Свържи се с нас

Култура

Над 4 часа кадри и близо 20 арт формации и клубове за „Щастливо Габрово“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Над 4 часа видеокадри бяха заснети на най-популярните места в Габрово от екипа на клипа „Щастливо Габрово“. В снимките се включиха близо 20 художествени формации и спортни клубове от Габрово, съобщават от местната администрация.

Клипът „Щастливо Габрово“ показа и най-атрактивните габровски музеи. Възстановката на Габровското училище в Националния музей на образованието се оживи от млади хора – момичетата от шоу балет „Магия“ с ръководител Александър Белков и ученици от 11 г и 11 д клас на Националната Априловска гимназия.

Изложбените зали „Планета ГАБРОВО“ и „Да живее карнавалът!“ в Дома на хумора и сатирата се превърнаха в сцена за танци на децата от танцова школа „Лиана“ с ръководител Лили Пантелеева. Веселата къща посрещна с усмивка и актьорите от театралното студио „Гаргара“ с ръководител Светослав Славчев, преоблечени в карнавални костюми. Камерата на „Щастливо Габрово“ запечата кадри и от най-новия атракцион в Габрово – Интерактивния музей на индустрията.

Майстори, танцьори и посетители на АЕК „Етър“ се включиха в спонтанно шествие по калдъръмените улички на комплекса под звуците на песента “Happy” на Фарел Уилямс. Танцовата изненада в музея на открито бяха няколко чуждестранни посетители, дошли в Габрово чак от Нова Зеландия. Полъх от старо Габрово привнесоха в АЕК „Етър“ и танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Сивек“ с хореографи Валентина Маринова и Лилия Стойнова.

Децата от Школата по приложни изкуства на Ива Пенчева изписаха с картини надписа “Happy“ („Щастлив“) на площад „Възраждане“ пред Община Габрово пред любопитните погледи на минувачите. Към тях се присъединиха шоу балет „Магия“ и танцуващите пенсионери от клуб „Веселие“. Във вечерните снимки на „Щастливо Габрово“ магията на огъня показа огнена формация „F.I.M.S.“.

Обективът на камерата проследи тренировките на няколко спортни клубове в Габрово – хандбален клуб „Бъки“, баскетболен клуб „Чардафон-Орловец“, клуб по спортна акробатика и батут „Акро арт“, футболен клуб „Янтра Габрово“. На стадион „Христо Ботев“ екипът засне и габровската кандидатка за Мис Атлетикс 2014 Гала Чалъкова. Впечатляващи екстремни скокове пред Дома на културата и костницата направиха момчетата от колоездачен клуб “Underground Riders”.

За да покаже пъстротата на Габрово, екипът на „Щастливо Габрово“ влезе във звездната зала на габровския планетариум, качи се на покрива на блок „Рачо Ковача“ и при часовника в Кулата на общината, видя Габрово отвисоко от скалите при крепостта „Градище“.

В просторните зали на художествена галерия „Христо Цокев“ камерата засне децата от Клуба за спортни танци „Ритмика“ с ръководители Веселина, Ивелина и Тодор Жекови.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Истинско танцово шествие видяха габровци по централната улица „Радецка“ и в Шести участък. В него се включиха деца и младежи от шоу балет „Магия“, клуб за спортни танци „Ритмика“, група по зумба към спортен клуб „Троя“, ИМКА – Габрово.

Финалният пърформанс от снимките на клипа „Щастливо Габрово“ се случи в прословутата Градинка с мечето. Най-голямата атракция в слънчевия следобед бяха живите статуи, представени от актьорите от театрално студио „Гаргара“.

Неотлъчно с екипа на „Щастливо Габрово“ бяха и фотографи от Фотоклуб „Габрово“.

Проектът „Българският МанчестАРТ“ – модул „Фабрика за щастие“ се реализира от Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово по Програма „Култура“ на Община Габрово.  Проектът се случва с медийното партньорство на информационния сайт Габрово Daily и подкрепата на Общински пътнически транспорт – Габрово и хотел „Балкана“.

Фотограф на кадрите от снимачния процес на „Щастливо Габрово“ – Емил Михов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица