Свържи се с нас

Новини

Ученици усвояват добри практики в хотелиерството и ресторантьорството

Published

on

erasmus-plus-logoerasmus_logos

Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово ще усвояват добри практики в хотелиерството и ресторантьорството чрез мобилност.  В новия пореден проект на Професионалната гимназия по туризъм ще участват 20 ученици от единайсти и дванайсти клас.

20141022_141622

Те се обучават в сферата на туризма по специалностите „Организация на хотелиерството“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Организация на туризма и свободното време“.

20141022_140924

В мобилността ще се включат като ръководители на групата и двама учители от ПГТ с добра езикова и професионална подготовка в сферата на туризма.

20141016_140232Проектът “Усвояване на добри практики в хотелиерството и ресторантьорството чрез мобилност” е насочен към:
– наблюдение и овладяване на Европейски стандарти за качество за работа в кухня и обслужване на гости в хотел и ресторант;
– преодоляване на различията относно българските и европейските стандарти за работа в кухня, почистване, зареждане и подготовка на хотелска стая, обслужване на гости в ресторант и хотел;
– придобиване на практически опит относно специфични немски технологии за обработка на продукти и приготвяне на ястия в кухнята;
– наблюдение на организация на събития за голям брой гости – коктейли, партита, обслужване на кетъринг;
– работа със съвременни резервационни системи, посрещане и настаняване на гости в хотела;
– практикуване на немски език в реална среда с цел затвърждаване на специфична професионална лексика на немски език;
– кариерно ориентиране чрез мотивиране на бенефициентите на проекта за реализация по изучаваната професия и предприемачество в конкурентна бизнес среда;
– по-добра възможност за реализиция на пазара на труда и намаляване на младежката безработица;
– необходимост от изучаване и прилагане на добрите практики от мобилността в обучението по технологични и туристически дисциплини в ПГТ – Габрово.

20141022_141754

Проектът предвижда 3 седмици / 28 март – 22 април 2015 г. / ученическа производствена практика в хотели в град Дрезден. Хотелите и работните места ще бъдат определени след предварително съгласуване между партньорите на базата на досегашния опит от реализирани проекти Мобилност през 2011 г.  и 2014г.

Учениците ще бъдат разпределени в хотели за работа в кухнята, рецепцията, бара, ресторанта и румсървис. Те ще работят под ръководството на наставници, за да се обхване цялостният процес на обслужване в хотела и се наблюдават, изучават и анализират максимален брой добри практики.

Ще бъдат подписани Europass сертификати – Мобилност, които дават възможност на младите хора да работят в страните – членки на ЕС. Партньорът на гимназията WBS Training AG ще издаде и сертификати, включващи  оценка на придобитите умения и компенции от специфичното обучение на всеки стажант.

Настоящата публикация е изготвена от екип по проект “Усвояване на добри практики в хотелиерството и ресторантьорството чрез мобилност ” № 2014 – 1- BG01 – KA102 – 000317. Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата Playmakers

Published

on

Безплатни тренировки по футбол за момичета, на възраст от 5 до 8 години, се организират в Габрово. Те ще се проведат по програмата Playmakers, която е създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”.

Това е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица