Свържи се с нас

Новини

„Цветна олимпиада“ днес в Габрово

Published

on

снимка: Национално движение „България си ти!“

снимка: Национално движение „България си ти!“

Образователната инициатива “Цветна олимпиада” през месец ноември се проведе в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище. В нея се включиха стотици ученици от всяка област. Победителите ще бъдат наградени от водещи обществени личности, представители на ръководствата на съответните общини и на РИО и много други.

Награждаването в Габрово ще се състои в днес (26 ноември) от 17 часа в зала „Възраждане“.  Специално участие ще вземат Гласовете на „България си ти!“ – джаз певецът Васил Петров, който е и един от учредителите на Сдружение „България си ти!“, и популярната и талантлива изпълнителка Весела Бонева, а също така и представители на ръководствата на Общината и РИО, директорът на Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ г-н Ангел Гоев, представители на Астрономическа обсерватория и планетариум – Габрово, учени и други.

В програмата на награждаването ще се включат и артистични деца от региона.

„Цветна олимпиада“ е съревнование между ученици от 8 до 12 клас по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. През 2014/2015 учебна година състезанието ще обхване всички области в страната. „Цветна олимпиада“ тази година е в Националния календар на МОН и Националния дворец на децата. Тя се осъществява със съдействието на РИО на МОН и в партньорство с Българска академия на науките, Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. Олимпиадата не би била възможна и без подкрепата на нашите приятели от Издателство „Просвета“ и верига магазини „Технополис“.

Подкрепа и съдействие за проявата в града оказаха и от Община Габрово.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Кандидатите на ГЕРБ – СДС Невена Минева и Марияна Атанасова се срещнаха с жители на габровски села

Published

on

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС за габровска област Невена Минева и Марияна Атанасова се срещнаха с жители на габровските села Жълтеш и Борики.

Пред тях те представиха приоритетите, с които се ангажира ГЕРБ при следващ мандат – намаляване на тежестта на инфлацията върху българските граждани, ръст на доходите – 1200 лева минимална заплата, 2800 лева средна и ежегодна актуализация на пенсиите – 1000 лева средна пенсия до края на мандата.

Кандидатите на ГЕРБ увериха, че ще продължи работата по големите инфраструктурни проекти, сред които тунела под Шипка, автомагистрала „Хемус” и продължаване подобряването на водоснабдяването в габровските села, като за село Жълтеш е предвидена рехабилитация на ВиК мрежата, заради честите аварии.

За изминалите няколко години към питейния язовир „Христо Смирненски” са присъединени селата вляво от пътя Габрово-Севлиево и селата в обхвата на кметство Кметовци. В момента се работи по присъединяване на водопроводната мрежа от питейния язовир на всички села вдясно от пътя Габрово-Севлиево.

„Знаете, че празни обещания не даваме – с каквото може да се ангажираме, го правим и го изпълняваме, с каквото не можем – не го обещаваме. През годините това сме го доказали и в управлението на местно ниво, и на национално”, каза кандидатът за народен представител и заместник-кмет на Габрово Невена Минева.

Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с изборите за 48 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 24 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Ново модерно спешно отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово

Published

on

Ново модерно спешно отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово трябва да отвори през 2023 година. Това стана известно от думите на директора на габровската болница д-р Минко Михов, който днес представи дейностите по модернизиране и обновяване на тази структура на лечебното заведение.

Събитието бе уважено от областния управител на Габрово Кристина Сидорова, кмета Таня Христова, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, лекари, медици и служители на болницата.

Пред присъстващите д-р Михов припомни, че дейностите се осъществяват по линия на голям инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, финансиран по оперативна програма и изпълняван от Министерството на здравеопазването.

Самият ремонт и преустройство на спешното отделение обхващат първия етаж на цялата част на АГ-комплекса на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Общата сума, която е предвидена да бъде инвестирана е около 520 000.000 лв. Д-р Минко Михов изрази надежда, че срокът на ремонтите дейности ще бъде завършен до края на тази година.

„Осигурените средства ще бъдат инвестирани в преустройството и преоборудване на тази структура“, информира той и продължи – „Строително – ремонтните работи ще доведат до изцяло промяна на облика на отделението. Друга част от средствата ще бъдат инвестирани в ново оборудване, някое от което вече е доставено. Това са специализирана медицинска апаратура и пособия, които са изключително важни, с каквито до момента болницата не разполагаше“, каза още д-р Михов.

Той отбеляза още, че ще бъде осигурено ново оборудване за всички кабинети, които ще бъдат изградени в обновеното спешно отделение. „Добрите условия на труд са важен фактор за това персоналът да се чувства комфортно на работното си място и те да осигурят по-добро и качествено здравеопазване“, добави още директорът на болницата.

Новото спешно приемно отделение към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово ще направи още по-бърз приемът на пациенти за останалите отделения. В момента от фирма изпълнител извършва ремонтни дейности на помещенията.

След приключването им, пациентите от региона ще бъдат приемани и обслужвани в новото звено, което ще отговаря на всички съвременни стандарти.

Крайният срок за реализацията на проекта е 23 декември 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица