Свържи се с нас

Новини

Представиха книга, посветена на ОУ „Неофит Рилски“

Published

on

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

В Галерия „Орловска 10“ в Габрово се състоя представяне на новата книга „История и традиции“, подготвена от учениците от ОУ “Неофит Рилски, участници в клуб „Традиция“създаден по проект УСПЕХ .

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

На събитието присъстваха г-н Георги Маринов, началник на Регионален инспекторат на образованието, г-жа Павлина Макашелова, главен експерт в Дирекция “Образование и социални дейности“ към Община Габрово, експерти от Регионален инспекторат по образованието – г-жа Мариета Въткова, старши-експерт по организация на средното образование, г-жа Елена Григорова старши експерт по Български език и литература, г-жа Таня Горанова, старши-експерт по физическо възпитание и спорт, г-жа Цветомира Койчева – експерт във фонда на Държавен архив Габрово.

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

На представянето на книгата присъстваха и учениците от клубовете „Традиция“, с ръководител г-н Анатолий Антов, автори на книгата и клуб „Журналистика“, с ръководител г-жа Светлана Василева, която участваше и в редакционния екип при подготовка на книгата за печат.

Книгата представя историята на училището от неговото създаване до наши дни, както и исторически сведения за патрона на училището. Тя е плод на старанието да обхванат в едно историята и съвремието на любимото училище. Учениците са събирали сведения от различни исторически извори с помощта на специалисти от Регионалния Исторически Музей Габрово , Държавен архив Габрово и Националния музей на образованието.

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Исторически сведения за Неофит Рилски, патрона на училището учениците, са получили от музея в Рилския манастир, който бе посетен от тях през изминалата учебна година. Учениците направиха сами предпечатната подготовка на книгата в компютърната зала на училището, под ръководството на Анатолий Антов, ръководител на клуб „Традиции“.

В книгата са намерили място както най-важните моменти от историята на училището, така и моменти от съвременното му развитие, постигнатите успехи на учениците, които се дължат на амбициозен и висококвалифициран педагогически колектив с неоспорими резултати в обучението и възпитанието.

Авторите се надяват, че снимките и материалите, поместени в книгата ще помогнат на читателите да се докоснат до процеса на трансформирането на Основно училище ”Неофит Рилски” в модерно европейско училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Новини

Румен Радев ще участва в тържествата на Шипка за 3 март

Published

on

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник 3 март, съобщиха от прессекретариата.

В празничния 3 март, неделя, от 11.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11.50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.

Зареди още

Крими

Съдът отказа да предаде на властите в Италия мъж от Шумата

Published

on

С решение от 28 февруари т.г., тричленен състав на Окръжен съд – Габрово, отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена по отношение на български гражданин, живущ в севлиевското село Шумата.

Видно от приложените по делото доказателства заповедта е издадена на 13 декември 2023 г. от прокуратурата при съда във Вало дела Лукания, Италия. Със същата се иска предаване на българския гражданин, с инициали Т.К., на италианските съдебни власти за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, наложено му със задочно постановена присъда, за извършено на територията на искащата държава престъпление (нарушаване на определена мярка за защита).

С оглед доказателствата по делото съдебният състав прие, че са налице основанията по чл. 40 ал. 2 т. 1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) изпълнението на издадената от италианските власти ЕЗА да бъде отказано.

Съдът констатира, че в нея не се съдържа информация за спазване на условията по чл. 40, ал. 2, т. 1-4 от ЗЕЕЗА (чл. 4а, § 1, б. „а-г“ от Рамково решение 2002/584 ПВР на Съвета), считайки, че отразеното в Заповедта относно личното призоваване на лицето или уведомяването му по друг начин за определената дата и място на съдебния процес, довел до издаване на задочната присъда, не покрива стандарта на Рамковото решение и ЗЕЕЗА.

Решението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок. Предвид обявеното решение, с което се отказва изпълнението на Европейската заповед за арест, съдът отмени взетата по-рано по отношение на Т.К. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица