Свържи се с нас

Култура

Домът на културата в Габрово навършва 50 години

Published

on

дом на културата АрхивДомът на културата „Емануил Манолов” е изграден в стил неокласицизъм само за 5 години от 1959 до 1964. Негов архитект е Карл Кандулков, а скулптурното му оформление е дело на проф. Илия Илиев. Важни моменти от историята на града са художествено интерпретирани в барелефи и монументални стенописи в интериора му, вратите, прозорците и вътрешните стълбища са украсени с розетки от ковано желязо, фоайетата са облицовани с разноцветен мрамор, с месингови полилеи. Този истински дворец е една от забележителностите на Габрово и средище на изкуствата и културата. В него гостуват оперни, симфонични, балетни, музикални и танцови спектакли и творят габровските драматичен театър;камерен, духов и диксиленд оркестри. Стотици са децата и младежите, които са намерили своето място в детски фолклорен ансамбъл; детска музикална школа; неправителствени организации; школи за изучаване на чужди езици; танцови школи; рок-групи; клубове за източни бойни изкуства и други. Домът на културата е разположен на 5 400 квадратни метра и притежава 63 помещения за обучение и репетиции, репетиционна и концертна дейност, семинари и конференции, изложби и творчески срещи, камерни концерти, спектакли и други.

С концерт – спектакъл ”Хубава си, татковина”,  Домът на културата ще отбележи 50-годишния си юбилей. Събитието ще се състои на 7 октомври от 18.30 ч. на сцената на Дома. Организатор на събитието е рекламна агенция „Елмазови”, а сценарий на събитието е на  Ивелина Елмазова.

В концерта участие ще вземат състави и формации, които работят в Дома на културата и такива, които са стартирали своя творчески път от там – ДФА „Габровче”, Оркестър Габрово, Габровски камерен оркестър, НЧ „Габрово-2002” с ансамбъл „Сивек” и Танцова школа „Лиана”, Мим театър, ДТ Рачо Стоянов” и др.

50 лета този храм е дарявал надежда, красота и вдъхновение на всички, творили под покрива му. Организаторите на спектакъла ще направят ретроспективен преглед на историята на една велика за града ни сграда, която през годините е станала духовен дом на хиляди творци.

Някой от тях ще разкажат за своя творчески път, за емоциите и пълните зали чрез песен, танц, театрален спектакъл или богат снимков материал. По време на спектакъла ще бъде представен кратък архивен  филм за Дома на културата.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на: Криейшънс ООД, Пътстрой Габрово, Терахим 97 АД, „Веда консулт” ЕООД, Елит ООД, Техномат-меркурий ООД, Ломбарди ООД, Екоресурс ООД, Габинвест ЕООД, Стемо ООД, Сигнал ЕООД, Елмазови ООД.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Всеки един от тях щедро прие идеята за реализацията на този концерт спектакъл, защото духът на един град оживява и твори именно чрез всички форми на изкуство и творчесто, а точно  Дома на културата е събирал и все още събира хората, които правят нещо повече от това да оцеляват творейки, създавайки, споделейки. В този духовен храм на творящите от 64 година до днес малки и  големи са тръгнали за да стигнат до всички краища по света прослайки името не само на България, но и нашия град Габрово.

Именно и заради това вместо „Следи от храма”, нарекохме спектакъла-концерт „Хубава си, татковино”, защото нещо, което е било причина за толкова много надежда, красота и творение, години наред, трябва да продължи да бъде, въпреки духовната и икономическата криза в момента. Казват „заедно можем повече” и това събитие го доказва. Благодарим на всички за съдействието и подкрепата която ни се оказва и дай Боже този концерт да бъде един истински празник за възкрасение на духът ни, защото чрез него можем да бъдем  не само истински хора, но и творци на живота си, в който избора ни има значение за всички и всичко, което правим”, споделиха на специална пресконференция Радка Ангелова – директор на Дома на културата и съорганизатор събитието, и Ивелина Елмазова – сценарист и организатор.

Специални гости на концерта ще бъдат: Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, Трио „Тенорите”, пианистката  проф. Ружка Чаракчиева, джаз-певицата Весела Морова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица