Свържи се с нас

Новини

Кампания за предотвратяване на трудовите злополуки при подхлъзване и спъване

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Около 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени от инспекторите по труда в рамките на информационна и инспекционна кампания за предотвратяване на злополуките на работното място в резултат на подхлъзване, спъване и падане на едно ниво.

Проверките стартират от 1 октомври в секторите „Производство на храни” и „Хуманно здравеопазване”. В тях заради наличието на „мокри” процеси и необходимостта от често хигиенизиране има висок риск от подхлъзване върху влажни настилки. Резултатите ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на проверки и в други рискови сектори.

Специално за кампанията са обучени по двама инспектори от регионална дирекция, които ще бъдат водещи при проверките. Разработени са инструкция и въпросници, които да насочват проверяващите какви точно нередности да търсят, кои нормативни актове са нарушени и как да бъдат отстранени нарушенията.

При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират. За целта ще се разпространяват обучителни видеоклипове, изготвени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. В тях чрез анимация се илюстрират най-честите опасни ситуации, които могат да предизвикат падане на работното място, и последиците от тях. За отстраняване на нередности, ще се дават предписания, чрез които работодателите също ще получат точни указания как да подобрят условията в предприятията си. Инспекторите по труда ще следят с последващи проверки дали нередностите са отстранени.

И в България, и в световен мащаб, инцидентите след подхлъзване или спъване с падане на нивото, на което се намира работещият, са най-честата причина за трудовия травматизъм. През 2013 г. поради тези причини у нас са станали 503 от 2277 трудови злополуки на работното място или 22% от всички. Това показват оперативните данни на НОИ за трудовия травматизъм през м.г., предоставени за ГИТ. Делът им варира през годините между 22% и 24%. За сравнение заради втората по честота причина за инцидентите на работното място – загубата на контрол върху превозни или подемно-транспортни средства, са станали 216 злополуки през 2013 г.

Високият дял на трудовия травматизъм след подхлъзване и спъване може да се обясни с факта, че опасностите, които го предизвикват, са във всички сектори на икономиката – от тежката промишленост до работа в офиса. Причина за загуба на равновесие могат да бъдат промяната в нивото на подовете, хлъзгавите повърхности и пешеходни пътеки, пътища и алеи, стълбища с нестабилни парапети или с липсващи такива, всякакви препятствия по пътя на движение на персонала – предмети, необезопасени кабели и т.н. Статистиката показва, че 95% от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35% от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец. Дори и леки травми като навяхване например, могат да доведат на по-късен етап до хронични проблеми заради промените в начина на придвижване и седене, а оттам и на пренатоварването на различни групи кости и мускули.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ГЕРБ печелят изборите в област Габрово, втори са ПП, а трети – Възраждане

Published

on

Коалицията „ГЕРБ – СДС“ печелят изборите за народни представители в Седми многомандатен избирателен район Габрово, състояли се на 2 октомври. Това показват официалните данните към 08.00 часа на 3 октомври на Районната избирателна комисия в Габрово, при 100% обработени протоколи.

За „ГЕРБ – СДС“ са гласува 12 046 души или 33.34% от вота на гласоподавателите в област Габрово, което им отрежда първото място. Втора политическа сила в нашия регион се нарежда ПП „Продължаваме промяната“, за чийто водач Радостин Василев и листа са гласували 7 378 или 20,42 %.

На трето място избирателите са подредили партия „Възраждане“, които получават 12,59 % подкрепа или 4 550 гласа. Хората на Костадин Костадинов се изкачват с едно място нагоре от последните избори. Четвърти в предизборната надпревара се нарежда „БСП за България“. За левицата е получила подкрепата на 3 778 души, или общо 10.46% от вота.

Пети са „ДПС“, за които са гласували 1 792 или 4,96%. С близък до техния резултат са „Демократична България“, подкрепена от 1 755 или 4,86%. Седма политическа сила е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, за която са гласували 1 493 или 4,13%.

На осмото място е „Български възход“. Партията на Стефан Янев е подкрепена от 1 341 гласа или 3,71% от гласоподавателите, отишли в неделя до изборните секции.

1 425 души са гласували с „Не подкрепям никого“. За „Изправи се България“ на Мая Манолова са гласували 353 гласоподаватели или 0,98%. Разпределението на мандатите и кои ще бъдат депутатите от област Габрово в 48-то Народно събрание ще стане ясно на по-късен етап през тази седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„ТЯ в Габрово“ ни среща с Габриела Христова и Тодорка Мирчева

Published

on

Социалният формат „ТЯ в Габрово“ се завръща с първо събитие след лятната ваканция на 5-ти октомври, сряда, от 18.00 часа. Говорителки ще бъдат Габриела Христова и Тодорка Мирчева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Габриела Христова е майка на две прекрасни деца, графичен дизайнер по професия, блогър и страхотен кулинар.

Тя е човек на детайла, във всеки аспект на живота си. Когато е по майчинство с първото си дете, паралелно с грижите за него, започва да полага грижи и за надграждането на фотографските си умения. Съчетано с хобито ѝ да готви, днес тя е един от малкото кулинарни фотографи в България.

Тодорка Мирчева e кмет на село Зелено дърво, община Габрово, а тя самата се определя като „глава на едно голямо семейство“.

Обича поезията, планината и родното Габрово. Събитието е с вход свободен и ще се проведе в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ивелин Стоянов, водачът на ДБ, гласува в училище „Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Традиционно Ивелин Стоянов, водачът на „Демократична България“, гласува в училище „Св.Св.Кирил и Методий“.

„Гласуването е най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!“, заяви той.

„Гласувах за демократична и евроатлантическа България, в която управляват разумните хора. Гласувах за страна, в която децата ни искат да остават. Гласувах за съдебна реформа, която да направи така, че всички да бъдат равни пред законите. Гласувах за строго опазване на природата на България“, добави Ивелин Стоянов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица