Свържи се с нас

Новини

Валерия Андреева: Книгите и четенето са двигателят на човешкото развитие!

Published

on

KORICA-GRANCHARIAT-LAST.indd

снимка: РБ “Априлов – Палаузов”

Във вторник, 25 ноември, от 17.00 часа в Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово ще бъде представена най-новата книга на Валерия Андреева “Грънчарят”. Книгата е увлекателно повествование за един днешен грънчар, който умело извайва не само съдове от глина, а моделира и собствения си живот, откривайки добрите истини за себе си. Във връзка с представянето й разговаряхме с нейния автор.

Какво Ви провокира да напишете книгата „Грънчарят“?

Комбинацията от няколко неща. Началото е свързано с едно ранно лятно утро, когато се събудих, погледнах през прозореца и първите две изречения, с които започва книгата ми, сами се появиха. Както и следващите. Докато пътувах през лятната си отпуска, пишех страниците на първата част на „Грънчаря” с радост, удоволствие, наслада. Трудното е, когато редактирам текста – първи път, втори… тогава самоизмъчвам себе си, но това е друга тема.

Втората част написах две години по-късно. Включените писма са написани по различно време. Имаше и още страници, от които се отказах при окончателния вариант. За всяка от трите части провокациите са съществували – извън мен и в мен.  Водещо бе желанието да създам на страниците на книгата човек, който добре познава себе си и другите – грънчарят. Грънчарят, който е намерил верните пътища към успеха, щастието и любовта. Знае колко скъп дар е живота и умее да го цени. Разбира стойността на всеки миг. Наясно е, че всяка стъпка, всяко решение и действие са от значение – те водят до конкретни промени. Грънчарят е наш съвременник и не е назован с друго име.

Исках да бъде само „грънчарят”, с препратки към глината, към ваятелството, сътворяването, разбирането, любовта, пътуването – като всичкото това може и има различни измерения и посоки. Да, провокацията за написването на „Грънчарят” са тези най-първи изречени, които сякаш сами дойдоха. Но като цяло – светоусещането, пластовете, които съществуват в книгата, общочовешките въпроси, които тя поставя, гамата от емоции и мисли – всичко това съм носила дълго време, било е някак си с мен и е чакало своето време, за да се излее на белия лист. От океана на възможности взех има само шепа детайли, образи, представи, мисли, чрез които пожелах да изградя това художествено цяло, наречено „Грънчарят”. Ако питате дали съм казала всичко, което може да се каже – не, не съм – има толкова много още за казване, но понякога е важно да не казваш всичко…

Какъв е сюжетът в творбата Ви?

Това е разказ за един отделен човек, който е наш съвременник и в книгата присъства само с името „грънчарят”. Комбинацията от неочакван пожар, конкретен разговор, думи от песен, стряскащ сън са повод за грънчарят да предприеме едно тримесечно пътуване в пределите на своята страна и извън нея. Пътуването, както и текста на книгата, са представени чрез допълващи се фрагменти, защото физиономиите на пътуването са различни – в пространството, при тръгване или завръщане, пътуване в мислите, в намирането, пътуване в етапите на любовта, на вярата, на страданието на болката, на радостта, пътуване в проумяването на ценни истини, пътуване към самия себе си, към другите, пътуване към смисъла… В сюжетната линия са и срещите на грънчаря с различни места и хора, включително и срещата с любовта в лицето на „жената с замислените очи и цветята”.

А в композиционно отношение, както казах и по-горе, разделих тази малка по обем книга на три части. В първата повествованието се води от името на автора. Във втората са думите на главния герой, грънчарят, а в третата част има няколко писма от и до грънчаря, които допълват пъзела на цялото – това цяло, което е било важно за мен като автор. Защото всяка история може да бъде разказана по различен начин. Избраният от мен начин ми е важен и необходим. Така книгата има този вид и излъчване, които търсех и с които тя да се покаже пред света.

Какво Ви донесоха безсънните нощи над белия лист?

Само понякога имам безсънни нощи. И тогава обикновено чета.  А иначе белият лист, хартиеният или на поредния файл, си имат свои закони, свои изисквания, капризи, претенции, инквизиторски моменти. Но белият лист също така има и своята магия, притегателна сила, диалогичните

В думите, в тяхното съчетание, в реката, в която потичат по белия лист, винаги през вековете е имало сакрална сила, енигматична привлекателност, симеотична преплетеност. В този смисъл аз съм само един техен поклонник, който понякога страда от белия лист, а друг път благодарно се усмихва на шанса, на възможността да бъда част от думите и света, който те могат да извайват.

валерия андреева

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За какво съжалявате, което не сторихте до днес?

Давам си сметка, че имам пропуснати  добри възможности. Но се опитвам да не съжалявам, защото времето не би могло да се върне назад. Опитвам се да съсредоточавам вниманието върху настоящето – в него е истината – настоящето изтъкава чергата на миналото и поставя основите на бъдещето.

А иначе съм наясно, че времето ми е малко за всичко, което мога и искам да направя. Но параметрите на един човешки живот винаги се оказват малки. Защото ние, хората, е разумно да ценим всеки миг. Животът е невероятен дар, който не бива да пропиляваме.

Какво е Вашето послание към четящите габровци, а и към хората на книгите в сраната?

Не от позицията на пишещ, а от позицията на четящ човек мисля, че книгите са едно от ценните достояния на човечеството, че те са един от съществените двигатели за развитието на същото това човечество и гаранция за неговата стойност.

И ако трябва да отправя послание, то е едно: благодарна съм, че ви има, четящи хора, защото вие сте мислещи, търсещи, оценящи, откриващи, окриляващи, вие сте съществена част от движението напред и нагоре. Вярвайте в себе и бъдете щастливи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Грейнаха коледните светлини на Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Използвайте по предназначение контейнера за дървесни отпадъци

Published

on

Община Трявна призовава всички граждани да използват контейнера за дървесни отпадъци в града по предназначение и в него да не бъдат изхвърляни друг вид отпадъци!

Апелът се отправя след като при последното извозване на металния съд в него са забелязани изхвърлени битови отпадъци като смачкани кашони и картони, полиетиленови торбички с пластмасови бутилки и друг вид едрогабаритни отпадъци.

Припомняме, че контейнерът бе доставен в Трявна през месец март тази година след сключено споразумение между Община Трявна и “Кроношпан България” ЕООД – преработвател на дървесина с изградени модерни съоръжения за рециклиране на дървесни отпадъци и услугата се ползва от всички наши граждани напълно безплатно за срок от 3 години.

Големият син съд е разположен до ул. “Белчо Белчев” и е с вместимост 38 куб. м. като основната цел е в него да бъдат изхвърляни само клони, стари и негодни за употреба дървени материали като шкафове, маси и пр., които в последствие се преработват и така отпадъчната дървесина отново се използва за производството на плочи (плоскости) от дървесни частици.

Извозването на дървените отпадъци веднъж седмично до предприятието във Велико Търново е в помощ и на Община Трявна, тъй като до март тази година местната власт извозваше този вид отпадъци до Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово и заплащаше за тяхното транспортиране до там.

Не на последно място, с предоставения метален контейнер се подобрява качеството на екологичната среда в Община Трявна и този вид отпадък успява да се рециклира, затова апелираме да не се злоупотребява с изхвърлянето на друг вид отпадъци в него!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово остава в тъмночервената зона

Published

on

Само 7 области в страната, сред които Габрово, остават в тъмночервената зона по показател 14-дневна заболяемост на 100 хил. души население. Другите области са Враца, Монтана, Перник, Русе, Софийска област и София–град. В жълтата зона, със заболяемост до 250 на 100 хил. души население, освен област Кърджали вече е и област Силистра.

Това става ясно от актуалната карта на 14-дневната заболеваемост, изготвена от Националния център по заразни и паразитни болести към 28 ноември т.г. 

В червената зона, където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души, към днешна дата се намират областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Спада и заетостта на болничните легла за пациенти с COVID-19. Към 5 декември 2021 г. 38% са свободните легла. 38,6% са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, а от интензивните легла в страната свободни са 32,3%.

Сто седемдесет и два са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 в област Габрово, а деветнадесет души са загубили битката за живота си с вируса през последните седем дни.

Данните, които обхващат периода от 30 ноември до 5 декември, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През изминалите седем дни общо 37 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 135 са били на домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 254 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са установените в Габрово, общо 100 души. Петдесет и две са положителните проби в Севлиево, по десет са тези в Дряново и Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица