Свържи се с нас

Култура

Светла Димитрова встъпи в длъжност като директор на АЕК „Етър“

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Доц. д-р Светла Димитрова встъпи в длъжност и е новият директор на Архитектурно – етнографски музей „Етър“ –  Габрово. Тя поема поста от досегашния директор на комплекса доц. д-р Ангел Гоев, който се пенсионира. Официалното представяне беше направено пред габровските медии на организирана пресконференция, на която директорът разкри своята визия относно развитието на Музея на открито.

„Това е едно ново предизвикателство за мен. В своята работа ще следвам три ключови думи – приемственост, развитие и взаимодействие. Много ми се иска в Етъра да има научна група, защото смятам, че това е важно за авторитета на една културна институция. Считам, че някои от събитията могат да станат международни“, заяви Светла Димитрова.

По думите й изчерпените вече тематики като възможности за проучване могат да бъдат заменени с нови. „Много бих искала да се появи една нова рубрика, от рода на „Митове и легенди през погледа на учения“, тъй като това на много места е актуално. Добре е учените да си кажат мнението – кое разделя легендата от действителността“, допълни още новият директор.

По отношение на работата с майсторите Светла Димитрова сподели, че би й се искало те да имат повече изяви извън страната, институцията АЕК „Етър“ по-активно да участва в Асоциацията на европейските градове на открито, а на Международния панаир на занаятите да има повече гостувания на музеи.

„Желае ми се още да се преодолее сезонността в посещенията. Знам, че е трудно, но си мисля, че не е невъзможно. Това може да стане чрез „зелени училища“, фестивални прояви и други“, каза още тя. Привличането на туристите, които минават на път за Гърция също е сред приоритетите.

В заключение новият директор информира, че ще работи в близко взаимодействие с Министерството на културата, Областна администрация – Габрово, Община Габрово, университети, медии, неправителствени организации, читалища, училища и с всички сродни институции на територията на общината и областта.

Светла Бориславова Димитрова е родена на 23 май 1957 г. Завършила е езикова гимназия във Варна, профил английски и френски език. Следвала е във Великотърноския университет, специалност „История“. От 1982 г. работи в Регионален исторически музей – Стара Загора, където извървява абсолютно всички от уредник до доцент. Два мандата е била директор на РИМ – Стара Загора.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровци ще могат да прочетат 1 538 нови заглавия в Библиотеката

Published

on

Министерството на културата обяви списък с допуснатите и одобрени проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

Проектът е на обща стойност 25 000 лева и включва 1 538 нови заглавия. Над 40 % са изданията от български автори.

Общо 206 български издателства са намерили място в проектното предложение. Предвижда се закупуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители.

Подбрани са художествена литература, художествени произведения за деца, хуманитаристика, справочна и друга научна литература.

„Средствата, отпускани от Министерство на културата, дават възможност своевременно да се закупят стойностни заглавия, съобразени изцяло с профила на библиотечния фонд и с информационните, културните и образователните нужди на потребителите на библиотеката“, смята директорът Савина Цонева.

*Снимки: РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Две специални отличия и три първи награди за МК „Весела“

Published

on

Пианистите от Музикален клуб „Весела“ спечелиха две специални отличия и три първи награди конкурс „Звукът на времето“.

На 3 и 4 юли изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново отвориха врати за провеждането на Седмия музикален конкурс.

В категория „Класическо пиано“, в конкуренцията на млади пианисти от музикалните училища в страната, успешното си участие осъществиха шест деца – лауреати на национални и международни конкурси, от Музикален клуб „Весела“.

Във втора възрастова група, 12- годишната Адриана Кънева спечели Първо място, а Полина Флориду на 11 години – Второ място. Двете момичета вече имат зад гърба си богат конкурсен опит. В програмите, с които те се представиха, специално място заеха творби от Шуберт, които те подготвиха за неотдавнашното си участие в едноименния конкурс, донесъл специална награда и признание за тях и преподавателката им Весела Пенева.

16- годишните Любомира Ангелова, Симона Тодорова, Александра Станева представиха в конкурсното си участие своите разнообразни по стил и характер програми. Те се класираха на Второ място в най-многобройната трета възрастова група.

Виктор Василев на 14 години спечели Първо място в трета възрастова група. С отличното си конкурсно представяне сред участниците между 13-16 години, именно Виктор стана носител на Купата за постигнат най-висок бал от точки.

В годината на Лудвиг ван Бетовен, по случай 250-годишнината от рождението на композитора и според регламента, почти всички участници в конкурса бяха включили в програмата си негови творби.

Журито, съставено от известни музиканти и педагози, под председателството на проф. Борислава Танева, присъди наградата „Бетовен“ на Виктор Василев за изпълнението му на „Контраданс“ в До мажор от великия немски композитор.

Наградите на Виктор от този конкурс са поредната висока оценка за него от страна на различни музикални специалисти и след отличните му представяния в Кипър и Москва.

В категорията „Музикални ансамбли“ с Първо място бе отличено клавирното дуо Симона Тодорова – Александра Станева, които се представиха с творби от Бах до нашия съвременник – композитора Николай Стойков.

Дуото е носител на най-високите отличия от конкурси в България, Македония, Франция, Русия и има концертно участие в Рим/ Италия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица