Свържи се с нас

Новини

Благотворителен детски футболен турнир

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За втора поредна година Български младежки Червен кръст – Габрово със съдействието на Областен съвет на БФС и Общински спортни имоти – Габрово организира Благотворителен Детски футболен турнир „Деца помагат на деца“.

Турнирът ще се проведе тази събота в Спортна зала „Орловец” и ще започне в 8.00 часа. Надпреварата ще се проведе за две възрастови групи – деца родени 2002/2003 и деца родени 2004/2005 година.

Събраните средства от спортната проява ще бъдат използвани за програма „Топъл обяд“ на БЧК. Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, създадена през 2004 г. С различни кампании се набират средства и се финансират проекти “Топъл обяд” в училища от цялата страна.

Програма “Топъл обяд“ подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители, като много често топлият обяд в трапезариите на БЧК е единственият повод децата да посещават учебните занятия. Те получават безплатен обяд всеки ден през учебната година.

Програмата допринася за нормалното физическо развитие на подрастващите, намалява заболяваемостта сред тях, произтичаща от нередовно и непълноценно хранене. През 2013 година над 12 000 деца са отпаднали от училище поради социални причини. Нашите деца се нуждаят от храна, грижа и внимание през цялата учебна година.

През учебната 2014/2015 г. 1 537 деца получават безплатен топъл обяд. Проектите „Топъл обяд“ са на обща стойност 222 644.94 лв. и се реализират на територията на 26 области в страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Пролетен празник на Географията се проведе в Габрово

Published

on

Отлични знания показа отборът на ОУ „Неофит Рилски“ на проведения „Пролетен празник по География“. Инициативата се проведе по случай Деня на Земята в Ритуалната зала на Община Габрово.

Във викторината, на тема „Габрово в географията и историята на България“ взеха участие осем отбора от училищата в Габрово. Това бяха ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „“Райчо Каролев“, СУ „Отец Паисий“, НАГ, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПГТ „Пенчо Семов“.

Учениците демонстрираха своите знания по География, както и своето отношение към екологичните проблеми на планетата ни. Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас.

Бяха наградени ученици, които са постигнали успехи по География и икономика за учебната 2022-2023 г, между които и Андреана Иванова Косева, ученичка от 7 „Б“ клас на ОУ „Неофит рилски“, за спечелено второ място за рисунка на конкурса на АПГР през май 2023 г.

Проф. Марин Русев връчи грамоти от името на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и на учителите, които подготвят учениците.

Благодарствени грамоти за цялостен принос за популяризиране на географската наука получиха организаторите на събитието, а именно кметът, заместник – кметът по образование на града, главният експерт г-жа Макашелова, областният и зам. областният управител, началникъ на РУО – Габрово, началникът на отдела в РУО и ст. експерт г-н Деян Дойнов в Габрово и Моя Колева, директор на ОУ „Неофит Рилски“ град Габрово.

Награди от Община Габрово, Областна управа и ОУ „Неофит Рилски“ получиха всички участници във викторината. Участниците в празника имаха възможността да видят документалния екологичен филм „Море на вятъра“. С музикални и танцови изпълнения талантливите ученици на ОУ „Неофит Рилски“ поздравиха всички.

Събитието се организира от Община Габрово, Областна администрация-Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) в Габрово.

Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас. Учениците показаха много добри знания и дори и да не бяха сигурни в някои отговори, чрез разсъждения достигаха до тях.

Класирането в двете групи е както следва:

5-7 клас

1 място ОУ „Христо Ботев“
2 място ОУ „Иван Вазов“
3 място ОУ „Неофит Рилски“
4 място СУ „Райчо Каролев“
5 място СУ „Отец Паисий“

8-12 клас
1 място ПТГ „Д-р Никола Василиади“
2 място Национална Априловска гимназия
3 място ПГТ „Пенчо Семов“

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица