Свържи се с нас

Новини

45-ти юбилеен Национален шосеен лекоатлетически пробег “Колю Фичето”

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В празничния за дряновци 17 октомври ще бъде даден старт на 45-тия юбилеен Национален шосеен лекоатлетически пробег “Колю Фичето”. Историята на най-старата лекоатлетическа проява без прекъсвания в България е на половина по-млада от развитието на леката атлетика у нас, като цяло.

До 10 октомври 26 клуба от цялата страна предварително заявиха участие в състезанието, но няма пречка тяхната бройка да се увеличи. Това са: “Дунав” – Русе; “Лудогорец” – Разград; “Локо – 26”, “Локо – 55” и “Локо – 2010” – Горна Оряховица; “Атлетика 2012”, “Браун Тим” и “Етър – Академик” – Велико Търново; “Загорец” и “Лидер” – Нова Загора; “Добруджа – 99” – Добрич; “Тунджа” – Ямбол; “Орловец 93” – Габрово; “Хаммер” – Трявна; “Черно море – атлетик” и “Евър” – Варна; “Шумен” – Шумен; “Атлетик – Тервел” – Тервел; “Атлетик 90” – Луковит; “Шампион-Сунгурларе” – Сунгурларе; “Младост – 2012” – Благоевград; “Стратеш Атлетик” – Ловеч и организаторите “Локомотив” – Дряново.

Освен юбилейната 45-та годишнина на кроса в Дряново ще бъдат отбелязани и 90 години лека атлетика в България. Организираните прояви на царицата на спортовете у нас официално започват през май 1924 г., когато е създадена Българската федерация по лека атлетика.

Акцентът обаче е организираният от Община Дряново и КЛА “Локомотив” – Дряново юбилеен Национален шосеен лекоатлетически пробег “Колю Фичето”. Освен победилите участници, на тържествена церемония награди (плакет) ще получат и най-заслужилите деятели на леката атлетика в града на Първомайстора на българската архитектура Никола Фичев. Това са общо 12 души, които имат неоспорим принос за основаването и провеждането на кроса в продължение на 45 поредни години. Две от наградите ще бъдат връчени посмъртно. Само две са дамите в списъка с награди.

Историята на кроса започва през декември 1970, със старт даден пред Общината. След това за място на неговото провеждане била избрана местността “Кацата”, край Дряново. После атлетите започвали своя пробег от Историческия музей, на площад “Колю Фичето”. На практика във времето са се променяли само организаторите и трасето, на които се е провеждало състезанието. В последните години трасето на пробега е асфалт и паваж. Стартът и финалът му са на площад “Освобождение” (пред Общинска администрация) с дължина на една обиколка от 400 м.

Бенко Рачев и Рачо Острев са основателите на кросовото бягане в Дряново преди 45 години. Тогава те били в ръководството на Физкултурно дружество „Локомотив” Дряново. То стоически поддържало състезанието, защото такива лекоатлетически школи, като Ямбол, Сливен, Велико Търново, Шумен, Нови пазар и пр. през годините прекъсвали или спирали кросовите бягания. Затова казваме, че в Дряново се провежда единствения лекоатлетически пробег, които не е пропускал състезателна година.

И тази година Националния шосеен пробег “Колю Фичето” ще се проведе благодарение на подкрепата на Община Дряново и Българска федерация по лека атлетика, както и на спонсорите: “Чех – Йосиф Новосад ООД”; “Парк-хотел Дряново”; фирма “Боряна”; “Тесина” – Дряново;“Мортали” ООД – Дряново; Общинската организация на ПП БСП – Дряново; “Бета Бус” ООД Габрово; СД “Геоид-93-Колев и сие” – Габрово; Бутилираща компания Горна Баня; “Бритос” – Велико Търново; “Етра Ел” ООД – Велико Търново; “Лактима” ЕАД – Велико Търново; Мариана Гарабед Печеян-Кръстева – Председател на Общински съвет – Дряново; Емил Попов – общински съветник; Пенка Балева – Заслужил гражданин на Дряново; Иван Дремсизов.

Подкрепа и помощ в провеждането на 45-тия юбилеен Национален шосеен лекоатлетически пробег “Колю Фичето” оказват и РПУ – Дряново и НЧ “Развитие – 1869”, а медиен партньор е в. “Дряново нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица