Свържи се с нас

Новини

Първата цифрова кантарна платформа работи на депото

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Новата регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово беше оборудвана с иновативна кантарна платформа, съобщават от местната общинска администрация. Модерното техническо съоръжение е едно от първите в България, което включва бетонова везна и отчитане със специализирани цифрови датчици.

Кантарната платформа, монтирана на входа на депото, вече е снабдена и със специализиран софтуер, който в реално време да отчита и води справки за постъпващите количества отпадъци. Везната позволява измерване на до 60 тона товар, а програмата дава възможност за прецизно отчитане, така че да има яснота относно реалното количество отпадък, генериран от жителите на Габрово и Трявна.

В момента кантарната платформа работи в тестови режим, а официалното отчитане на количествата отпадъци ще стартира с влизането в експлоатация на регионалната система за управление на отпадъците.

Проектът за изграждане на ново депо за отпадъци в Габрово вече е във финална фаза и по-голямата част от подобектите са завършени. На практика за жителите на общините Габрово и Трявна новата система за управление на отпадъците ще доведе и до нов начин на разделно събиране на отпадъците.

От началото на 2015-та година в градовете ще бъде установен двуконтейнерен модел за събиране на отпадъците, при който в един контейнер ще се изхвърлят всички годни за рециклиране отпадъци(пластмаса, хартия, стъкло, метал), а във втория, който ще е с кафяв цвят – биоразградимите отпадъци (остатъци от плодове и зеленчуци, обелки, трева, шума, утайки от кафе, стар чай и други).

По селата и в крайните квартали (с предимно еднофамилни къщи) ще има само контейнер за рециклируеми отпадъци, като за биоразградимите е предвидено преминаване към домашно компостиране. За да се стимулира компостирането в домашни условия, по селата още миналият месец Община Габрово и екипа към проекта за новото депо осигуриха безвъзмездно по един компостер за всяко домакинство.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица