Свържи се с нас

Култура

„Духът на Габрово е толкова важен, колкото материалната му същност“

Published

on

Ивелина Елмазова е член на СБЖ – Габрово от 1992 г., а от 20 години работи в частния сектор с рекламната си агенция. От 1998 г. до 2009 г. я познаваме като продуцент и автор на телевизионното предаване „Много повече”, което през 2007 г.  получи наградата на Община Габрово „Златен Хирон” за социално чувствителна и значима журналистика с положителна насоченост. Като автор и продуцент, Ивелина Елмазова има зад гърба си повече от 1500 предавания – радио и телевизионни, както и  десетки  публикации.

Агенцията й разполага с 3 информационни източника – интернет сайт, ежемесечно издание „Област Габрово сега” и лед екран, разположен срещу Община Габрово. Агенцията е член на националната асоциация за дигитална външна реклама в България, а  Ивелина Елмазова е в нейния управителен съвет.

Познаваме я най-вече като човек, организиращ събития – не само в Габрово и региона, но и в други градове в цялата страна. Ивелина Елмазова е организатор на десетки празници, фестивали и официални церемонии, семинари и много други форми на публичност.

Нарича себе си мечтател и не се взема на сериозно – просто обича своята работа и винаги е готова да опита  нещо ново, защото, според нея, животът е движение напред, а не покой на място. Може би и затова в петък,14.11.2014 г., беше избрана за председател на Клуба на будителите с изключително мнозинство на учредителното събрание, събрало представители на…….. с идеята за общност, в която хората от различните сектори  ще правят нещата заедно, помагайки си и работейки за каузата „Духът на Габрово”.

снимка: Личен Архив

снимка: Личен Архив

Г-жо Елмазова, какво се крие зад идеята по създаването на новото дружество?

Слава Богу, нищо не се крие, а се разкрива нещо много хубаво, което почти 2 години група приятели си мечтаем да се случи в града ни. И то стана! А именно – да създадем общност на дейците на културата и не само, в която всички, които желаят, са добре дошли да бъдат част от това да работим за духа на града ни.

Мисля, че човек е истински жив, когато духът му е истински буден. А в Габрово има невероятно много не само творци, но и други будни, широко скроени хора, човеци с главно Ч, които трябва да имат своята общност, за да общуват и реализират различни инициативи, а това неизменно ще доведе до положителна промяна в нас и около нас – ако позволим на това да се случи. Имаме волята да го направим, бъдейки над нещата от лични интереси, вражди и предразсъдъци Нали все говорим за гражданското общество как липсва? Ето, в Габрово, достатъчно голяма група хора рискуват да бъдат над много неградивни неща, водещи до нищото и създават гражданска общност, без да търсят политическа и лична облага. Нека не слагаме прът в колелото, преди да е тръгнало с въпроса какво се крие. Искаме да сме заедно, да сме по-силно, по-добри и по-защитени. Нали това е част от целта на социума?!

Разкажете повече за структурата на дружеството, с отворен характер ли ще бъде то, как ще се финансира неговото функциониране?

Дружеството ни е с идеална цел. А името му е „Клуб на Будителите”. За нас най-важни са отношенията ни и идеите ни. Защото хората правят нещата, а не парите. Много неща се правят с пари, но в извървения път до целта е важен начинът, по който стигаш до нея. Затова сега не говорим за пари. Когато решиш да създаваш семейство, е важно в него да има доверие, положителни емоции, разбирателство, а след това идват парите – иначе, обратното на тази схема, си е сделка. Членовете на дружеството ще си плащат членски внос. Това е всичко. А, иначе, за различни инициативи за Габрово, които ще реализираме, ще ни помагат хората от бизнеса, някои от които имат изключително положителна нагласа към тази общност, в която не парите, а идеята е важна. Пример за това е концерт-спектакълът по повод 50-годишнината на Дома на културата. Финансирането на събитието беше изцяло от спомоществователството на работодатели, които не само осигуряват работни места в града ни, но и с радост изиграха ролята на благодетели за каузата да се случи този празник.

Клубът на Будителите ще има своето духовно и физическо място в града. Освен че ще присъства в културния и социален живот на Габрово, но и ще притежава собствен терен, предоставен от един от членовете. Това ще е заведението до блок Дунав /бившия Ирландски пъб/. Там ще могат да се правят изложби, модерен театър, творчески вечери, музикални срещи, дискусии и всякакви други форми на изява, свързани с безграничната жажда на духа да твори.

Като контрапункт на днешния творчески живот в града ли ще действате, с оглед създаване на по-силно конкурентна среда, за съживяване на обществения живот в града?

На този въпрос ще Ви отговоря метафорично. Според нас, ние създаваме общност с идеята за дом, където нашите души да се чувстват у дома си. Този факт не ни превръща в изчезващ вид динозаври. В тази духовна и икономическа криза ние трябва да оцелеем! Хората, които носят знанието, мъдростта, изкуството, науката са светулките в тази твърде дълго продължаваща нощ. Те имат отговорността да показват пътя на другите, но всъщност какво се случи във времето? Системата им внуши и те повярваха в това, че са динозаври които не вписват в реалността, защото всичко е само пари и интереси, и те не са адаптивен вид, който говори за лукс по време на глад. Затова правим тази общност – защото, ако се държим заедно, ще светим, а не обратното, както беше през последните 20 години.

Затова и отговорът на въпроса Ви за това дали ще бъде контрапункт на културната среда в града е излишен. Което не означава, че няма да търсим път за промяна на нещата, които се случват, разговаряйки за това градивно с всички, от които зависи промяната.

Планирани ли са вече първите му прояви и каква ще бъде тяхната посока?

На 2 декември предвиждаме да организираме обществен дебат за култура. Фабриката е партньор на Червената къща, София, по проект, финансиран от Норвежката програма.

През декември ще стартираме обществено онлайн допитване за културното събитие на годината и ще организираме церемония през януари, на която ще обявим победителя и това как мислим да разгърнем събитието в бъдеще.

На 4 декември в Дома на хумора и сатирата организираме спектакъл „Импровизация на тема бъди силен и прости” по книгата на актьора Давид Алфандари „Когато клоуните плачат“. Театралният проект и режисурата са на Диана Кавак, чиято кариера започва в габровския Експериментален Сатиричен театър. Диана Кавак е завършила режисура във Висшия институт по сценични изкуства и кино във Флоренция, а към настоящия момент е преподавател в НАТФИЗ.

Най-големият проект е организирането на джаз концерт-спектакъл, който ще се състои на 13 декември, в който ще участват музиканти, работили с Маестро Манол Цоков – имена като Венци Благоев, проф. Владимир Радулов, доц. Стефка Онекян и други доайени на джаз музиката в България.

Събитието ще бъде посветено на Маестро Манол Цоков. По време на събитието ще бъде излъчен и документален филм, посветен на Суинг Дикси бенд. Работното заглавие на този наш общо проект е „Следи”.

И не на последно място – в нашата общност „Клуб на Будителите” членуват трите читалища, които организират, с помощта на рекламна агенция „Елмазови”, базар „Забравени традиции, живи вкусове” или, както всички го наричаме, „Селски мол”. А този път Селския мол ще гостува на Мол Габрово на 22 декември.

Догодина планираме да подготвим едно много голямо събитие, посветено на децата и младите хора, което ще наречем „Патиланско царство”. Дължим го на Ран Босилек. Това събитие ще включва както изкуства, така и спорт, хоби, наука и др.

Всички тези събития ще станат реални, благодарение на общите усилия на членовете на клуба на будителите и на добрата воля на благодетелите – всички онези фирми, които подкрепят духовния живот в града.

Вие, като председател на новосформираното сдружение какво послание искате да отправите към габровци?

Това, което се случва със създаването на „Клуб на Будителите”, е начало на нещо, което може да промени не само нас – участниците в тази общност, но и средата около нас. Ако сме повече, ще правим повече хубави неща, ще изпитваме по-добри чувства един към друг и ще създадем мостове, за да вървим заедно, правейки нещо добро. Стига граници, пропасти и етикети! Това е нашият град и духът му е толкова важен, колкото и материалната му стойност. Нека да имаме такава общност и да бъдем по-смели в творенето на доброто, което живее във всеки – ако намериш пътя към него…

Затова и пътят към нас е отворен за всички, които са припознали идеята ни за общност като своя.

Автор: Стефка Бурмова.
Интервюто е публикувано във вестник 100 Вести, 18 ноември 2014г., бр.268 (5322).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица