Свържи се с нас

Новини

Връщат практиките за гимназистите

Published

on

снимка: Борис Петков, фоторепортер "Габрово Нюз"

снимка: Борис Петков, фоторепортер „Габрово Нюз“

Връщат практиките за гимназистите. Това каза пред standartnews.com народният представител от коалиция „БСП лява България“ Кирил Добрев, във връзка с лансирана от него инициатива. Идеята е в последните години, докато трупат знания в клас, младежите да ходят и на стажове.

Социалистът предлага учениците от езиковите и хуманитарните гимназии също да влязат в системата за дуално образование и да излизат от училище с професия. Досега този тип обучение с практика се планираше пилотно за техникумите. А самите практики бяха популярни преди 25 години като УПК. Габровският народен представител, вече е провел дискусии с учители и ученици от Априловската гимназия.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved, Архив

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved, Архив

„Идеята е всяко дете, което завършва средно образование у нас, да излиза от училище с професия“, позова се Кирил Добрев. С поправката ученици от езиковите гимназии ще могат да карат стажове като преводачи, тези с профил история ще имат стажове в музеи, а учениците от художествените училища – в галерии, музикални компании и др.

Депутатът от левицата,  е провел неофициален разговор по темата с шефа на комисията по образование в парламента Милена Дамянова. Депутати от ГЕРБ коментирали също неофициално, че поправката може да бъде гласувана между първо и второ четене на новия Закон за училищното и предучилищното образование, информират още от standartnews.com.

Обучението чрез работа или т.нар. дуално обучение е форма на партньорство между професионална гимназия и работодател. Плюсовете са, че учениците трупат опит в реална работна среда.

Математическите школа искат да са „2 в 1“.

Директорите на математически гимназии искат техните училища да бъдат по модел „2 в 1“ – специализирано училище с прием след пети клас и профилирана гимназия след седми. Това предложение за промяна в новия училищен закон ще бъде дадено на депутатите от образователната комисия, разказа председателят на сдружението на директорите на математически гимназии Павлин Петков. Според сегашния проект тези гимназии могат да се наричат иновативни училища, ако МОН одобри програмите им. В закона обаче не е разписано как точно става това.

Директорите искат по аналог на спортните школа те да набират таланти от пети клас, които продължават до 12-ти, без да държат допълнителни изпити. Те могат да полагат теста след седми клас и ако желаят, да се прехвърлят в други училища, поясни той. В същото време гимназията ще прави отделен прием след седми клас за останалите ученици, които искат да учат в математически гимназии.

Източник: standartnews.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица