Свържи се с нас

Икономика

Габрово – шампион в усвояването на евросредства, хвали се Общината

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Габрово е областта – шампион по усвоени евросредства на глава от населението за трета поредна година, следвана от Бургаска област. Това сочи изследването „Регионални профили: показатели за развитие 2014“, изготвено от Института за пазарна икономика в сътрудничество с „Региостат“, обявиха официално от Община Габрово.

Анализът представя състоянието и развитието на 28-те области в страната въз основа на 59 показателя, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна и социална среда.

Данните на анализаторите показват, че област Габрово е със силно изразен индустриален профил, като икономическите ѝ показатели са по-добри от средните за страната. Безработицата по традиция е ниска, а заетостта нараства през 2013 г.

Висок е притокът на чуждестранни инвестиции. Много добро е усвояването на европейски средства, особено в община Габрово. Към края на януари 2014 г. изплатените средства по договори на общините, като бенефициенти по оперативните програми, са близо 112 млн. лв., от които 90 млн. лв. са концентрирани в община Габрово.

снимка: Борис Петков, фоторепортер "Габрово Нюз"

снимка: Борис Петков, фоторепортер „Габрово Нюз“

Според изследването Габрово е сред областните градове с най-ниски местни данъци и такси, които остават непроменени през 2014 година. В рейтинга за прозрачност на органите на местно самоуправление, изготвян от „Програма достъп до информация”, община Габрово е водеща спрямо останалите от областта.

Анализът на околната среда показва, че дялът на населението в селища с обществена канализация е 85%. След 2010 г. две трети от населението с достъп до канализация е свързано с пречиствателни станции за отпадъчни води. Това е едно от най-високите нива за страната през 2012 г. Причината е в големия дял живеещи в градовете, както и доброто усвояване на европейски средства в сферата.

Изследователите посочват като предизвикателство влошените демографски показатели. Населението на 65 и повече години в област Габрово е над два пъти повече от населението до 14-годишна възраст. Раждаемостта остава ниска. Добрите професионални училища и Техническият университет в град Габрово отговарят на промишления профил на областта, но се затрудняват да привличат млади хора за постоянно. Висок е делът на населението с висше образование в трудоспособна възраст, отчитат още от Общината.

Подробни данни по различните показатели за област Габрово, както и пълното съдържание на изследването, може да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Икономика

Над 630 000 лв просрочени задължения са постъпили в НАП – Габрово

Published

on

Публичните изпълнители от офиса на НАП Габрово събраха над 630 000 лева просрочени задължения за първите седем месеца на годината. Почти 110 000 лв от задълженията са внесени след наложен запор, а малко над 520 000 лв са платени доброволно.

С цел повишаване на събираемостта на публичните задължения на лица – изпълнители по договори възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, Националната агенция за приходите получава обмен на информация чрез автоматизирана информационна система „РМС Плащания“ за предстоящи плащания.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения.

Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да използват цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да бъдат погасени дълговете на задължените лица към бюджета.

При уведомяване на приходната администрация и в случаи на непогасени публични задължения, Агенцията налага своевременно обезпечителни мерки, с приоритет върху вземанията по съответните сключени договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица