Свържи се с нас

Култура

Ребро Адамово: клюки, илюзии, изкушения

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

След като миналата година Домът на хумора и сатирата показа тематичната изложба „Мъжки времена“ и тя предизвика заслужен интерес сред посетителите, сега екипът изненадва с друга впечатляваща колекция от музейния художествен фонд „Хумор на народите“.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

От 20 януари до края на м. март т.г. в зала 3 на Веселата къща любителите на изящното изкуство имат възможност да се насладят на изложбата „РЕБРО АДАМОВО: клюки, илюзии, изкушения“.

Както се подразбира от закачливото наименование, тя е посветена на нежния пол и разкрива Eвиното отношение към живота, съкровените женски тайни и радости: всекидневни занимания и малки забежки от сивотата на деня, спомени за миналото и мечти за бъдещето, фантазии и илюзии, любовни и майчини терзания, флиртове и ред други изкушения.

Колекцията включва 90 творби живопис и скулптура на 62 автори – 41 българи и 21 чужденци от 11 държави.

Стиловете са многообразни и специфични за всеки автор, но във всички творби прозира любовта и уважението към Жената – майка, дъщеря, съпруга, приятелка, любовница – а неизбежните й слабости са интерпретирани с усмивка и добро чувство за хумор.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Творците показват съвременната Ева, която живее на бързи обороти и се справя учудващо добре в този мъжки свят.

Художниците сякаш са надниквали през прозореца й и са наблюдавали различните й превъплъщения през деня – грижлива майка, добра домакиня, работеща жена, забавляваща се лудетина, предизвикателна изкусителка, знаеща цената си.

Тяхната героиня е онази с престилката, която простира прането, но и онази пред огледалото, любуваща се на образа си. Тя е отворила прозореца, за да види света, но и той непременно да види нея.

„Ребро Адамово“ е портретът на перфектната Ева. Това е Тя – жената, след която си заслужава мъжът да загуби ум, нерви, време и пари, но да я спечели поне за малко и да се порадва на вниманието й. Вечната игра на флирта е показана в платната на Гоша Малгожата Коренкевич (Полша), Ласло Тенк (Унгария), Йоже Петернели (Сърбия), както и от родните живописци Васил Вълев, Николай Карамфилов, Димитър Войнов, Здравко Стефанов и др. Шумът от социалните контакти на жената е ясно изразен в картините на Мария Ганоци (Унгария), Леендерт Криенс (Холандия), Карлос-Перес Бусио (Франция), Калина Атанасова, Милена Йоич, Дария Василянска, Сюлейман Сеферов и Анатолий Станкулов, а жената-домакиня откриваме в творбите на Румен Гашаров. Скулптурата също проследява жената в различни нейни превъплъщения – девственицата на Ставри Калинов покорява със своята невинност, Петьо Александров и Хавиер Пераса се любуват на женската грация, а пластиката на Нели Христова привлича с пламък в очите и любов в косите…

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Освен наслада за очите, изложбата носи много еротичен заряд, възбужда всички човешки сетива и предполага съзерцание в интимна компания. Ето защо, Домът на хумора прави изненадващо щедро и съвсем не по габровски предложение – всеки може да посети изложбата със своята половинка, като двамата ще влязат с един билет.

Не пропускайте да се възползвате от примамливата оферта – сега е моментът да направите подарък или да си доставите удоволствие на половин цена!

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица