Свържи се с нас

Икономика

Една четвърт от младежите търсят работа чрез бюрата по труда

Published

on

снимка: РС на КНСБ - Габрово

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Едва 25,4 % от младите хора търсят работа чрез бюрата по труда. Този метод за информация съществено изостава, спрямо другите източници. Данните са от анкетно проучване сред младежи на възраст до 35 години, изготвено от Сдружение „Младежки форум 21 век” и КНСБ.

Резултатите бяха представени на 7 ноември в централата на КНСБ, в рамките на Национална младежка конференция „Европейска гаранция за младежта – възможности и предизвикателства”, организирана от двете организации с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт” – България. Участие в конференцията взеха още представители на Министерство на образованието и науката, на Министерство на младежта и спорта, на Агенцията по заетостта, на Националното сдружение на общините в Република Българи, експерти от КНСБ, представители на работодатели и работодателски организации и други.

Анкетата показва още, че сред най-предпочитаните източници в процеса на търсене на работа или стаж са сайтовете с обяви за работа (68,8%), както и използването на информация от роднини и приятели (58,1%).

Според младите най-важните елементи на т. нар. Младежка гаранция са получаване на добро предложение за работа и стажуване, подкрепени съответно и от предоставянето на адекватно професионално ориентиране, като 53,8 % на възраст 15-29 години свързват Гаранцията за младежта с добро предложение за работа, 42,2 % – с отправяне на добро предложение за стаж, а 38,1 % демонстрират интерес към осигуряване на професионално ориентиране.

31,7 % от лицата на възраст 15-29 години проявяват интерес към продължаване на образованието си и повишаване на притежаваната от тях професионална квалификация, а друга сфера на интерес сред младежите е усвояването на ключовите компетенции, необходими за успешната реализация на пазара на труда /53,8 %/.

По време на анкетното изследване е проявен изключително огромен интерес сред анкетираните за това какво представлява Младежката гаранция и дали би могла да им бъде от полза. Габровската структура на Сдружение „Младежки форум 21 век” също се включи активно в анкетирането на младежите и информирането им за нея, както чрез своите членове и доброволци, така и съвместно с Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, включително и чрез проведена информационна кампания през юли тази година.

снимка: РС на КНСБ - Габрово

снимка: РС на КНСБ – Габрово

На въпроса „Чували ли сте за Европейската гаранция за младежта и Националния план за изпълнението й?”, над 60 % от анкетираните заявяват, че не са чували. В тази връзка е необходимо по-силно ангажиране на отговорните за реализацията на Гаранцията партньори, но и привличането на нови партньори в лицето например на НПО и медии за популяризиране на Младежката гаранция. За целта могат да се организират специални кампании и да се инициират различни мероприятия. Младежите от КНСБ приветстват идеята на Министерство на труда и социалната политика да бъдат назначени служители в общинските администрации, които допълнително да разясняват ползите, които регистрираните могат да получат в бюрата по труда.

По време на конференцията стана ясно още, че „Младежки форум 21 век” ще излезе с официална декларация до новото правителство за това, което е необходимо да направи в борбата с младежката безработица, както и в търсенето на по-широка информираност за възможностите, които предоставя Европейската гаранция за младежта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Голям интерес в Габрово към програмата за енергийно обновяване

Published

on

При много голям интерес премина срещата в Ритуалната зала на Община Габрово, организирана от Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово, на която бяха представени предстоящите процедури от Плана за възстановяване и устойчивост на България /НПВУ/, предназначени за бизнеса и гражданите.

Участниците се запознаха с възможностите, които предоставя Планът, с предстоящите програми за бизнеса по НПВУ и финансови инструменти, които се подготвят за бизнеса, както и с предстоящите процедури за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и др.

Срещата беше открита от кмета на Габрово, а Марина Кирова от Представителството на ЕК в България представи какво предвижда Планът за целия период. Процедурите за бизнеса бяха представени от Калин Маринов, зам. – директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа“.

Татяна Ангелчева от МРРБ разказа какви са възможностите за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, а Милена Хубенова и Румен Джаров от отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция “Жилищна политика” на МРРБ представиха процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”.

Съвсем естествено, обновяването на жилищните сгради предизвика най-голям интерес. Почти час експертите отговаряха на множеството въпроси, които идваха от цялата страна.

След общата част дискусията продължи във всеки център поотделно съгласно местните приоритети на региона. В Габрово темата беше отново обновяването на жилищния фонд.

Тодор Попов – Директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в Община Габрово представи детайли от процедурата и отговори на конкретни въпроси, свързани с подготовката на документите за участие в процедурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Започва „УНИТЕХ 2022“, спомагаща „Иновативния Хълм на Габрово“

Published

on

В Техническия университет – Габрово днес, 18 ноември, започва двадесет и втората ежегодна международната научна конференция „УНИТЕХ 2022“. Официалното откриване е насрочено за 10.00 часа в конферентната зала на университетската библиотека.

В „УНИТЕХ 2022“ ще вземат участие повече от сто учени от университети, научни организации и представители на бизнеса от страната и чужбина. Заявените за участие в научния форум доклади са 155, в 18 тематични секции.

Предвидени са поредица от събития, свързани с изпълнението на проекти по ос 1 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В технологичния парк на университета ще се проведе семинар, с акцент партньорството между наука и бизнеса. В Конферентната зала на университетската библиотека от 16:00 часа ще започне информационен ден, свързан с eко и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и обра- зование за интелигентен растеж.

Всички мероприятия, включени в конференцията „УНИТЕХ 2022“, ще спомогнат за обособяването на „Иновативния Хълм на Габрово“ – ключово място за обучение, научни изследвания, предприемачество, трансфер на знания и технологии, инкубатор на идеи и фирми, споделено пространство за студенти, докторанти, ученици, преподаватели, учени, представители на бизнеса, НПО, местната и държавната власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица