Свържи се с нас

Икономика

Една четвърт от младежите търсят работа чрез бюрата по труда

Published

on

снимка: РС на КНСБ - Габрово

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Едва 25,4 % от младите хора търсят работа чрез бюрата по труда. Този метод за информация съществено изостава, спрямо другите източници. Данните са от анкетно проучване сред младежи на възраст до 35 години, изготвено от Сдружение „Младежки форум 21 век” и КНСБ.

Резултатите бяха представени на 7 ноември в централата на КНСБ, в рамките на Национална младежка конференция „Европейска гаранция за младежта – възможности и предизвикателства”, организирана от двете организации с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт” – България. Участие в конференцията взеха още представители на Министерство на образованието и науката, на Министерство на младежта и спорта, на Агенцията по заетостта, на Националното сдружение на общините в Република Българи, експерти от КНСБ, представители на работодатели и работодателски организации и други.

Анкетата показва още, че сред най-предпочитаните източници в процеса на търсене на работа или стаж са сайтовете с обяви за работа (68,8%), както и използването на информация от роднини и приятели (58,1%).

Според младите най-важните елементи на т. нар. Младежка гаранция са получаване на добро предложение за работа и стажуване, подкрепени съответно и от предоставянето на адекватно професионално ориентиране, като 53,8 % на възраст 15-29 години свързват Гаранцията за младежта с добро предложение за работа, 42,2 % – с отправяне на добро предложение за стаж, а 38,1 % демонстрират интерес към осигуряване на професионално ориентиране.

31,7 % от лицата на възраст 15-29 години проявяват интерес към продължаване на образованието си и повишаване на притежаваната от тях професионална квалификация, а друга сфера на интерес сред младежите е усвояването на ключовите компетенции, необходими за успешната реализация на пазара на труда /53,8 %/.

По време на анкетното изследване е проявен изключително огромен интерес сред анкетираните за това какво представлява Младежката гаранция и дали би могла да им бъде от полза. Габровската структура на Сдружение „Младежки форум 21 век” също се включи активно в анкетирането на младежите и информирането им за нея, както чрез своите членове и доброволци, така и съвместно с Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, включително и чрез проведена информационна кампания през юли тази година.

снимка: РС на КНСБ - Габрово

снимка: РС на КНСБ – Габрово

На въпроса „Чували ли сте за Европейската гаранция за младежта и Националния план за изпълнението й?”, над 60 % от анкетираните заявяват, че не са чували. В тази връзка е необходимо по-силно ангажиране на отговорните за реализацията на Гаранцията партньори, но и привличането на нови партньори в лицето например на НПО и медии за популяризиране на Младежката гаранция. За целта могат да се организират специални кампании и да се инициират различни мероприятия. Младежите от КНСБ приветстват идеята на Министерство на труда и социалната политика да бъдат назначени служители в общинските администрации, които допълнително да разясняват ползите, които регистрираните могат да получат в бюрата по труда.

По време на конференцията стана ясно още, че „Младежки форум 21 век” ще излезе с официална декларация до новото правителство за това, което е необходимо да направи в борбата с младежката безработица, както и в търсенето на по-широка информираност за възможностите, които предоставя Европейската гаранция за младежта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

НАП пусна нова електронна услуга за промяна на електронна поща и телефон

Published

on

Електронните адреси за кореспонденция, на които НАП изпраща съобщения и документи до физическите и юридически лица, вече могат да се заявяват и коригират онлайн от клиентите чрез използване на нова електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“.

Притежателите на ПИК, издаден от агенцията, или електронен подпис, могат да променят имейлите и телефоните за контакт с НАП за целите на изпълнението на данъчно-осигурителните изисквания. По този начин комуникацията между данъчната администрация и потребителите ще се улесни, намалявайки значително случаите на неактуална контактна информация.

Електронният адрес за кореспонденция по чл. 28, ал. 2 от ДОПК за получаване на съобщения от НАП е задължителен за лицата, регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност, и поради тази причина актуалният имейл трябва да е един, поясняват от НАП.  

При всяко актуализиране на имейл, системата изпраща линк  на електронна поща, който изисква потвърждение преди промяната да влезе в сила. Смяната на телефон за контакт се извършва в 2 стъпки, като няма пречка да бъде посочен мобилен номер, уточняват от приходната агенция.

Новата услуга е достъпна под името „Управление на достъпи и на контактна информация“ в портала за е-услуги на НАП – https://portal.nra.bg/ . От НАП съветват потребителите да предоставят актуален имейл за кореспонденция, за да може комуникацията с приходната агенция да се извършва изцяло електронно, а не на хартия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Общината очаква предложения за Бюджет 2022

Published

on

Проектът за бюджет на Община Габрово за 2022 г. е в процес на подготовка. Целта на средствата, предвидени в него е да решават проблеми, да подкрепят развитието на града, да подобряват качеството на живот.

За Община Габрово е изключително важно да чуе предложенията на габровци по новата финансова рамка, споделиха от администрацията на кмета.

Изпратете Вашите предложения към Бюджет 2022 в срок до 15 декември 2021 г.

Три са възможните начини това да се случи: чрез специално разработената електронна форма на адрес: https://gabrovo.bg/budget2022/; чрез мобилното приложение Komitet.BG, като за целта трябва да изтеглите и инсталирате приложението, и да добавите идея в категорията „Предложения за Бюджет 2022 г. на Община Габрово“. Насоки за работа с мобилното приложение можете да намерите тук; на хартиен носител в деловодството на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Трявна с две номинации за годишните награди в туризма

Published

on

Красивият възрожденски град Трявна отново е номиниран за награди в сферата на туризма! Конкурсът е обявен за шеста поредна година от Министерството на туризма и ще отличи най-добрите прилагани практики в сферата на туризма, както и усърдната работа на експертите в този бранш през последната една година.

Тази година сме номинирани в категория “Публикация на тема туризъм в България за 2021 год. в интернет блог” за публикацията, посветена на тревненското китно село Кисийците, превърнало се в арт галерия на открито с поглед към Балкана, която е споделена в туристическия блог traveler-diary.com

Може да дадете своя вот тук: https://tourismawards.bg/cat/blog-material/

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна се бори в категория “Изборът на българите”, в която се състезават всички туристически обекти, включени в “100-те национални туристически обекта” и “50-те малко познати места”.

Може да дадете своя вот тук: https://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari/

Онлайн гласуването започна на 13.11.2021 год. и ще продължи до 00:00 ч. на 22.11.2021 год. Всеки може да даде своя вот на tourismawards.bg за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. От Министерството на туризма подчертават, че контрола на гласуването ще бъде завишен, за да няма злоупотреби и нерегламентирани опити за промяна на електронния вот. Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.

В тазгодишното шесто издание на Годишните награди в туризъм за 2021 год. са допуснати над 60 кандидати, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини категории.

Ето и всички 10 категории, в които може да гласувате онлайн:

  • Специализиран туризъм
  • Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 год. в печатна медия
  • Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 год. в онлайн медия
  • Иновация
  • Туристическа дестинация
  • Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 год. в телевизия
  • Туристическа атракция/обект
  • Публикация на тема туризъм в България за 2021 год. в интернет блог
  • Туристическа община – специална награда за 2021 год.
  • Изборът на българите

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза.

Припомняме, че Община Трявна бе отличена в категория “Туризъм и култура” за малка община, с население под 20 000 души, в тазгодишното издание на конкурса “Кмет на годината 2021”, организиран ежегодно от медията Kmeta.bg.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица