Свържи се с нас

Новини

Областният се срещна с Генералния консул на Русия

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Лиляна Хранова – Петкова проведе среща с новия Генерален консул на Русия в Русе Татяна Грушко, която пое дипломатическата мисия от досегашния консул Владимир Климанов, чийто мандат изтече през август.

Татяна Грушко връчи на областния управител консулската си екзекватура за Генерален консул на Руската федерация в Русе с консулски окръг, обхващащ територията на областите Русе, Силистра, Разград, Търговище, Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово.

Областният управител запозна накратко новия генерален консул с особеностите на област Габрово, нейния икономическия и културен облик. Разговаряха и за функциите на областния управител, както и за административното апарат и особеностите между двете страни в това отношение.

„За първи път този пост е зает от жена“– пошегува се Татяна Грушко при представянето си. Родена през 1964 г., завършила Калининския държавен университет, а през 1997 г. Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия. От 1983 г. е в системата на Министерството на външните работи. През периода 2006-2009 г. е Генерален консул на Русия в Сидни, Австралия. Има ранг на извънреден и пълномощен посланик 2 клас. Владее отлично английски и френски език.

Татяна Грушко сподели, че в правомощията на генералния консул е развитието и задълбочаването на търговско-икономическите връзки. „За мен ще е удоволствие да съживим и задълбочим икономически контакти между побратимените области Габрово и Уляновск“, допълни тя.

По време на срещата беше обсъдена възможността за осъществяване на срещи с руски граждани от областта и страната, които по думите на генералния консул са необходими и полезни и за двете страни. Накратко тя представи пред областния управител новостите в пенсионната система на Русия.

„Тези, които са придобили право на пенсии, могат да направят справка в консулството. Тази услуга е била възможно веднъж годишно, а към настоящия момент тя се извършва по всяко време“ – обясни Татяна Грушко и сподели, че с радост ще осъществи контакт и с клуба на Русофилите в Габрово.

Макар и отскоро на този пост, генералният консул на Русия в Русе вече е посещавала областта. През месец август тя беше официален гост по време на Националното честване от Шипченската епопея. В тази връзка консулът получи комплект картички от мероприятията, включени в изложбата „Емоции през обектива”. Беше обсъдена възможността изложбата да гостува и в Консулството в Русе, информират още от администрацията на губернатора.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Новини

„Янтра“ се включва в благотворителна инициатива

Published

on

„Янтра“ отново застава в подкрепа на момчетата от терапевтичен център „Свети Илия“. Фондация “Общност в помощ на зависимите”, с подкрепата на Община Габрово, организира през месец октомври 2022 кампания за набиране на средства, чиято цел е да се покрие лечението на три от момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“ и които нямат никаква възможност да го плащат сами.

Кампанията е кръстена „Аз бягам с кауза!“ и ще бъде насочена към спорта – една от здравословните алтернативи на зависимите поведения. Чрез спортните активности ще се стимулират младите хора за здравословен и свободен от зависимости живот.

Предизвикателството, което отправя кампанията, е 31 дни по 1 километър бягане на ден, без значение къде и как, от всяка точка на България и по света. Нужно е само да отбележите, че посвещавате 1 км на Терапевтичен център “Свети Илия” и каузата.

Активността си може да отбелязвате във Фейсбук:
➡️ В групата Аз бягам с Кауза! I Run With a Cause!
➡️ В събитието, създадено за целта: https://bit.ly/IRunWithCause
➡️ С хаштаг #АзБягамСКауза #IRunWithCause

Официален старт на “Аз бягам с кауза” ще бъде даден на 1 октомври (събота) в 11:11 часа на обновената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“. В първия 1 километър ще се включат играчи от представителния мъжки тим на Янтра, както и деца от школата на клуба. Добре дошли са и всички желаещи. Не е задължително и да се бяга. Може да се участва и с еднокилометрова разходка – движението е полезно за здравето.

Бягането с кауза не е обвързано с дарение! Можете да бягате и да дарите, можете да бягате без да дарите, а можете и да дарите, без да бягате. Важното е, че подкрепяте морално момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“, че сте част от събитието, че помагате да бъде привлечено вниманието на повече хора към проблемите на младото поколение и най-вече, че ще се превърнете в посланици в набирането на средства, разпространявайки кампанията „Аз бягам с кауза!“!

С всяко дарение, независимо от стойността, давате шанс за възстановяване и по-добър живот на един човек!

➡️ Дарителска кампания в Платформата:
https://bit.ly/DonatePlatformata

➡️ PayPal: in.help.iz@gmail.com

➡️ Revolut: @2021sviliya

➡️ IBAN: BG39UNCR70001524123314

Основание за превод: “Аз бягам с кауза”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изтича срокът за записване на безплатни тренировки по футбол за момичета

Published

on

Последен срок за записване на безплатните тренировки по футбол по програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, за момичета от 5 до 8-годишна възраст, които ще се проведат в Габрово през първата седмица на месец октомври.

Безплатните тренировки са най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица