Свържи се с нас

Новини

За лицемерието, наречено популизъм

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Представителят на ГИК към ГД „ДНЕС“ – Габрово Детелина Венкова разпространи в местните медии свое писмо – питане, във връзка с приета от Общински съвет – Габрово промяна на наредба, касаеща движението на превозни средства, задвижвани с животинска тяга и забраната за движението им през тъмната част на денонощието. Наред със своя коментар по темата Венкова поставя и няколко предложения.

В писмото пише:

„Обръщам се към законодателната и изпълнителната власт с няколко въпроса, на които като гражданин на този град държа да получа конкретни отговори, така че тези отговори да стигнат до всички.

На свое заседание през месец май 2014 г., Общински съвет – Габрово прие промяна в чл.15 с ал.6 и 6а, с които ограничава движението на превозни средства, задвижвани с животинска тяга (каруци), по определени улици (съобразно приложен списък) и забранява движението им в тъмната част на денонощието.

Вместо дългоочакваното от гражданите решение за изземване на каруците при нарушение, бе увеличена първоначалната сума за глоба от 100 на 200 лв.

И аз питам:
1. Колко актове по старата наредба са издадени и колко от тях са изплатени?
2. След като от тях не е постъпил и един лев в Общината, тази промяна популизъм ли е или не?

Всички ние добре виждаме безметежно движещите се каруци, които обикалят контейнерите. Каква промяна очаквате с повишаване на глобата, защото ние гражданите не очакваме такава? Не беше ли време да обмислите и приемете законови мерки, които да бъдат в полза на града?

Като начало за размисъл Ви предлагам промяна в Наредба №3, с която да се задължат неиздължилите се по актовете, да ги отработват, чистейки града, който има доста захабен вид. Защото ни омръзна от кухи, лишени от логика наредби, съществуващи само на хартия.

И не се оправдавайте с липсата на закони, защото сте влезли във властта с обещанието за промяна.

В тази връзка ще ви напомня Наредба №2 чл.5, според който изграждането на подходи към дворове и гаражи става само с разрешението на Общината. Колко такива са издадени след приключване на Водния цикъл?

Наредба №3 чл.4, в който наред с другите забрани, се забранява задоволяване на физиологичните нужди, извън определените за целта места. Кои и къде са те? Градът е обществена тоалетна!

И след като съществува Наредба №2 чл.22, който забранява преминаването и паркирането на ППС, включително и за товаро-разтоварна дейност, в градинки и на тротоари, защо гражданите снимат непрекъснато коли в нарушение и нищо не се променя? Докога ?!! Реторичен въпрос, на който аз мисля, че мога да ви дам отговор. И той е един – действащ контрол от страна на изпълнителната власт, който да доведе до формиране на нужното съзнание.

И не се учудвайте, че България се обезкръвява (напускат я умните и интелигентните), защото в държава без държавност е невъзможно да се живее.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Любопитно

Модерни плочки за баня – тенденции, материали и вдъхновение

Published

on

Банята отдавна не е просто функционална стая, това е място за релаксация и бягство от ежедневния стрес. Следователно дизайнът на банята придобива все по-голямо значение и хората са готови да инвестират повече пари в създаването на красиво и стилно пространство. Плочките за баня играят решаваща роля при оформянето на цялостната естетика на помещението и осигуряват издръжливост и лесна поддръжка. Плочките които предлагаме включват разнообразие от стилове, дизайни и размери, които могат да отговорят на всяко предпочитание. В тази статия ще обсъдим най-новите тенденции при модерните плочки за баня, различни видове материали, популярни дизайни и вдъхновения, с които можем да ви помогнем да създадете мечтаната баня. Може да се запознаете с широката гама от плочки за баня с високо качество и да намерите идеалните за вашия проект.

Тенденции в модерните плочки за баня

1. Големи размери и формати
Една от водещите тенденции в съвременните плочки за баня от Makenzi.bg са големите размери и формати. Тези големи плочки създават илюзия за повече пространство, правят вашата баня да изглежда по-голяма и могат лесно да се почистват, което ги прави идеални за малка баня. Те също така както добавят усещане за лукс и елегантност, така и подчертават разнообразието от размери на плочките и тяхното въздействие върху външния вид на вашата баня.

2. Неутрални цветове
Неутралните цветове като бяло, бежово и сиво остават популярен избор за плочки за баня поради своята гъвкавост и способност да допълват всяка цветова схема. Освен това тези нюанси създават спокойната атмосфера на банята, която е идеална за релаксация.

3. Естествени текстури
Включването на естествени текстури във вашата баня може да я направи да се чувства по-уютна и привлекателна. Плочки с дървени, каменни или циментови шарки стават все по-популярни, тъй като предлагат уникален външен вид, който се откроява от традиционните плочки за баня.

4. Метални акценти
Металните акценти, като месинг, злато и бронз, се завръщат в дизайна на на банята. Те могат да бъдат включени чрез метални фугиращи смеси, рамки около мивки или душове или дори чрез използване на метални плочки.

5. Геометрични модели
Геометричните модели, като шестоъгълници, хексагони и диаманти, стават все по- популярни в дизайна на плочки за баня. Те добавят визуален интерес и динамика към пространството, създавайки модерен и стилен външен вид.

Видове материали за плочки за баня

1. Керамика
Фаянсови плочки – едни от най-често срещаните избори за баня поради тяхната издръжливост, устойчивост на влага и разнообразие от налични стилове и оттенъци. Тези фаянсови плочки са направени от смес от глина и други материали (фаянс), след което се изпичат при високи температури, което ги прави едни от най-здравите продукти и подходящи за зони с висока влажност.

3. Гранитогрес
Гранитогресните плочки са изработени от смес от глина, пясък и шлака, след което се пресоват и глазират. Те са известни както със своята изключителна издръжливост, така и с устойчивост на петна и лесна поддръжка, което ги прави ветеран при избора на плочки за баня.

4. Камък
Каменните плочки, като мрамор, гранит и травертин, добавят нотка лукс и елегантност към банята. Всеки модел има свой уникален модел и жилки и това го прави визуално зашеметяващ материал. Въпреки всичко, те могат да бъдат на по-високи цени и изискват повече поддръжка в сравнение с други опции за плочки, които ще ви заинтригуват.

5. Винилови плочки
Виниловите плочки са сравнително нов материал на пазара, предлагащ бюджетен и екологичен вариант за плочки за баня. Те са съставени от слой винил, поставен върху хартиена основа, и се предлагат в различни дизайни, наподобяващи дърво, камък както и керамика. Лесни са за инсталиране и поддръжка, което ги прави чудесен избор за собственици на жилища, които искат да обновят своите бани, без да разбиват банката.

Дизайн и вдъхновение за плочки за баня

1. Стенописи и графити
Стенописите и графитите върху плочки добавят личен щрих и творчество към банята. Те може да се видят във всякакъв аспект – от геометрични шарки до сцени от природата или градски пейзажи. Това е страхотен начин да изразите личния си стил и да създадете уникално пространство.

2. Черно-бял контраст
Черно-белите цветови схеми никога не излизат от мода и могат да изглеждат невероятно в банята. Контрастът между тъмните и светлите нюанси може да създаде усещане за баланс и да подчертае определени елементи в пространството.

3. Морски теми
Темите, свързани с морето, винаги са били популярни в дизайна на банята, тъй като предизвикват спокойствие и релаксация. Синьото, зеленото и бялото са често срещани цветове, използвани за създаване на морска атмосфера, а мотивите могат да включват както безкрайното море, така и раковини, корали и всякакви морски красоти.

4. Ботанически теми
Ботаническите теми, включващи флорални мотиви, листа или лози, могат да добавят нотка свежест и жизненост към банята. Зелените и земните тонове са идеални за тези теми, създавайки успокояваща и спокойна атмосфера.

5. Смесени материали
Комбинирането на различни видове материали, като дърво и метал или камък и керамика, може да добави дълбочина и интерес към дизайна на вашата баня. Този подход позволява неограничени възможности за персонализиране и може да помогне за създаването на уникално пространство, което отразява вашия личен стил.

Заключение
Модерните плочки за баня предлагат изобилие от възможности за дизайн, материали и цветове, което улеснява създаването на красиво и стилно пространство. Независимо дали предпочитате големи размери и формати, плочки, които са в неутрални нюанси или естествени текстури, има нещо за всеки на конкурентни цени. Чрез включването на метални акценти, геометрични модели или вдъхновяващи теми, можете да персонализирате вашето пространство и да му придадете индивидуалност. Така че защо да чакаме? Започнете да планирате трансформацията на мечтите си днес и инвестирайте със стил във вашето бъдеще!

Зареди още

Любопитно

Има ли хипербарната кислородна терапия потенциал при лечение на аутизъм?

Published

on

Аутизмът е един от проблемите, които засягат все повече деца в световен мащаб. Традиционните лекарства и терапии често не успяват да дадат желаните резултати и затова все повече родители се обръщат към алтернативни форми на лечение като терапията с кислород в HBO Medical Support Center, за да противодействат на основните симптоми на това „генерализирано разстройство на развитието“. Неинвазивните процедури, при които родител и дете влизат в хипербарна камера и получават високи концентрации кислород при налягане, по-високо от нормалното атмосферно, са помогнали значително на хиляди пациенти с разстройства от аутистичния спектър (ASD) да подобрят симптомите и качеството си на живот. Каква е причината?

Изследванията показват, че хипербарната кислородна терапия (HBOT) има потенциала да влияе на симптомите на аутизма чрез подобряване на някои от основните патофизиологични процеси, отговорни за развитието на разстройството – митохондриална дисфункция, нарушена регулация на имунната система, възпаление, оксидативен стрес и неспособност за детоксикация на химикали и замърсители. Някои учени подкрепят теорията, че метаболитната дисфункция в аутистичния мозък го кара да страда от кислороден глад. Мозъчните клетки с ниско съдържание на кислород не функционират оптимално.

Пилотно проучване е установило, че лечението в барокамера със 100% кислород под налягане може значително да подобри когнитивното представяне при здрави по-възрастни хора. Ключовите области на подобрение след терапията включват внимание и фокус, скорост на обработка на информацията и когнитивни функции. При всеки човек тези способности са склонни да намаляват с възрастта. Проучването установява, че HBOT значително повишава когнитивното представяне чрез подобряване на мозъчния кръвоток в определени мозъчни зони. Това дава искрица надежда по отношение на повлияването на аутизма, тъй като има значително припокриване между симптомите, свързани със старостта (влошаване на когнитивните и двигателните умения) и симптомите на аутизъм при деца и възрастни.

Важно е да се отбележи, че много клинични проучвания, показващи потенциални ползи от хипербарната оксигенация при аутизъм, се припокриват с ADHD (синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието) и обратно. Все повече родители, използващи HBOT като адювантна терапия, докладват постепенни подобрения в състоянието на децата си с аутизъм или ADHD.

Ефекти на кислородната терапия върху невровъзпаленията в мозъка
Невровъзпаленията в мозъка са един от основните причинители на разстройства от аутистичния спектър. Пряката последица от тях е церебрална хипоперфузия, която се отнася до намаленото мозъчно кръвообращение. В резултат на това индивидът с аутизъм показва ограничени когнитивни способности, проблеми с фокуса и вниманието, комуникацията и социалните взаимодействия. Терапията в барокамера повишава количеството кислород, което достига до тъканите, а увеличеното съдържание на кислород в кръвта намалява възпалението.

Влияние на HBOT върху поведението
Проучване, публикувано в BMC Pediatrics, установява, че използването на хипербарна оксигенация при деца с аутизъм намалява възпалението и подобрява познавателните способности и движението. HBOT води до подобрено придобиване на умения, намалено проблемно поведение и добра спонтанна комуникация по време на кислородната терапия.

Ефекти на HBOT при митохондриална дисфункция
Някои индивиди с аутизъм проявяват симптоми на митохондриална миопатия – мускулна слабост или непоносимост към физическо натоварване. При проучвания както върху животни, така и върху хора учените са открили, че лечението с кислород подобрява митохондриалната функция. Проведени тестове в хипокампуса на плъхове потвърждават, че HBOT повишава митохондриалната биогенеза и автофагия. При контролирано проучване на 69 пациенти с травматично мозъчно увреждане, използването на 100% кислород при налягане 1,5 атм фундаментално повишава нивата на кислород в мозъка и мозъчното кръвообращение. Тази терапия демонстрира голям потенциал за подобряване на когнитивното представяне, контрола на фината моторика, силата на мускулите и баланса при индивиди с аутизъм.

Борба с оксидативния стрес
Оксидативният стрес води до окислително увреждане на клетките и ДНК. Може да причини възпалителни промени, които увреждат мозъчната тъкан и драстично намаляват метаболизма, което в крайна сметка води до клиничните симптоми на аутизъм. Някои специалисти имат опасения, че в следствие на хипербарната оксигенация симптомите при деца с аутизъм могат да се влошат. Те считат, че HBOT има потенциала да повиши оксидативния стрес чрез увеличаване на доставката на кислород към митохондриите.

Различни изследвания обаче показват, че терапията с кислород стимулира производството на антиоксидантни ензими, които предпазват клетките от оксидативен стрес. В едно от тях на 48 деца с аутизъм всеки ден се прилага 100% кислород при налягане 1,3 атм. Резултатите сочат значително намаляване на оксидативния стрес до тридесет и втория ден от терапията. Хипербарната оксигенация повишава енергийните нива и подобрява здравето на мозъка при деца с аутизъм.

Ясно е, че са необходими много повече научни доказателства, за да се докаже ефективността на кислородната терапия като решение срещу аутизма. Откритията досега обаче показват, че:

  • Увеличаването на доставката на кислород в кръвта може значително да намали невровъзпалението, да повиши енергийните нива и да намали оксидативния стрес, пряко свързани с разглежданото разстройство.
  • Лечението с кислород на деца с ASD води до намаляване на стереотипното поведение и до значителни подобрения в настроението, функцията на червата, паметта, когнитивните способности, вербализацията, зрителния контакт, социалните взаимодействия и уменията за самопомощ (при тийнейджъри).

Заключение
Множество проучвания показват, че хипербарната кислородна терапия може да помогне за облекчаване на симптомите на аутизъм при деца и възрастни. Ранната и индивидуализирана интервенция, под клиничен надзор може потенциално да подобри техните когнитивни способности, комуникативно поведение и фини двигателни умения чрез увеличаване на циркулацията на кислород и намаляване на възпалението. Въпреки това, доказателствата в подкрепа на ефективността на HBOT са смесени и анекдотични и затова е нужна консултация с лекар преди прилагането на такова лечение.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица