Свържи се с нас

Новини

Строителни дейности в Габрово отново взривиха социалната мрежа

Published

on

снимка: Емил Попов, Фейсбук

снимка: Емил Попов, Фейсбук

Строителните дейности по Водния цикъл на Габрово отново предизвикаха море от възмущение в социалната мрежа Фейсбук. В общодостъпната група „Габровци за Габрово“ се появиха снимки, направени на 19 септември, от ремонта на отводнителната решетка на кръстовището на улиците „Брянска“ и „Д-р Цончев“ в областния град.

снимка: Емил Попов, Фейсбук

снимка: Емил Попов, Фейсбук

Според техния автор Емил Попов при вдигане на нивото на асфалта трябва да се вдигне и решетката заедно с леглото-рамка, на което тя ляга.

снимка: Емил Попов, Фейсбук

снимка: Емил Попов, Фейсбук

„Решетката е в окаяно състояние, но фирмата „Станилов“ не я подменя с нова. За по-евтино, рамката не се повдига, а решетката стъпва върху нови профили 40/40 мм. Така новият асфалт няма да опре в рамката, а в решетката. Вибрациите ще разрушат асфалта много бързо. Безобразна и варварска работа. Не се прави така, Станилов! Какво е заложено в спесификацията като детайл? Кой от Общината контролира и приема работата? И колко струваше Водния цикъл – над 100 милиона?“, пише в своя коментар Емил Попов.

снимка: Емил Попов, Фейсбук

снимка: Емил Попов, Фейсбук

Междувременно в диспута, разразил се под въпросната статия във фейсбук групата, своя коментар оставя и ръководителят на Интегрирания проект за воден цикъл на Габрово Марта Петрова. Тя пише, че екипът на проекта винаги е бил ангажиран със сигналите на граждани, свързани с ремонтните дейности, които се изпълняват и приканва на разговор на „четири очи“ гражданинът, изразил позицията си в социалната мрежа.

снимка: Емил Попов, Фейсбук

снимка: Емил Попов, Фейсбук

„В тази връзка, сигналът, чийто автор сте Вие, вече е проверен в най-кратък възможен срок и е изпратен отговор на адресата на запитването, получено по електронната поща на проекта. Моля да ме уведомите за ден и час, в който бихте желал да се срещнем. Ако желаете да представите Ваша гражданска позиция или да получите информация, свързана с изпълнението на проекта, което е наше задължение, заповядайте в офиса на проекта в Община Габрово“, споделя г-жа Петрова.

Спорен обаче остава и въпросът, свързан с почистването на отводнителната шахта, тъй като от снимките е видно, че решетките биват захванати една за друга, като биват заварявани. Както обикновено коментарите за случващото се, в рамките на Водния цикъл на Габрово, оставяме на вас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ-Габрово излизат на протест

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово ще изразят подкрепата си и ще се присъединят към Националния протест на работещите в РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември, понеделник.

„Търпението и проявената от нас толерантност, в името на общественото здраве, са категорично изчерпани“, заявяват работещите в РЗИ – Габрово. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Габрово отново ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. „Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от КОВИД-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо. Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с КОВИД-19.

Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм. Изискванията на професията ни налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство, и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Ежедневната ни работа е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за водите, Закона за защита от шума в околната среда, Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, и много други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Всекидневно се сблъскваме с общественото недоволство и негативи, които неизменно се проявяват поради естеството на работата ни. В тези трудни моменти не си позволяваме да проявим безотговорност, не абдикираме от ангажиментите си, съзнавайки благородната си мисия и отчитайки, че е наш дълг да сме винаги на „първа линия“ в името на живота и здравето на хората.

Служителите в Регионалните здравни инспекции бяха обнадеждени от декларираното пред обществото намерение на управляващите да припознаят Здравеопазването, като сектор с приоритетно значение. Същевременно, с огорчение констатираме, че позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не можем да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в отрасъл „Здравеопазване“. 

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките, НЗОК и други).

С Постановление на Министерски съвет (ПМС) №210 от 29.07.2022 год. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на МЗ за увеличаване на разходите за персонал за 2022 год. С това е осигурен финансов ресурс, който според изричния текст на чл. 1 от цитираното ПМС е целеви и следва да е насочен само и единствено към „достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 год. за второстепенните разпоредители към министъра на здравеопазването“.

Резултатът към днешна дата – липса на каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в РЗИ, каквото е предназначението на част от тези средства съгласно чл. 1 и чл. 2 от ПМС №210/29.07.2022 год. „, изтъкват в своите аргументи за недоволството здравните служители.

Те настояват за две неща. Увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица