Свържи се с нас

Култура

Израелският младежки оркестър и хор на Петах Тиква гостува тази вечер

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Израелският младежки оркестър и хор на град Петах Тиква ще гостува тази вечер, 9 октомври, в Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Посещението им в България е в чест на българските пожарникари и главен комисар Николай Николов и ангажирането им в спасителна операция по време на пожара в израелската планина Кармел. Той избухва през месец декември 2010г. и е най-големият в историята на Израел. Унищожава 12 000 акра гора, около пет милиона дървета и почти половината от природния резерват в планината. За възстановяването на района ще са необходими десетилетия, а щетите се оценяват на 454 милиона долара.

Оркестърът и хорът ще изнесат концерти в общо пет български града. Турнето се провежда под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и н. пр. Шаул Камиса Раз, посланик на държавата Израел в България.

На посещение в Габрово ще дойде лично кметът на Петах Тиква – Ицик Браверман. Концертът ще се състои в Дом на културата „Емануил Манолов“ на 9 октомври, четвъртък, от 19.00 часа, а входът е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица