Свържи се с нас

Новини

Неоценен в Габрово, доктор Дочев жъне успехи в Чикаго

Published

on

Д-р Дочев с българката Силвия Иванова, която току-що е родила сина си Стилян в Чикаго. Снимка: "Труд"

Д-р Дочев с българката Силвия Иванова, която току-що е родила сина си Стилян в Чикаго. Снимка: „Труд“

Какво е успехът? За мнозина да си успял значи да имаш много пари и звездна слава. За други той не е свързан с трупане на материални блага и власт, а е по-скоро въпрос на себеусещане. Ако живееш живота, който те прави щастлив, значи си успял.

В поредицата на “Труд” разказват историите на българи, които са повярвали в себе си и са сбъднали мечтите си.
Как са постигнали успеха си? Каква е цената, която са платили? Имат ли своя рецепта за него? Четете всеки четвъртък в “Труд”.

За българската колония в Чикаго д-р Пламен Дочев е един от лекарите, при които се раждат най-много от децата на българските имигранти в града край езерото Мичиган.

Според Американската асоциация за проучване на мнението на потребителите той е сред топ специалистите в страната. Благодарение на неговите умения и добро отношение към пациентите хората отвъд океана вече пета поредна година го удостояват с наградата “Избор на пациента” в САЩ.

Д-р Дочев е роден преди 51 години в Габрово. Произлиза от обикновено семейство, както казва той. “Майка ми работеше в местния хлебозавод, а баща ми бе офицер в пожарната. Като дете обичах книгите и четях много”, споделя той. Когато е 12-13-годишен, се заражда и детската му мечта – да стане лекар. “Не можех да си представя бъдещето си, без да стана доктор и да лекувам хората”, продължава разказа си известният акушер-гинеколог. Отдаден изцяло на мечтата си, още като ученик Пламен представя блестящи резултати.

Възпитаник на Априловската гимназия в Габрово, випуск 1980 г., Пламен печели национална олимпиада по биология. Веднага е приет в Медицинския факултет в Стара Загора, който завършва със златен медал през 1988 г.

През 1991 г. е един от лауреатите на конкурса “Млад медик на България”, заради което е удостоен през 1992 г. от Британския съвет със стипендия и изпратен за шест месеца на специализация в Глазгоу. След завършването му предлагат да остане във Великобритания, но той решава да се върне в родината, изпълнен с много надежда и ентусиазъм.

Дотук добре. Но коя е причината д-р Дочев днес да не е в България, а да практикува любимата си професия в Америка?

“Напуснах България заради невъзможността да се работи нормално у нас. Заради невъзможността да се живее нормално. Заради невъзможността да издържаш семейство, заради невъзможността да дадеш бъдеще на децата си. С една дума, заради липсата на всякаква надежда”, почти на един дъх и с голяма доза горчивина споделя Пламен.

Сблъсъкът с родната действителност за д-р Дочев започва скоро след завръщането му от Глазгоу в Габрово. Тогава главният лекар на болницата не му дава шанс да приложи натрупаните знания в Англия. Разочарован от този и други подобни случаи, през 1997 г. д-р Дочев подава документи за лотарията “зелена карта”. През 1998 г. я печели и същата година заминава отвъд океана.

Как обаче започва животът му в Америка? “Трудно”, с една дума обобщава той и добавя: “В Щатите никой не те посреща с отворени обятия и никой не ти казва “Ела!”. Тук трябва да се докажеш и да почнеш всичко от начало.” И наистина, началото за младия български специалист започва от нулата. Живота си в страната на неограничените възможности той стартира не като лекар, а като… мияч на чинии в Детройт.

“Искам да се знае от всички, че аз започнах работа в САЩ, като миех чинии в един италиански ресторант”, подчертава д-р Дочев, защото няма срамна работа, когато си вадиш хляба по честен път. И въпреки трудностите, пред които е изправен, той категорично заявява: “Никога не ми е идвало на ум да се откажа.”

Смелостта и упоритостта му скоро са възнаградени. Няколко месеца по-късно талантливият български лекар вече работи като асистент-хирург в Детройт. Близо година е научен сътрудник към Националния институт по здравеопазването към “Уейн Стейт Юниверсити” в Детройт, където работи за световноизвестния акушер-гинеколог проф. Роберто Ромеро. Впечатлен от блестящата биография на българина, проф. Ромеро веднага го
назначава на работа.

“В болницата в Габрово не ми даваха да работя, не ми даваха да разгърна уменията си, да приложа натрупаните си познания, а проф. Ромеро само като видя дипломите и препоръките ми, веднага ми даде шанс”, споделя с тъга д-р Дочев. След Детройт той специализира 4 години акушерство и гинекология в Ню Йорк.

Цялото интервю, дадено пред националния ежедневник, можете да прочетете оттук.

Автор: Симеон Гапаров, Чикаго.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Ученици от Детското полицейско управление посетиха Академията на МВР

Published

on

В учебното заведение, където се подготвят полицейските служители, учениците от 3а клас на ОУ „Стефан Пешев“ – Севлиево имаха възможността да разгледат кабинетите по стрелкова подготовка и противодействие на тероризма.

Преподавателят Александър Даскалов – старши преподавател от катедра „Специална полицейска тактика“ показа различни видове оръжия и предпазни средства, които се използват от служителите на МВР и макети на различни видове взривни устройства и способите за тяхното обезвреждане.

Децата посетиха също учебната съдебна зала. Там главен асистент в катедра „Оперативно- издирвателна дейност“ Ирина Кръстева ги запозна с ролята и задълженията на участниците в съдебния процес.

За финал малките ученици посетиха експозициите, които се намират в Академията, както и музея, обособен там.

Всяко дете имаше възможността да се запознае с обстановката и атмосферата създадена в Академия на МВР – София, в която се обучава голяма част от състава на МВР.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица