Свържи се с нас

Любопитно

Конкурс за детска коледна картичка и тази година в Габрово

Published

on

Plakat-BG-Koleda

Регионален конкурс за изработване на Коледна картичка обявиха от Художествената галерия “Христо Цокев” – Габрово. Надпреварата се провежда под патронажа на областния управител на Габрово, с медийната подкрепа на вестник „100 вести“ и Новинарския портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“.

По традиция всички картички, участващи в конкурса, ще бъдат предоставени на благотворителната инициатива на Президента на Република България – Българската Коледа.

Участниците в конкурса, ще бъдат селектирани в три възрастови групи: I група – до 6 години, II група – от 7 до 10 години и III група – от 11 до 15 години

Конкурсът стартира на 21.11. 2014г., а крайният срок е 5 декември 2014г. Тема е: „Подари Коледна усмивка“.

Регионалният конкурс за детска картичка е посветен на една благотворителна идея, в подкрепа на болни български деца.

Организаторите отправят покана към децата от Габровска област да изпратят своите творби до Художествена галерия „Христо Цокев“ или да се включат в отвореното ателие, организирано от 01.12.2014г. до 05.12.2014г., от 14.00 до 17.00часа, в галерията.

Адресът, на който трябва да се изпратят работите е: 5300 гр. Габрово, ул. „Св.Св.Кирил и Методий” №10, Художествена галерия „Христо Цокев”, /за конкурса/.

Участниците могат да изпратят своите рисунки до 05.12. 2014г. /включително/.

Журито ще заседава на 17.12.2014г. Резултатите ще бъдат качени на facebook профила на галерията: https://www.facebook.com/art.galeria.3 и медийните партньори.

От 22 декември /понеделник/ в 17.30 ч. в зала „Проф. Минчо Минчев” на ІІІ етаж в галерията ще бъдат официално обявени победителите в трите категории.

Публика ще има възможност да избере, чрез гласуване една картичка, която ще бъде подарена на Президента Росен Плевнелиев.

Правила и условия за участие:

1. Участниците са разделени в три възрастови групи;
2. Желателно е картичките да бъдат разписани и към тях трябва да бъде приложена следната информация: три имена, възраст и включително телефон за връзка. Данните НЕ трябва да са на самата картичка.
3. Позволени са следните техники: пастел, акварел, темпера, флумастери и апликация.
4. Брой на творбите, които могат да бъдат изпращани: участниците могат да изпратят колкото картички искат.
5. Ще бъдат излъчени три награди във всяка една от категориите.
6. За желаещите да се включат в отвореното ателие ще бъдат осигурени безплатни материали.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица