Свържи се с нас

Новини

Как дишат българите?Безплатни тестове дават отговор в четвъртък

Published

on

снимка: Агенция НИРА Комюникейшънс

снимка: Агенция НИРА Комюникейшънс

България се включва в световната инициатива Ден на спирометрията на 23.10. Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация са в основата на кампанията за проверка на здравето на белите дробове у нас.

От 10 до 14 ч. всеки може да тества състоянието на белите си дробове по безопасен и лесен метод. Безплатните спирометрични изследвания на белите дробове ще се извършват на публични места в 12 български града: София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Русе, Бургас, Габрово, Разград, Велинград, Троян и Балчик. Тези граждани, които имат патологични отклонения от нормата, ще бъдат насочени за допълнително уточняване към съответните центрове.

Данните, които БДББ получи от кампанията, ще бъдат обработени и резултатите ще бъдат обобощени и изпратени в Европейската рестираторна организация и Европейската белодробна фондация, ще бъдат предоставени и на българските медии.

Пилотно в кампанията за чисти бели дробове се включи професионален футболен клуб „Лудогорец” – национален шампион и участник в Шампионската лига. Футболните звезди направиха изследването на параметрите на външното дишане броени дни преди отговорния си мач днес срещу Базел.

Доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести, началник отделение в Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Марина“, Варна очертава целите на кампанията: „Денят на спирометрията е събитие, инициирано от пулмолозите по света с цел скрининг или ранно откриване и превенция на пациенти с хронични обструктивни белодробни заболявания и в частност с ХОББ и бронхиална астма. Наред с това кампанията има за цел да алармира световната общност, хората по света, не на последно място политиците за значението на здравето на белия дроб. Според данни на СЗО през 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб. Случаите на смърт от ХОББ са нарастнали с повече от 60% за последните 20 години. Над 65 млн. в света страдат от тази болест, а над 3 млн. загиват всяка година. Затова и целта на кампанията ни е да призовем хората активно да изследват дишането си, да направим един активен скрининг, за да открием болестта и своевременно да им окажем компетентна помощ.“

Проф. Огнян Георгиев, член на УС на БДББ, ръководител на катедра по Пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ „Александровска” отбелязва със заглиженост: „Големият проблем, който ще продължава да се чувства все повече с годините, това е диспансерната мрежа, която беше тотално реорганизирана, много лечебни заведения бяха закрити, други преминаха към многопрофилни болници – които имат различни интереси от тези на пациентите и на пулмолозите, много звена впоследствие също бяха закрити. Финансовите промлеми надделяха над здравия разум и тепърва ще берем плодовете на редукцията на противотуберкулозната мрежа – нарушават се основни правила за работа с обработване на ТБ. Досега успявахме някак да компенсираме с глобалния Световен фонд за борба с ТБ, но той вече е изчерпан, в следващите години, когато ТБ става национален приеритет, ще берем горчивите плодове на разрушената диспансерна мрежа. Не по-добро е състоянието на диспансерната мрежа за неспецифичните ББ – ХОББ и астма.“

Публичните места за изследването в Деня на спирометрията във всеки от градовете участници ще бъдат:

София – СБАЛББ”Св. София” бул. акад. Иван Гешов №19
Пловдив – Площад Джумаята
Варна – Козирката пред Катедралата
Бургас – СБАЛББ Бургас
Плевен – площад Възраждане
Стара Загора – пред Общината
Русе – Русенски университет и в Общината
Габрово – площадът пред МБАЛ „Д-р Тота Венкова“
Троян – СБАЛББ –Троян
Балчик МБАЛ
Велинград СБДПЛРПФЗ ”Св.Петка Българска”
Разград – там пилотната акция беше в спортен комплекс Лудогорец, а на 23.10. желаещите ще приеме в кабинета си в МБАЛ д-р Снежана Дамянова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Голям строителен хипермаркет отвори врати в Габрово

Published

on

Голям строителен хипермаркет отвори врати днес, 1 юни, в Габрово. Обектът се намира на ул.“Великотърновско шосе“, в района на кръстовището за квартал „Стефановци“. Хипермаркетът е най-новият и модерен търговски обект в града. Официалното откриване съвпадна и с отбелязването на фирмата на 30 години в строителния бранш.

Гости на събитието бяха председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев и заместник – кметът на Габрово арх. Николай Меразчиев.

„Аз самият съм дългогодишен клиент и когато получих поканата за днешното откриване, с колегите се шегувахме, че познавам много добре работата ви – винаги имам нещо да взимам, нещо да доплащам, нещо да поръчвам. Всъщност компанията е неизменна част от изграждането на моя дом и е бизнес, на който мога да се доверя и който приема моите въпроси, дилеми, прищевки дори, сериозно и отговорно – защото това е важно за мен.

Знам, че и другите Ви клиенти, а и партньорите Ви, ценят тези качества у Вас – компетентност, отзивчивост и коректност. Затова не се съмнявам, че и занапред ще развивате бизнеса си и Ви го желая от сърце! Поздравявам Ви и за избора на днешния ден за откриването на новия магазин, защото той е много хубав и символичен – денят на детето.

Знаем, че децата растат щастливи в любящ и уютен дом. Да е наистина нашето място, което ни остава само да напълним с любов и детски смях“, каза в своето приветствие Климент Кунев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Деца от 8 габровски училища мериха сили в състезание за 1 юни в „Маркотея“

Published

on

Деца от осем габровски училища участваха в състезание по повод 1 юни, организирано в парк „Маркотея“.

Събитието беше организирано от Областната дирекция на МВР Габрово и Превантивно информационният център към Община Габрово.

Състезанието премина под мотото „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“. В различни тематични зони, сред които „безопасно управление на велосипед“, „реакция при пожар“, „превенция употребата на психоактивни вещества“ и др., децата затвърдиха придобитите през годината знания.

Те демонстрираха изградените умения за реакция в рискови ситуации и извеждане на здравословни алтернативи за прекарване на свободното време през лятната ваканция.

Един от най-атрактивните моменти по време на събитието беше демонстрация на представители на ОДМВР – Габрово по задържане на извършител на престъпление с помощта на служебно куче.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Целодневни занимания за деца през лятната ваканция с „Елиза Арт“ и ФК „Чардафон 1919“

Published

on

През лятната ваканция „Елиза Арт“ и ФК “ Чардафон 1919″ организират целодневни занимания за деца.

Занятията ще се провеждат на хижа „Партизанска песен“ в красивата местност Узана и на поляната на „Градище“, със съдействието на фондация „От БГ“ и Ивелина Елмазова.

За децата е осигурена застраховка, транспорт, храна, рисуване, спортни игри и много забавления.

Заниманията ще са с продължителност от 08.30 до 16.30 часа. Децата ще получат грамота за участие, а за най- активните ще има и награди!

Следващите дати за провеждане на летните ателиета са от 3 до 14 юли, като предварителното записване за тях е задължително!

Допълнителна информация може да получи на телефон: +359 894 745 479.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица