Свържи се с нас

Новини

Обсъждаме най-добрите идеи за изготвяне на проекти

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Четири кръгли маси за избор на идеи и обсъждане на най-добрите обемно-пространствени решения за възлагане и изготвяне на инвестиционни проекти ще се състоят на 14 и 15 октомври в ритуалната зала на Община Габрово, информираха от местната администрация.

Обществените обсъждания са в изпълнение на проекта за техническа помощ за подготовка на Общината за следващия програмен период 2014 – 2020. Чрез него ще може да участва в новата Оперативна програма „Региони в растеж“ като разработи готови за финансиране инвестиционни проекти, които ще бъдат включени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Габрово.

Избрани са обекти от културната и образователната инфраструктура, както и от градската среда. Предвижда се изготвяне на пет инвестиционни проекта за благоустрояване на градската среда в районите на парк „Колелото“ и прилежащите квартални пространства, парк „Баждар“, Източна градска улица, ул. „Емануил Манолов“ и ул. „Чардафон“, реконструкция на кръстовището в района на „Шиваров мост“ и прилежащите пространства.

Включени са проекти за ремонт, модернизация, внедряване на енергоспестяващи мерки и изграждане на достъпна среда в училищата „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, Дома на културата „Емануил Манолов“ с благоустрояване на прилежащи пространства, както и преустройство на бившата прогимназия „Радион Умников“ в Общински център за работа с деца.

По време на кръглите маси ще бъде представено съдържанието на обектите, заданията за проектиране и изготвените анализи. Организаторите ще съобщят резултатите от конкурса за идейни проекти за благоустрояване на парковете „Баждар“ и „Колелото“.

Поканени за участие са общински съветници, представители на бизнеса, образователни и културни институции, Технически университет, еколози, архитекти, управители на общински дружества и други.

ПРОГРАМА

14 октомври – Ритуална зала на Община Габрово

13:00 часа Кръгла маса за обсъждане на обектите от образователната инфраструктура
16:00 часа Кръгла маса за обсъждане на обектите от културната инфраструктура

15 октомври – Ритуална зала на Община Габрово
13:00 часа Кръгла маса за обсъждане на интегрирания градски транспорт на гр. Габрово
16:00 часа Кръгла маса за обсъждане на обектите от градската среда

Повече за проекта можете да научите тук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха четирима млади в Габрово и Севлиево при акция за наркотици

Published

on

18-годишно момиче от село Крушево, 19-годишен от село Шумата, 21-годишна жена и 22-годишен габровец бяха задържани заради притежание на наркотични вещества при полицейски акции в Габрово и Севлиево.

Арестите им били извършени на 26 септември. При претърсване в частен имот в Габрово, обитаван от 21-годишната жена, криминалисти установили в една от стаите над 40 грама суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

В същия ден за полицейска проверка бил спрян и 22-годишният местен жител, като при личния му обиск била открита свивка, съдържаща суха зелена листна маса, реагирала също на марихуана при полевия наркотест.

Другите двама били задържани в рамките на 15 минути при проверки в Севлиево. И четиримата са били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу двама тях: 21-годишната и 22-годишният са образувани досъдебни производства, а срещу по-младите са образувани бързи производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общо 230 са украинските бежанци в област Габрово

Published

on

Не се наблюдава тенденция за увеличаване броя на украинските граждани на територията на област Габрово. Това стана ясно от проведеното заседание на Областния съвет по сигурност, ръководено от областния управител Кристина Сидорова.

За последните 57 дена регистрираните лица са 30, а от началото до сега в областта са регистрирани общо 527 лица, като 289 от тях са напуснали вече страната ни, а 8 са с променен адрес в друга области. Към днешна дата в област Габрово има общо 230 украинските бежанци.

В дневния ред на заседанието беше включено още и обсъждане на общински бази за настаняване, както и държавни сгради. Като такава възможност отново бяха коментирани базите на „Студентски столове и общежития“, където принципал е Министерство на образованието. Остава готовността и на хотелите, които и до момента се бяха включили в програмата за настаняване.

От БЧК споделиха, че към този момент няма голямо търсене на подкрепа от тях, но декларираха готовност по всяко време и при необходимост да подпомогнат с храни и дрехи, с каквито разполагат.

На територията на област Габрово в образователната система са включени около 15 деца. Има и такива, които предпочитат да продължат образованието си дистанционно по украинската образователна система.

На заседанието присъстваха членовете на Областния съвет по сигурност -ръководители на институции от региона, представители на общините, заместник – областният управител Андрей Николов, главният секретар на областна администрация Веселин Радков и експерти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица