат да се върнат в универсален фонд.“

„Представихме се добре на парламентарните избори и сега се надяваме да постигнем още по-голям успех и на местните избори, а защо не и в Община Габрово и в област Габрово. Имаме добър потенциал и добри възможности и с хората, които ни подкрепят и кандидатите, зад които заставаме искаме да имаме едно по- добро управление.“

Възможно е на места да „реформаторите“ да имат единни кандидати с ГЕРБ, като е възможно да се явят само блок, да си партнират с Патриотичния фронт или с други десноцентриски, или патриотични организации.

„Ще разчитаме на представителите на общините, защото във всичките 264 общини, има различен проблем. На места не би могло да се получи напрежение, с което да разклати коалицията. Ще наложим такава стратегия, с която да има чиста битка, защото в България хора се нагледаха на компромати, черни кампании и очакват повече решения на техните проблеми и повече позитивизъм.

Никой политически проект не е успявал да оцелее и да се развие дълго без да е добре представен в местната власт. Нека да дадем шанс на местните организации да предложат най-разумния вариант. Ние сме с ясното съзнание, че трябва да се представим добре на изборите и колегите не трябва да ревнуват, и няма нищо по- добро от това”, добави в заключение още Заленогорски.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Един от дългоочакваните моменти за всички малки и малко по-големи деца е украсата на елхата, светлините, играчките и цялата коледна суматоха в празничния месец декември.

И тази година навръх Никулден в Габрово ще бъдат запалени светлините на голямото коледно дърво пред Общината.

„Бъдете с нас на 6 декември в 17.30 часа на площада, за да видите какво са подготвили главните герои в специалната празнична церемония – учениците от ОУ „Ран Босилек“. За коледния дух ще се погрижи Оркестър Габрово, а за още повече настроение не забравяйте да вземете по един задължителен елемент за сезона – коледна шапка.

И нали помните поверието за Никулден, колкото повече са люспите на шарана, толкова повече ще са монетите в портфейла, затова избрахме този ден и колкото повече са хората на площада, толкова по – празнично да бъде.

Няколко дена по-късно ще открием и детското коледно градче, което този път ще украси централната градска част и ще бъде в парковото пространство пред Глинените гърнета.

Обещахме да има нови неща и добавяме не какво да е, а нещо много специално за този празник – макет, изобразяващ сцената на Рождество“, разкриват от Община Габрово.

На 11 декември от 17.30 часа ще бъде открито коледното градче, където актьорите от Държавен куклен театър Габрово отново ще изненадат с нещо интересно, забавно и празнично.

„Ще видим и учениците от ОУ „Иван Вазов“ и ще се веселим с музиката на Оркестър Габрово“, допълват още от Общината.

Зареди още

Новини

Днес е Андреевден!

Published

on

Днес, 30 ноември, православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Зареди още

Новини

Габрово посрещна Първата национална среща на ерготерапевтите

Published

on

Първа национална среща на ерготерапевтите в България се проведе в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Срещата беше открита от зам. областният управител на Габрово Даниела Маринова, а приветствия към участниците отправи Катюша Станчева – Началник отдел в РУО Габрово и Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово.

По покана на директора на Регионалния център Росица Чернева с интересна презенатция в срещата се включи и доц. д-р Лилия Тодорова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е една от основоположниците на ерготерапията в България.

В срещата бяха презентирани добри практики на ерготерапевти от София, Варна, Стара Загора, Бургас, Търговище, Силистра, Габрово и Русе. Участниците в срещата бяха специалисти, работещи с деца със специални образователни потребности от цялата страна, които пристигнаха за нея въпреки услужнената пътна обстановка.

За тези, които не успяха беше предоставена възможност да се включат онлайн. Залата за ерготерапия в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Габрово, функционира вече почти една година. Тя се посещава от 18 деца и ученици със специални образователни потребности, които получават допълнителната подкрепа освен от ерготерапевт, но и от ресурсен учител, логопед и психолог.

И ако последно изброените подкрепят децата и учениците в тяхното познавателно, когнитивно, социално и езиково развитие, то ерготерапията подпомага и компенсира затрудненията, пряко свързани с нарушения на моториката, сетивната преработка на информацията и подобрява уменията за самостоятелност и функциониране на детето или ученика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица