Свържи се с нас

Новини

Обстановката в Габрово след валежите е нормална

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Обстановката на територията на община Габрово след падналите валежи на 23 октомври е нормална, съобщава Миглена Въгленова, експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. В продължение на 15 часа през вчерашния ден валя без прекъсване дъжд.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Общото количество на валежите в централната градска част, измерено от общинската метеорологична станция, е 46 л/м2. Особено интензивен беше дъждът в планинската част на общината. Количеството на валежите, паднали във водозборния район на язовир „Христо Смирненски“, е 114.60 л/м2. Това доведе до повишаване обема на язовира с 4 021 000 м3. Наличната водна маса в язовира възлиза на 20 741 000 м3.

Нивото на всички реки и дерета на територията на общината рязко се повиши, като реките Паничарка, Козещица, Янтра и Синкевица в отделни участъци излязоха от леглата си. Натрупаха се големи количества наноси от клони, растителност, камъни, чакъл и други.

В момента екипи на общинско предприятие „Благоустрояване“ извършват почистване на засегнатите места, дъждоприемни шахти и водостоци. Разчистват се участъци от бул. „Трети март“, районът на КАТ, улиците „Самара“, „Николаевска“, „Неофит Рилски“, местността Градище.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Във вътрешността на с. Стоевци е разрушено едно мостово съоръжение и е прекъсната улица. Дъждът нанесе поражения на пътната инфраструктурата в районите на селата Враниловци, Новаковци, Гъбене, Дебел дял, Бойновци, Трънито, както и в отделни участъци от градската пътна мрежа.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Аварийно-спасителните екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 12 сигнала за произшествия на територията на община Габрово. Получените съобщения са били основно свързани с разчистване на паднали дървета, отводняване и разчистване на пътни платна, мазета на къщи, цехово помещение до бул. „Трети март“, гаражно помещение на ул. „Самара“. Оказано е съдействие на трудноподвижен човек на ул. „Никола Войновски“, както и на хора в района на ул. „Индустриална“.

На територията на общината няма потребители, лишени от електрозахранване. Автобусите на Общински пътнически транспорт изпълняват в график всички линии от градската и междуградската мрежа съобразно действащата транспортна схема.

В ранните часове на днешния ден комисии от Община Габрово извършват огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация за неотложни аварийни дейности.

Всички невъзстановени с асфалтова смес настилки в рамките на проекта за воден цикъл и проекта за градска среда ще бъдат периодично насипвани с инертни материали. Поради нетрайния характер на този тип настилки, тези дейности ще бъдат извършвани до пълното възстановяване на настилките с асфалт.

В района на с. Гръблевци, където се извършват строително-монтажни работи по изграждане на новата система за регионално депо за битови отпадъци, въпреки падналите обилни валежи, ситуацията е овладяна и няма тревожни поражения. Ден преди падналия дъжд е завършен най-големият подобект – клетката за депониране. Същата е покрита с изолация и дъждовете не са нанесли щети. Към момента строителните работи се извършват съобразно заложените графици.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ЕК одобри финансиране за проекта за прокарване на тунел под връх Шипка

Published

on

Европейската комисия одобри финансиране за проекта за прокарване на тунела под връх Шипка. Заедно с него в обхвата на първата инфраструктурна програма „Транспортна свързаност“ в периода 2021 – 2027 година попадат още строителството на лот 3.2 от магистрала „Струма“ и АМ „Русе – Велико Търново“.

За подобряване на свързаността и развитието на трансграничните връзки от съществено значение е изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ и на тунела под Шипка.

Посредством автомагистрала Русе-Велико Търново ще се осигури връзка с автомагистрала Хемус и Дунав мост I при Русе (транс гранична връзка с Румъния). Тунелът под Шипка ще преминава през Стара планина и ще осигури връзка между северна и южна България в централната част на страната по направление на „основната“ TEN-T мрежа „Русе – Велико Търново – Стара Загора – Димитровград – АМ Марица“.

Посредством строителството, реконструкцията и рехабилитацията на пътните връзки към Трансевропейската транспортна мрежа и важните икономически центрове (обекти на транспортната инфраструктура, индустриални зони и др.), ще се повиши ефективността на инвестициите и ще се осигури последователност и непрекъснатост на транспортните потоци.

В рамките на проекта за обход на Габрово, включително тунел под връх Шипка, ще бъдат изпълнени основни дейности като: изготвяне на технически проект, изпълнение на СМР, изпълнение на консултантски услуги и строителен надзор.

С реализацията на проекта ще бъде изграден пътен участък, с приблизителна дължина 10,5 км и габарит Г10,50. В рамките на проекта се предвижда и изграждането на тунел под връх Шипка, с приблизителна дължина 3,2 км., който ще допринесе за ефективната експлоатация на обхода на Габрово, като с ова ще се улесни връзката на индустриалните зони на градовете Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Димитровград и др.

Обходът на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е с подготвена проектна документация, като ще бъдат извършени необходимите актуализации. Проведени отчуждителни процедури, проведени са тръжни процедури и са подписани договори.

Не така изглежда ситуацията за АМ „Русе – Велико Търново“, при която подготвената проектна документация е на ниво идеен проект. Частично подготвени са отчуждителните процедури, но са стартирали предстоящи отчуждителни и тръжни процедури.

Одобрената първа инфраструктурна Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. предвижда още разширяване на дунавски пристанища и свързване с влак на летищата в Пловдив и Бургас.

ЕС отпуска 1.61 милиарда евро, една от най-големите суми за българските програми за сближаване през този програмен период. Предвидените инвестиции ще насърчат използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще допринесат за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда.

Проектите, съфинансирани от ЕС по Програмата „Транспортна свързаност“, ще допринесат и за постигането на целите на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. Одобрената Програма „Транспортна свързаност“ можете да откриете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обсъждат изграждането на спортна зала в Трявна

Published

on

Община Трявна, съвместно с Общински съвет – Трявна организира работна среща, на която ще се обсъди въпросът за изграждането на така желаната и необходима спортна зала в града.

Ще бъде разгледано техническото задание за изготвяне на документация за идеен проект, което ще бъде и една от първите стъпки в реализирането на идеята в Трявна да има функционална и модерна спортна зала. Срещата ще се проведе на 6 октомври, четвъртък, от 11.00 ч. в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация.

В тази е отправена покана към всички заинтересовани лица, бивши и настоящи спортни деятели, ръководители на клубове, специалисти и хора, милеещи за развитието на тази сфера в Трявна да присъстват и да вземат активно участие в предвидената среща. На срещата ще присъства и Георги Глушков – почетен гражданин на Трявна и президент на Българската федерация по баскетбол.

„Нека всички заинтересовани, знаещи и работещи за спорта в Трявна да присъстват. Нека да вземем адекватно решение как да бъде изградена една зала за нашия град, за да бъде тя функционална, да подсигури условия за децата през зимата и не на последно място да носи приходи за града“, призовават на своята FB страница представителите на леката атлетика в града от СКЛА „ХАММЕР-ХВ-ТРЯВНА“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровец загина при челен удар в кола край „Бряста“

Published

on

46-годишен мъж от Габрово загина при катастрофа на пътя Велико Търново – Габрово, в района на комплекс „Бряста“.

Произшествието е станало снощи около 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в старата столица.

По първоначална информация челно са се ударили товарен автомобил „Ситроен“, управляван от загиналия мъж, движещ се в посока от Дебелец към Габрово и насрещно-движещ се лек автомобил „Опел“, управляван от 48-годишен мъж от с. Царева ливада.

Водачът на товарния автомобил починал във великотърновската болница, а другият водач е бил настанен за лечение. Пробата му за алкохол е отрицателна. На другия водач е взета кръвна проба.

Причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е започнато досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица