Свържи се с нас

Култура

Изложба пачуърк – „Дебрецен, градът на цветята“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На 30 януари от 17.30 ч., в Художествена галерия „Христо Цокев” предстои откриването на една по-различна изложба – колоритна, атрактивна, съшита от цветни кръпки, изложба, в която са вложени сръчност, усещане за хармония, красота и душа.

С изложбата пачуърк – „Дебрецен, градът на цветята”, Унгарски институт Балаши и Община Габрово, ще се опитат да открехнат пред габровци и гостите на града магията на този интересен, но непопулярен в страната ни занаят.

Към кръпките, оживели в паната, кръпки цвят, ритъм и настроение ще съшият и изпълнителите на традиционни унгарски танци.

Пачуъркът или съшиването на кръпки е една от най-древните занаятчийски техники. Възникнало в САЩ, движението пачуърк, вече е разпространено в целия свят. Обединени от девиза: „Да съшиваме света!” почитателите на това приложно изкуство се събират в общности, творят и представят произведенията си.

Част от това голямо семейство е и Унгарска работилница по пачуърк. Началото и е поставено преди 25 години в град Дебрецен, Унгария от художничката Анна Долани.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес организацията е с мрежа, обхващаща цялата страна, състои се от 50 групи и няколко стотин членове. Благодарение на жените със сръчни ръце, организацията придобива международна известност. Сдружението празнува юбилея си с избрани творби от пачуърк, създадени през изминалите 25 години, като се надява да привлича нови почитатели, тъй като това ръкоделие в наши дни е достъпно и може да се практикува от всеки.

Ако изложбата предизвика у вас желание да пробвате своята сръчност и творчески умения, ще имате възможност да вземете първите си уроци в занаята от победителката в Първия национален конкурс по пачуърк – габровката Румяна Лафчиева.

Тя ще отвори своята импровизирана работилница в Художествената галерия на 10 февруари, вторник, от 17.00 ч. до 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица