Свържи се с нас

Култура

Над 4 часа кадри и близо 20 арт формации и клубове за „Щастливо Габрово“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Над 4 часа видеокадри бяха заснети на най-популярните места в Габрово от екипа на клипа „Щастливо Габрово“. В снимките се включиха близо 20 художествени формации и спортни клубове от Габрово, съобщават от местната администрация.

Клипът „Щастливо Габрово“ показа и най-атрактивните габровски музеи. Възстановката на Габровското училище в Националния музей на образованието се оживи от млади хора – момичетата от шоу балет „Магия“ с ръководител Александър Белков и ученици от 11 г и 11 д клас на Националната Априловска гимназия.

Изложбените зали „Планета ГАБРОВО“ и „Да живее карнавалът!“ в Дома на хумора и сатирата се превърнаха в сцена за танци на децата от танцова школа „Лиана“ с ръководител Лили Пантелеева. Веселата къща посрещна с усмивка и актьорите от театралното студио „Гаргара“ с ръководител Светослав Славчев, преоблечени в карнавални костюми. Камерата на „Щастливо Габрово“ запечата кадри и от най-новия атракцион в Габрово – Интерактивния музей на индустрията.

Майстори, танцьори и посетители на АЕК „Етър“ се включиха в спонтанно шествие по калдъръмените улички на комплекса под звуците на песента “Happy” на Фарел Уилямс. Танцовата изненада в музея на открито бяха няколко чуждестранни посетители, дошли в Габрово чак от Нова Зеландия. Полъх от старо Габрово привнесоха в АЕК „Етър“ и танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Сивек“ с хореографи Валентина Маринова и Лилия Стойнова.

Децата от Школата по приложни изкуства на Ива Пенчева изписаха с картини надписа “Happy“ („Щастлив“) на площад „Възраждане“ пред Община Габрово пред любопитните погледи на минувачите. Към тях се присъединиха шоу балет „Магия“ и танцуващите пенсионери от клуб „Веселие“. Във вечерните снимки на „Щастливо Габрово“ магията на огъня показа огнена формация „F.I.M.S.“.

Обективът на камерата проследи тренировките на няколко спортни клубове в Габрово – хандбален клуб „Бъки“, баскетболен клуб „Чардафон-Орловец“, клуб по спортна акробатика и батут „Акро арт“, футболен клуб „Янтра Габрово“. На стадион „Христо Ботев“ екипът засне и габровската кандидатка за Мис Атлетикс 2014 Гала Чалъкова. Впечатляващи екстремни скокове пред Дома на културата и костницата направиха момчетата от колоездачен клуб “Underground Riders”.

За да покаже пъстротата на Габрово, екипът на „Щастливо Габрово“ влезе във звездната зала на габровския планетариум, качи се на покрива на блок „Рачо Ковача“ и при часовника в Кулата на общината, видя Габрово отвисоко от скалите при крепостта „Градище“.

В просторните зали на художествена галерия „Христо Цокев“ камерата засне децата от Клуба за спортни танци „Ритмика“ с ръководители Веселина, Ивелина и Тодор Жекови.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Истинско танцово шествие видяха габровци по централната улица „Радецка“ и в Шести участък. В него се включиха деца и младежи от шоу балет „Магия“, клуб за спортни танци „Ритмика“, група по зумба към спортен клуб „Троя“, ИМКА – Габрово.

Финалният пърформанс от снимките на клипа „Щастливо Габрово“ се случи в прословутата Градинка с мечето. Най-голямата атракция в слънчевия следобед бяха живите статуи, представени от актьорите от театрално студио „Гаргара“.

Неотлъчно с екипа на „Щастливо Габрово“ бяха и фотографи от Фотоклуб „Габрово“.

Проектът „Българският МанчестАРТ“ – модул „Фабрика за щастие“ се реализира от Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово по Програма „Култура“ на Община Габрово.  Проектът се случва с медийното партньорство на информационния сайт Габрово Daily и подкрепата на Общински пътнически транспорт – Габрово и хотел „Балкана“.

Фотограф на кадрите от снимачния процес на „Щастливо Габрово“ – Емил Михов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Вени

    16.10.2014 at 11:33

    Браво едно положително нещо за Габрово…..

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

140 години от рождението на индустриалеца и благодетел Лазар Попминков

Published

on

Лазар Попминков, 1910 г.

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, оставили трайна следа в историята на града. През настоящата година се навършват 140 години от рождението и 65 години от смъртта на индустриалеца, общественика и меценат Лазар Николов Попминков.

Роден е през май 1880 г. в семейството на Никола и Рада Попминкови. Данните за рождената му дата са противоречиви. В кръщелно свидетелство се посочва датата 19 май, а в писана от него биография до председателя на Търговско-индустриалната камара във Варна – 20 май.

През 1898 г. завършва Априловска гимназия.

Лазар Попминков, 1930 г.

Работи поледователно като писар в Бирничеството в Севлиевското окръжно управление и във Великотърновското околийско управление.

През януари 1912 г. регистрира собствена търговска фирма. Основната дейност на „Търговско посредническо бюро – Лазар Попминков“ е осъществяване на търговски връзки между габровските текстилни предприятия и европейските търговски агенции „Бриньоли Костакиев” и „Соломон–Гадол” за закупуване на материали за производствена дейност. Дейността на бюрото е преустановена от започналите войни, а Лазар Попминков е мобилизиран и става санитар в Габровската етапна болница, където се лекуват ранени войници от битките при Одрин, Люлебургас и други турски крепости.

Групова снимка на членовете на акционерно дружество за ютени изделия фабрика „Кирил”, сред които Лазар Попминков (първия прав, от ляво надясно), Пенчо Семов, Тотю Пантев и др., 1920 г.

На фона на всички тези динамични събития той става акционер във фабриката за ютени изделия „Кирил” – Варна и е включен в нейния Управителния съвет, а по-късно е назначен и за неин директор.

През април 1933 г., като акционер и член на управителния съвет на Параходното дружество, става част от сформираната комисия за проучване възможността за закупуване на параходи. Обикаля големите европейски пристанища Триест, Хамбург, Генуа и Марсилия и до декември същата година успява да закупи от Марсилия корабите „Луи Фресине” и „Феликс Фресине”, по-късно са преименувани на „Мария Луиза” и „Балкан”.

Удостоверение на Лазар Попминков от Държавна мъжка Априловска гимназия за завършено образование, 1 юли 1898 г.

По същото време, заедно с габровците М. Минчев, И. Марокинджиев, П. Хаджистойчев, А. Кратунков и Б. Василев, става действителен член на варненската търговско-индустриална камара. Дългогодишен председател е на габровското физкултурно дружество „Юнак”, общински съветник, подпредседател на Популярната банка, подпредседател на читалище „Априлов – Палузов”, член в сконтовия комитет на Българска народна банка. Награден е със сребърен и златен медал за дългогодишната му работа като застрахователен агент в Габрово към застрахователно дружество „Юнион”.

През годините Лазар Н. Попминков развива не само активна търговска и обществена, но и благотворителна дейност.

Удостоверение на Лазар Попминков от Държавна мъжка Априловска гимназия за завършено образование, 1 юли 1898 г.

Голямата му любов към родното училище е причина за активното му спомоществователство на Втора смесена прогимназия „ Неофит Рилски”. Дарява художествено изработено знаме на училището, читалня, библиотека и училищна духова музика. За набавяне на книги за читалнята той прави поредно дарение в размер на 10 000 лева.

Всяка година подпомага и безплатната ученическа трапезария В памет на на брат си ген. Димитър Попминков дарява 5000 лв. на библиотеката „Априлов – Палаузов” – Габрово. Заедно с другия си брат Георги Попминков даряват на Априловска гимназия сумата от 30 000 лв. за създаване на фонд „Димитър Попминков“, от лихвите на който да се подпомагат бедни ученици, прилежни по физическо възпитание.

Законът за национализацията от 23 декември 1947 г. ликвидира акциите му във фабрика „Кирил” – Варна и Параходното дружество, а закона за едрата градска собственост от 1948 г. му отнема и последната възможност за препитание и издръжка и Лазар Попминков остава да живее при брат си Георги Попминков. Почива през 1955 г.

Снимка на Лазар Н. Попминков (първият отдясно) и Тотю Пантев във фабриката за ютени изделия „Кирил” – Варна, 1920 г.

В Държавен архив – Габрово се съхраняват документи от биографичен характер, от търговската, обществената и благотворителната му дейност.

Съдържанието им е разнообразно – автобиографични сведения, история и родословно дърво на рода Попминкови, удостоверения, свидетелства, кореспонденция с търговски агенции, Българското параходно дружество, Варненската търговско-индустриална камара, Застрахователното дружество „Юнион“ и др. по търговски въпроси, за покупка на кораби, за дейността му като член на камарата, като застрахователен агент, снимки на Лазар Попминков и семейството му, с приятели, членове на акционерни дружества, управителния съвет на Популярна банка – Габрово, членове на Варненската търговско-индустриална камара и др.

Снимка от освещаването на знамето на 2-ра прогимназия „Неофит Рилски“ – Габрово, дарено от Лазар Попминков, 1941 г.

Те са достъпни за потребителите на архивна информация и са заведени във личен фонд на името на Лазар Николов Попминков.

Автор: Стефка Вуцова, главен експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Културни ценности от ХІХ и ХХ век са представени в изложбата „Дарени предмети, споделени истории“

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Втората част на изложбата „Дарени предмети, споделени истории“ може да бъде разгледана музей „Етър“. Двадесет и седем различни по вид и характер движими културни ценности от втората половина на ХІХ до 80-те години на ХХ век да включени в нея.

снимка: Музей „Етър“

Проф. д-р Светла Димитрова е дари риза, престилки, вълненик и кърпи от плевенското село Гиген. Майстор Добринка Ненова – документите на баща си Иван Ковачове, дългогодишен кожар в музея.

снимка: Музей „Етър“

Престилки, възгланици и тъкани от село Кметовци са част от дарението на Иван Христов.

снимка: Музей „Етър“

Изработени са от неговата баба. Николай Гичев от Стара Загора обогати колекцията на музея с нож с марката на новомахленската майсторска фамилия Данаилови.

снимка: Музей „Етър“

Розмари Казасова, позната на габровци с любовта си към котките, предостави брошури и документи от края на ХІХ и началото на ХХ век.

снимка: Музей „Етър“

Художникът Васко Василев от Севлиево изненадва с авторски акварел на къщата от с. Тумбалово, която е прототип на красяща етърската чаршия къща със самарджийска работилница.

снимка: Музей „Етър“

Различни са даренията и дарителите, но онова, което ги свързва, е желанието им за съхраняване на частици от историческата ни памет.

снимка: Музей „Етър“

Екипът на музея изказва благодарност на дарителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица