Свържи се с нас

Новини

Новата „пасивна“ детска градина в Габрово зацикли. Изпълнителят се скри

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Въвеждането в експлоатация на новата целодневна детска градина „Слънце“ в квартал „Лъката“ в Габрово, която бе изградена по стандарта на така наречената „пасивна къща“ и трябваше вече да е отворила врати, зацикли.

Некачествени строително – монтажни работи са причината Община Габрово да търси правата си по съдебен път срещу софийска фирма – изпълнител, а довършителните дейности ще бъдат извършени за сметка на Бюджет 2015, в размер на 95 000 лева.

Това стана ясно от казаното от кмета на Габрово Таня Христова, в отговор на поставен журналистически въпрос от „Габрово Нюз“ по време на нейния брифинг в началото на седмицата.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Работата по ЦДГ „Слънце“ действително е приключила, но за съжаление качеството на извършените строително – ремонти работи, след предаването на обекта от страна на изпълнителя и встъпване на приемателните процедури не отговарят на изискванията за въвеждане на обекта в експлоатация“, призна кметът.

По думите на Таня Христова е била свикана комисия, длъжна да приеме обекта, като всеки един от специалистите в нея, съобразно ангажиментите си по проекта, е разписал необходимите дейности, които трябвало да се подобрят. На строителя е бил указан срок до 12 януари 2015 г., в който да бъдат отстранени дефектите, но така или иначе той не взел под внимание предписанията.

 „На 12 януари комисията, свързана с изготвянето на акт образец 15 съгласно ЗУТ и Наредба 3, отново се свика. Комисията констатира, че нито една от забележките, насочени към изпълнителя, не е отстранена. Просто не е влизал в обекта. В резултат, на което в момента ще използвам законовата възможност тези необходими за завършването на обекта и привеждането му във вид, който ще позволи въвеждане на детската градина в експлоатация, да бъдат възложени за сметка на общинския бюджет и паралелно с това действие започвам процедури по съдебен път за компенсиране на загубите на Община Габрово„, заяви Таня Христова.

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Според нея изпълнителят е бил некоректен. „Един изключително некоректен изпълнител, чиито взаимоотношения предвид самата схема до голяма степен се предопределят от Министерството на труда и социалната политика. Това, което съобщих на ръководството на детската градина е, че след приемането надявам се на Бюджет 2015, веднага ще възложа тези допълнителни ремонти работи, за отстраняване дефектите и в рамките на месец март – това е ангажиментът, който съм поела, сграда да може да посрещне своите потребители. В случая имаме взаимоотношения с един много лош и безотговорен изпълнител“, категоричен бе габровският кмет.

До момента по сметките на софийската фирма „МБ-2001“ ЕООД за лошото изпълнение са преведени не повече от 60 000 лева, по преценка на експертите, правили детайлен оглед на сградата, информира още Таня Христова.

Изпълнителят е избран след провеждането на обществена поръчка по критерии „най-ниска“ цена. Сумата на строително – монтажните работи е на стойност 674 100 лева. При опит да осъществим контакт с него, за да коментира и да чуем позицията му по казуса, се оказа че фирмата е сменила всичките си телефони за връзка и не отговаря на посочените в официалния им сайт, което на практика я прави абсолютно неоткриваема.

Остава отворен въпросът за контрола, осъществяван от Общината, по реализирането и управлението на проектите, и дали критерият „най-ниска“ цена винаги гарантира най-доброто качество на изпълнение.

Оставаме с надеждата, че фирмата – изпълнител ще понесе отговорността си за забавянето на ремонта, а габровските деца в най-скоро време ще имат възможността да  се радват на новата детска градина.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Нова и модерна спортна зала строят в Севлиево

Published

on

Общинските съветници в Севлиево дадоха разрешение за изработване на частично изменение на Подробния устройствен план – План за регулация и застрояване, с отреждане „За спортен комплекс към парк „Казармите“.

Спортната зала ще задоволи нарасналите потребности на севлиевци от места за спорт и тренировки.

За целта, след геодезическото заснемане ще се променят уличните регулационни линии на второстепенна улица – публична общинска собственост, за което бе необходимо съгласието на Общински съвет – Севлиево.

Съветниците счетоха, че изменението на Подробния устройствен план на Севлиево е законосъобразно, тъй като отговаря на условията и тъй като влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато настъпят съществени промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът или възникнат нови общински нужди за обекти – собственост на общините.

По-рано тази година Община Севлиево и бизнессдружение „Севлиево ХХI век” се споразумяха за строежа на нова мултифункционална спортна зала, след което започна съвместно проучване на опциите за строителството на обекта.

В общинския бюджет бяха заложени 50 000 лева за изработване на технически проект. С гласуваното решение се стартира процедурата по самия ПУП.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово: 50 000 лева от НДЕФ за соларни пейки и чешма

Published

on

Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хиляди лева за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Средствата ще бъдат отпуснати по програмата „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Подкрепата е за малки проекти, допринасящи за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени.

Предвижда се „умните“ пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове – „Колелото“ и „Младост“. Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло. В парка на „Колелото“ ще бъде поставена чешма „фонтанка“ с дозатор, за да не се разхищава водата.

В квартал „Младост“ ще бъде монтирана станция за цялостен мониторинг на въздуха, каквито вече функционират на други места в града.

Заложено е да се проведе и публично събитие, посветено на Деня за борба с климатичните промени.

Инициативата ще информира габровци за рисковете от промените в климата и възможностите за справяне с тях. Срокът на проекта е пет месеца от подписването на договор с изпълнителя на дейностите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица