Свържи се с нас

Култура

Александър Илиев ще разкрие „другото си аз“ в пантомимен моноспектакъл

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Този петък, 21 ноември, ще имаме възможност да видим майсторските сценични превъплъщения на Александър Илиев в алегоричния пантомимен моноспектакъл „Alter Ego”. Представлението ще започне в 18.00 часа в зала „Възраждане”.

С помощта единствено на движенията на тялото, ефектна музика и осветление, актьорът ще насочи вниманието на зрителите към същността на човешката природа. Човекът е наследник на основните инстинкти, характерни за животните. Жаждата му за живот, силата на глада, желанието за продължаване на рода и инстинктът на стадото движат цялото му битие. Роден в райската градина, наречена Земя, той счита, че всичко е негово и че всичко е на една ръка разстояние. Първата му крачка още от дете е и първа крачка към смъртта. Човекът просто е падащ ангел, умиращ с поглед нагоре. Изгубеният Рай остава за децата и внуците, за да бъде проигран отново и отново.

Сценарият и режисурата са на Александър Илиев, музикалният монтаж е дело на Васил Генев, а автор на костюмите е Ралица Георгиева. Действието се разгръща в няколко епизода: Пролог – Еволюцията на човека, Ябълковото дърво, Кедърът и брезата, Акулата и цацата, Орелът и гълъбът, Конят и кобилата, Маймуната и огледалото, Човекът и градината, Епилог – Смъртта на човека.

След края на представлението не бързайте да тръгвате към изхода – останете в залата, защото вечерта ще продължи с представяне на книгата на Александър Илиев „Обща теория и практика на пантомимата”.

Входът е свободен!

Александър Илиев е доцент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Доктор по изкуствознание, ръководител на класове, преподавател в „Carnegie Mellon”, Питсбърг, САЩ. Той е режисьор, педагог, продуцент, антрополог и мим. Има над 180 авторски постановки в България, Русия, САЩ, Германия, Италия, Гърция, Китай, Швейцария, Македония, Индия, Непал. Режисьор е по пластика в постановки на Александър Морфов, Нешка Робева, Младен Киселов, Крикор Азарян, Юлия Огнянова, Дияна Добрева, Ивайло Христов, Здравко Митков, Бойко Богданов, Гриша Островски, Рубен Симонов и други. Участва като сценарист, оператор и режисьор на игрални, документални и телевизионни филми – продукции на България, Русия, САЩ, Китай, Швейцария, Македония, Индия, Непал, Тайланд, Монголия, Япония, Танзания, страните от Централна Азия. Актьор и консултант е в над 40 игрални и документални филма в България, Великобритания, Русия, САЩ, Франция, Италия, Китай, Швейцария, Македония, Турция, Индия, Непал. Автор на 11 книги – научни трудове и художествена литература; стотици статии и рецензии за научни издания, вестници и списания. Преподавал и ръководил майсторски класове в най-големите университети по изкуствата на Русия, САЩ, Италия, Германия, Чехия, Гърция, Китай, Турция, Македония, Албания, Индонезия, Таджикистан. Научен ръководител е на над 50 експедиции в Европа, Азия, Африка и Америка. Планински водач и ръководител е на над 60 спортни, високопланински и поклоннически експедиции в Хималаите, Тибет, Памир, Хиндукуш, Килиманджаро, Алпите и много други. Носител е на 3 рекорда, вписани във файловете на Гинес – Еверестки маратон, Еверест концерт и 25 ½ солова игра на пантомима.

*Публикуваната информация е актуализирана в 12.25 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица