Свържи се с нас

Новини

Похвалиха Водния цикъл, заради добрата комуникация между участниците в процеса

Инж. Иван Иванов: Водният проект на Габрово се изпълнява успешно благодарение на добрата комуникация между всички участници в процеса

Published

on

Снимка: в. "Строител", автор Денис Бучел

Снимка: в. „Строител“, автор Денис Бучел

„Всички общини, изпълняващи водни проекти срещат сходни предизвикателства, но Община Габрово е сред тези, които най-ефективно изпълняват инвестицията благодарение на добрата комуникация между участниците в процеса“, заяви председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов след проведената четвърта национална конференция, посветена на предизвикателствата при изпълнението на обекти по ОП „Околна среда“ и по Програмата за развитие на селските райони.

Това официално съобщиха от Община Габрово. Форумът бе организиран съвместно от Камарата на строители в България, Българската асоциация по водите и вестник „Строител“.

Целта на дискусията бе да бъдат представени експертните становища всички страни, ангажирани с изграждане на обекти по двете оперативни програми – възложители, проектанти, консултанти, строители, надзор.

Снимка: в. "Строител", автор Денис Бучел

Снимка: в. „Строител“, автор Денис Бучел

Предизвикателствата при реализирането на водния проект на Габрово и изпълнението на инвестицията до момента представи по време на дискусията ръководителят на проекта Марта Петрова.

Участниците в конференцията бяха запознати с мерките, които ще бъдат предприети при предстоящите реформи в отрасъл ВиК, както и с напредъка по водните проекти на Столична община, община Бургас и град Враца.

„Провеждането на конференцията във време, в което приключва настоящият оперативен период и се започва следващият прави мненията на представителите на общините, изпълняващи водни проекти, особено ценни“, каза още председателят на Българската асоциация по водите. Според него изключително важен е и направеният, от страна на ръководството на управляващия орган на ОПОС, анализ на идентифицираните проблеми при изпълнението на проектите и начините за тяхното преодоляване в бъдеще.

Представителите на ВиК операторите у нас изразиха становище, че приоритетно през следващия програмен период трябва да се инвестира в големи обекти в населени места над 10 000 еквивалент жители и след това да се премине към инвестиции в по-малки населени места. Експерти в сектора от Румъния споделиха своя опит в изпълнението на екологични проекти с европейско финансиране по тяхната оперативна програма.

Всички мнения и предложения, направени по време на срещата ще бъдат обобщени и представени на ресорните министерства, за да бъдат взети под внимание при разговорите за следващия оперативен период и изпълнението на предстоящите реформи в отрасъл ВиК, информират още от габровската общинска администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица