Свържи се с нас

Новини

Представиха книга, посветена на ОУ „Неофит Рилски“

Published

on

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

В Галерия „Орловска 10“ в Габрово се състоя представяне на новата книга „История и традиции“, подготвена от учениците от ОУ “Неофит Рилски, участници в клуб „Традиция“създаден по проект УСПЕХ .

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

На събитието присъстваха г-н Георги Маринов, началник на Регионален инспекторат на образованието, г-жа Павлина Макашелова, главен експерт в Дирекция “Образование и социални дейности“ към Община Габрово, експерти от Регионален инспекторат по образованието – г-жа Мариета Въткова, старши-експерт по организация на средното образование, г-жа Елена Григорова старши експерт по Български език и литература, г-жа Таня Горанова, старши-експерт по физическо възпитание и спорт, г-жа Цветомира Койчева – експерт във фонда на Държавен архив Габрово.

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

На представянето на книгата присъстваха и учениците от клубовете „Традиция“, с ръководител г-н Анатолий Антов, автори на книгата и клуб „Журналистика“, с ръководител г-жа Светлана Василева, която участваше и в редакционния екип при подготовка на книгата за печат.

Книгата представя историята на училището от неговото създаване до наши дни, както и исторически сведения за патрона на училището. Тя е плод на старанието да обхванат в едно историята и съвремието на любимото училище. Учениците са събирали сведения от различни исторически извори с помощта на специалисти от Регионалния Исторически Музей Габрово , Държавен архив Габрово и Националния музей на образованието.

снимка: ОУ "Неофит Рилски"

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Исторически сведения за Неофит Рилски, патрона на училището учениците, са получили от музея в Рилския манастир, който бе посетен от тях през изминалата учебна година. Учениците направиха сами предпечатната подготовка на книгата в компютърната зала на училището, под ръководството на Анатолий Антов, ръководител на клуб „Традиции“.

В книгата са намерили място както най-важните моменти от историята на училището, така и моменти от съвременното му развитие, постигнатите успехи на учениците, които се дължат на амбициозен и висококвалифициран педагогически колектив с неоспорими резултати в обучението и възпитанието.

Авторите се надяват, че снимките и материалите, поместени в книгата ще помогнат на читателите да се докоснат до процеса на трансформирането на Основно училище ”Неофит Рилски” в модерно европейско училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

България отбелязва 113 години Независимост!

Published

on

Навършват се 113 години от обявяване Независимостта на България. На 22 септември, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за Царство, приема титлата Цар на българите и скъсва васалната връзка с Османската империя.

Независимостта е обявена при управлението на правителството на Александър Малинов против волята на великите сили, наложена с Берлинския договор.

Според него териториите на Северна България са включени в така нареченото Княжество България, което остава зависимо от султана, дори и след Съединението с Южна България през 1885 г.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

*Използваното фоново изображение е на: timetravel.bg.

Зареди още

Новини

Възможно е изграждането на пречиствателна станция за питайна вода в Трявна

Published

on

Това стана ясно, днес, на проведена работна среща между кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, обединение “АКВА ПУЛ” ДЗЗД и инж. Владимир Василев – управител на “ВиК” ООД – Габрово.

Фирмата, сключила договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройство състав пое ангажимент да изиска от МРРБ изготвеният проект за хидровъзел “Нейковци”, който включва изграждането на нова пречиствателна станция за питейна вода и завършването на язовир “Нейковци”.

“Изграждането на пречиствателна станция за питейна вода е сред водещите приоритети на Община Трявна и ние очакваме съдействие за отпускане на финансови средства по проекта, който вече е изготвен” подчерта Силвия Кръстева.

Кметът на града запозна детайлно присъстващите с планираното издаване на цифрова карта с цялата водопреносна мрежа на територията на общината; кандидатстването за отпускане на финансови средства, с които ще бъде поставен нов водопровод в землището на село Черновръх, местността Варницата и Данова поляна, както и изграждането на колектор на ул. “Украйна”, който ще се свързва с Пречиствателната станция за отпадъчни води в Трявна.

“АКВА ПУЛ” ДЗЗД изпълнява обществена поръчка и ще изготви Регионални прединвестиционни проучвания, които ще посочат всички проблеми на територията на “ВиК” ООД, Габрово.

За всички констатирани несъответствия ще бъдат разгледани съответните мерки за отстраняването им, след което ще бъдат предложени за финансиране с европейски средства или ще се търсят други възможности за отпускане на такива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областният награди отличени от здравния министър медици

Published

on

Областният управител на Габрово Борислав Бончев награди отличени от здравния министър медици за постигнати резултати в имунизационната кампания.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров удостои с грамоти за изключителна ангажираност и постигнати резултати по отношение на имунизационната кампания на Република България срещу КОВИД-19 медици от област Габрово.

Днес областният управител Борислав Бончев връчи на д-р Нели Ноева, директор на ДКЦ 1 – Габрово, грамотата от Министъра за екипа на имунизационните кабинети към Центъра с благодарност за проявената от тях съпричастност, старание и постигнати резултати към кампанията.

„За проявена висока активност, професионален ангажимент и постигнати резултати при реализацията на имунизационната кампания на Република България за ваксинация срещу КОВИД-19“ беше отличен и общопрактикуващият лекар д-р Нено Ненов, който беше възпрепятстван и не можа лично да получи своята грамота, но тя ще му бъде предадена, подчерта директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков.

Той заедно със своя заместник д-р Ирина Моровякова присъства на срещата с областния управител, по време на която подчерта голямата заслуга на всички центрове в областта, където се извършва имунизация.

„Те дадоха старта и без тази подкрепа резултатите нямаше да са такива към днешна дата. Само в ДКЦ – I от 1 януари до днес са поставени близо 9000 ваксини, а д-р Ненов е поставил 1534 дози. В цялата област колегите работят със сърце и отдаденост – каза още д-р Пенчоков. “

Това е една благодарност, доказателство, че работата им се вижда и оценява, категоричен бе областният управител.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица