Свържи се с нас

Новини

Кметът се срещна със секретарите на Президента

Кметът Таня Христова се срещна със секретарите по връзки с гражданското общество и образование към Президентството

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Доц. Румяна Коларова, секретар по връзки с гражданското общество на Президента на Република България и Мартин Иванов, секретар по култура, образование и национална идентичност, се срещнаха днес с кмета на Община Габрово Таня Христова и нейния екип, съобщиха от общинската администрация.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Поводът да са в града ни е 180-годишнината от създаването на първото светско училище в България – Национална Априловска гимназия, а на срещата бяха обсъдени проблемите и възможностите пред образованието в общината и областта.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На нея присъстваха още председателят на Общински съвет-Габрово – Лена Георгиева, Добромир Валачев, заместник областен управител, Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образованието и доц. Илия Железаров, зам.-ректор на ТУ Габрово.

Сред засегнатите теми бяха връзката между професионалните гимназии, университетите и бизнеса, дуалното обучение, задържането на младите хора в града, работата с ромските деца, ремонтите в детските градини и училища, паспортизацията на сградите както и възможностите за европейско финансиране на различни училищни дейности.

Бяха обсъдени и резултатите на габровските ученици от националното външно оценяване. В последните години те са сред първите десет в страната, а класирането се движи все по-нагоре. Похвален също така е и изключително ниският брой на отпадналите от образователната система ученици – буквално единици.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По-късно участниците в срещата се присъединиха към празничния ритуал пред паметника на Васил Априлов – „Гласът на камбаната“. Доц. Коларова поздрави ученици и преподаватели от името на Президента на Република България Росен Плевнелиев, а в неформалните разговори сподели, че възпитаниците на гимназията сред студентите й винаги се отличават с традиции, ниво и качество на образованието.

Честването продължи с тържествен юбилеен концерт в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица