Свържи се с нас

Култура

Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“

Published

on

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

В началото на тази седмица в Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ се проведе заключителна пресконференция по проект „Разработване и внедряване на информационен онлайн портал „Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“ и отпечатване на справочно – библиографско издание „Габровски периодичен печат 1872 – 2014”, финансиран по програма „Култура“ на Община Габрово.

Обща стойност на проекта е 6860 лв., в това число собствен принос на Регионална библиотека “Априлов-Палаузов” – 1375 лв.

Идеята му е провокирана от факта, че местните периодични издания са уникална част от националното писмено културно-историческо наследство и тяхното представяне в дигитална библиотека осигурява както физическото им опазване, така и представянето им пред широк кръг потребители.

Основната цел на проекта е опазване, съхраняване и представяне на писменото културно – историческо наследство на Габрово чрез използването на съвременни технологии – от една страна чрез създаване на траен дигитален архив с неограничен достъп, от друга – опазване на физическия носител чрез използване на дигиталното копие и предпазване на оригинала от унищожение.

Създаването на първото по рода си справочно-библиографско издание за местния периодичен печат е в помощ на всички потребители, които се интересуват от миналото на Габрово и включва 354 заглавия, излизали в периода 1872 – 2014 година – 278 вестници, 26 списания, 12 продължаващи издания и 38 бюлетина. Екипът посвещава изданието на 170-годишнината на българския периодичен печат.

Дигиталната библиотека осигурява лесен, бърз и неограничен достъп чрез Интернет на потребителите в удобно за тях време и без значение на тяхното местоположение до библиографска информация и пълнотекстово представяне на вестници, списания, бюлетини, единични и юбилейни листове: http://e-lib.libgabrovo.com

Към момента дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат“ включва 50 заглавия дигитализирани издания от местния периодичен печат (около 2500 страници). Създадените ценни информационни ресурси ще бъдат допълвани с нови специални колекции – предстои дигитализирането на още над 250 заглавия местен печат след 1944 г.

снимка: РБ "Априлов - Палаузов"

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Проектът е подкрепен от: Регионален исторически музей – гр. Габрово, Отдел „Държавен архив“ – Габрово към Дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Национален музей на образованието.

Предпоставка за устойчивостта на проекта е прилагането на нови информационни технологии в поддръжката на дигиталната библиотека и бъдещото й развитие, както и наличието на обучени специалисти, работещи в областта на краеведската библиография и дигитализацията на печатни издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица