Свържи се с нас

Новини

Догодина пречиствателна станция за отпадъчни води трябва да е готова

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води на Габрово е завършващият елемент от мащабните подобрения по пътя на водата в рамките на проекта за водния цикъл. С ремонта на станцията, на стойност 23 милиона лева, се осигурява нейната бъдеща надеждност, чрез експлоатацията на съвременни съоръжения от ново поколение немска техника за пречистване на отпадъчни води, съобразно най – добрите инженерни практики.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Изпълнението на обекта включва проектиране, строителство, монтаж на оборудване и обучение на експлоатационния персонал, последван от 12 месеца тестови период за съобщаване и отстраняване на евентуални дефекти в пробната експлоатация.

Станцията е проектирана в съответствие със стандартите за пречистване на отпадъчните води преди изпускането им във водните течения и басейни, заложени в Директивата на Европейския съюз и българското законодателство. Основната цел на реконструкцията е да се обнови изцяло това мащабно съоръжение, въведено в експлоатация преди близо тридесет години, като се модернизират всички процеси по линия на водата и третирането на утайките.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Линията на водата включва изграждане на нови Механично и Биологично стъпало, където строителните работи са вече приключили и в процес на изпитване е монтираното технологично оборудване. Механично стъпало е реконструирано с нова сграда решетки, пясъкозадържател и радиални първични утаители. В сграда решетки са монтирани груби и фини решетки за задържане на едрите примеси, носени от постъпващите за пречистване отпадъчни води, които се събират в специални контейнери. В новия пясъкозадържател и мазниноуловител се задържат и отстраняват за по-нататъшно третиране пясъкът и мазнините. Новото биологично стъпало е реконструирано и оборудвано със съвременни машини и съоръжения, създаващи възможност за отстраняване, както на органичните вещества, така също и на азота и фосфора до допустимите норми, съгласно европейските директиви и нашите стандарти. По този начин се постига в максимална степен защита на екологичната среда на приемника река Янтра.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В момента се работи по линия на утайките – реконструират се метантанковете, изгражда се нова обслужваща сграда към тях, нова сграда за обезводняване на утайките и резервоари за необработена утайка. В процеса на третиране на утайката в метантанка ще се произвежда газ метан и посредством електрически генератори ще се произвежда ел. енергия, чрез която ще се покриват близо 40 % от енергийните нуждите на станцията, при достигане на максималния й проектен капацитет. В допълнение, обработената и обезводнена утайка ще бъде годна за оползотворяване за целите на наторяване на земи и рекултивация на терени.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Паралелно с технологичните съоръжения се извършва основен ремонт и на лабораторията, административната и стопанската сграда, изпълнява се вертикална планировка чрез дейности по озеленяване и изграждане на вътрешни площадкови пътища и комуникации.

С изпълнението на реконструкцията ще се обезпечи и пълната автоматизация на технологичните процеси, наблюдението и контрола на отделните машини и оборудване. Това ще се осъществява от Централен диспечерски пункт и по този начин ще гарантират лесната и надеждна експлоатация на пречиствателната станция.

През следващите месеци Община Габрово ще продължи да инвестира в един от основните елементи на ВиК системата на града за изпълнение на поетите от държавата ангажименти за екологосъобразно управление на водните ресурси.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Новини

„Янтра“ се включва в благотворителна инициатива

Published

on

„Янтра“ отново застава в подкрепа на момчетата от терапевтичен център „Свети Илия“. Фондация “Общност в помощ на зависимите”, с подкрепата на Община Габрово, организира през месец октомври 2022 кампания за набиране на средства, чиято цел е да се покрие лечението на три от момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“ и които нямат никаква възможност да го плащат сами.

Кампанията е кръстена „Аз бягам с кауза!“ и ще бъде насочена към спорта – една от здравословните алтернативи на зависимите поведения. Чрез спортните активности ще се стимулират младите хора за здравословен и свободен от зависимости живот.

Предизвикателството, което отправя кампанията, е 31 дни по 1 километър бягане на ден, без значение къде и как, от всяка точка на България и по света. Нужно е само да отбележите, че посвещавате 1 км на Терапевтичен център “Свети Илия” и каузата.

Активността си може да отбелязвате във Фейсбук:
➡️ В групата Аз бягам с Кауза! I Run With a Cause!
➡️ В събитието, създадено за целта: https://bit.ly/IRunWithCause
➡️ С хаштаг #АзБягамСКауза #IRunWithCause

Официален старт на “Аз бягам с кауза” ще бъде даден на 1 октомври (събота) в 11:11 часа на обновената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“. В първия 1 километър ще се включат играчи от представителния мъжки тим на Янтра, както и деца от школата на клуба. Добре дошли са и всички желаещи. Не е задължително и да се бяга. Може да се участва и с еднокилометрова разходка – движението е полезно за здравето.

Бягането с кауза не е обвързано с дарение! Можете да бягате и да дарите, можете да бягате без да дарите, а можете и да дарите, без да бягате. Важното е, че подкрепяте морално момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“, че сте част от събитието, че помагате да бъде привлечено вниманието на повече хора към проблемите на младото поколение и най-вече, че ще се превърнете в посланици в набирането на средства, разпространявайки кампанията „Аз бягам с кауза!“!

С всяко дарение, независимо от стойността, давате шанс за възстановяване и по-добър живот на един човек!

➡️ Дарителска кампания в Платформата:
https://bit.ly/DonatePlatformata

➡️ PayPal: in.help.iz@gmail.com

➡️ Revolut: @2021sviliya

➡️ IBAN: BG39UNCR70001524123314

Основание за превод: “Аз бягам с кауза”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изтича срокът за записване на безплатни тренировки по футбол за момичета

Published

on

Последен срок за записване на безплатните тренировки по футбол по програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, за момичета от 5 до 8-годишна възраст, които ще се проведат в Габрово през първата седмица на месец октомври.

Безплатните тренировки са най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица