Свържи се с нас

Новини

16 ноември – Ден за възпоменание на жертвите на ПТП

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved, Архив

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved, Архив

Със своя резолюция от 2005 г. Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации призовава всяка трета неделя от месец ноември да бъде отбелязвана като “Ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия”. През 2014 г. календарният ден за възпоменание е 16 ноември.

На територията на Габровска област за периода от 1 януари до 14.11.2014 г. са регистрирани 621 пътно-транспортни произшествия, от които 65 тежки. Загинали са 14 души и са ранени други 74. Пътните инциденти с пешеходци са 16 /1 загинал и 15 ранени/. При пътни злополуки са пострадали шест деца.

Статистиката и направените анализи показват, че пътните произшествия възникват най-вече поради: непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци /последиците от скоростта, от намалената или ограничена видимост/; пренебрегване на техническата неизправност на превозното средство; неволно, от незнание, или съзнателно нарушаване на правилата за движение; недостатъчно ниво на подготвеност на хора от всички възрасти за оцеляване в рисковата среда на пътното движение – както за управление на МПС, така и за предпазване в качеството си на пешеходец; склонност да се шофира в нетрезво състояние; пасивност на околните за решителна намеса за предотвратяване на управление на автомобили от хора в нетрезво състояние или неправоспособни; недостатъчна ангажираност на семейството за възпитание, обучение и опазване на собствените деца като участници в движението и др.

С цел намаляване на сериозните последици от ПТП, служителите на пътна полиция осъществяват засилена контролна и превантивна дейност, насочена към ограничаване на нарушенията, водещи до възникване на тежки пътни инциденти. За десетте месеца на 2014 г., в Габровска област са констатирани 11 428 нарушения на ЗДвП, за които са наложени съответните административни санкции. Сред установените нарушения, тези, които биха могли да доведат до възникване на ПТП с тежки последици са: шофиране след употреба на алкохол – 178, отнемане на предимство/неспазване на знаци и сигнали – 897, шофиране с превишена скорост – 1542, отнемане на предимството на пешеходец – 75, неправоспособност – 284, нарушения на пешеходци – 305, неправилно изпреварване/движение по пътното платно – 342 и др.

Денят 16 ноември, избран за Ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, е повод всички ние да се замислим за опасностите, с които се срещаме като участници в пътното движение и за начините да се предпазим от тях. Пътна полиция отново призовава водачите на превозни средства да избират разумната скорост на движение, да използват винаги предпазните колани и защитни каски, да избягват ползването на мобилни телефони по време на шофиране; да не управляват МПС под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение, стрес и афект. Нека всички непрекъснато си напомняме, че спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане без инциденти.

На 16.11.2014 г., от 10.00 ч., в храм „Успение Богородично” в Габрово ще бъде отслужена панихида за почитане паметта на загиналите при пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Георги Йорданов отново е в съдийската комисия на БФС

Published

on

Бившият габровски футболен рефер Георги Йорданов, който в момента е съдийски наблюдател на УЕФА и БФС, отново намери място в съдийската комисия на футболната ни централа.

Това стана факт, след като начело на комисията застана Костадин Гергинов, информира електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Той замени на поста Костадин Стоичков след решение на Изпълкома на БФС. За габровския специалист изминалите шест месеца бяха много успешни в личен план.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Само един заразен с КОВИД-19 през последните дни

Published

on

Един е новият регистриран случай на коронавирус за периода от 15 до 17 януари на територията на област Габрово. Това съобщиха днес, 18 януари, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

По данни на здравните власти заразеният е от община Габрово, има грипоподобни симптоми и в момента провежда домашно лечение.

Далият положителна проба за вирусната инфекция е имал едно контактно лице, на което е изготвено предписание за задължителна 10-дневна домашна изолация.

За периода от 15 до 17 януари в Габровска област няма починали лица, информираха още от РЗИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Общината набира предложения за публично – частни партньорства

Published

on

Като част от политиката си за постигане на устойчиво развитие на местната общност, Община Габрово се стреми към обединяване на частния и публичния ресурс при реализиране на проекти с добавена стойност, чрез идентифициране на различни форми на публично – частни партньорства.

Регламентирано в Закона за концесиите публично – частното партньорство в България позволява инициативата да изхожда от икономическите оператори (физически и юридически лица).

В тази връзка, Община Габрово отправя покана за предложения, по чл. 56 от Закона за концесиите, за реализиране на концесии за строителство, за услуги или за ползване на публична общинска собственост насочени към интегриран градски транспорт, спорт и спортна инфраструктура, градска среда и други.

Предложенията следва да съдържат описание на предмета и обекта на концесията, финансово-икономически анализ и обосновка.

Когато предложението касае концесия, включваща и възлагане на строителство, то трябва да е съпроводено и от инвестиционно предложение, което да съдържа прединвестиционно проучване или задание за изработване на инвестиционен/идеен проект, с което да определя прогнозните технически, функционални и икономически показатели на строителството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица