Свържи се с нас

Новини

Общината с призив „В града без моята кола!“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За осми пореден път община Габрово ще бъде на картата на Европейската седмица на мобилността с апел „В града без моята кола!“. Кампанията се организира ежегодно от 2002 година насам и кулминацията й тази година е на 22 септември. Нейната цел е акцентиране на вниманието на гражданите върху алтернативите на автомобила и окуражаване на европейските местни власти за въвеждане и популяризиране на мерки за устойчив транспорт.

На 19 септември служителите на Община Габрово ще дадат своя пример като изберат велосипеда или ходенето пеша за свой път до работното място, с което призовават всички жители на града да дадат почивка на своите автомобили в празничния за България 22 септември.

„Да направим крачка към едно по-зелено Габрово и дадем своя зелен отпечатък в рамките на европейската седмица на мобилността! А ако пътуването ви с автомобил е неизбежно, споделете го и поканете своите съседи, познати или колеги!“

Пословичната габровска спестовност ще бъде утвърдена с икономия от разхода за гориво и ден по-малко амортизация за вашето превозно средство. Градът ни поне за ден ще стане малко по-тих без грохота на автомобилните двигатели, изминатият пеша път ще бъде дар за сърдечния ви тонус, а и със сигурност ще срещнете поне едно приятелско „Добър ден“, което да внесе усмивка в деня ви, споделят още от администрацията на кмета.

През 2014 г. Европейската седмица на мобилността протича под мотото „Нашите улици, нашият избор“. Кампанията е фокусирана върху търсене на адекватни решения относно инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

Своето участие са заявили близо 2000 града от 42 държави, които ще напомнят на своите жители за нуждата от съпричастност в грижата за околната среда и значението на щадящо природата решение при избора ни на средство за транспорт.

Седмицата за насърчаване на европейската мобилност е отворена и към неправителствените организации. Повече информация за мащаба, добрите практики и събитията в рамките на кампанията може да откриете на официалната страница: www.mobilityweek.eu.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Грейнаха коледните светлини на Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Използвайте по предназначение контейнера за дървесни отпадъци

Published

on

Община Трявна призовава всички граждани да използват контейнера за дървесни отпадъци в града по предназначение и в него да не бъдат изхвърляни друг вид отпадъци!

Апелът се отправя след като при последното извозване на металния съд в него са забелязани изхвърлени битови отпадъци като смачкани кашони и картони, полиетиленови торбички с пластмасови бутилки и друг вид едрогабаритни отпадъци.

Припомняме, че контейнерът бе доставен в Трявна през месец март тази година след сключено споразумение между Община Трявна и “Кроношпан България” ЕООД – преработвател на дървесина с изградени модерни съоръжения за рециклиране на дървесни отпадъци и услугата се ползва от всички наши граждани напълно безплатно за срок от 3 години.

Големият син съд е разположен до ул. “Белчо Белчев” и е с вместимост 38 куб. м. като основната цел е в него да бъдат изхвърляни само клони, стари и негодни за употреба дървени материали като шкафове, маси и пр., които в последствие се преработват и така отпадъчната дървесина отново се използва за производството на плочи (плоскости) от дървесни частици.

Извозването на дървените отпадъци веднъж седмично до предприятието във Велико Търново е в помощ и на Община Трявна, тъй като до март тази година местната власт извозваше този вид отпадъци до Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово и заплащаше за тяхното транспортиране до там.

Не на последно място, с предоставения метален контейнер се подобрява качеството на екологичната среда в Община Трявна и този вид отпадък успява да се рециклира, затова апелираме да не се злоупотребява с изхвърлянето на друг вид отпадъци в него!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово остава в тъмночервената зона

Published

on

Само 7 области в страната, сред които Габрово, остават в тъмночервената зона по показател 14-дневна заболяемост на 100 хил. души население. Другите области са Враца, Монтана, Перник, Русе, Софийска област и София–град. В жълтата зона, със заболяемост до 250 на 100 хил. души население, освен област Кърджали вече е и област Силистра.

Това става ясно от актуалната карта на 14-дневната заболеваемост, изготвена от Националния център по заразни и паразитни болести към 28 ноември т.г. 

В червената зона, където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души, към днешна дата се намират областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Спада и заетостта на болничните легла за пациенти с COVID-19. Към 5 декември 2021 г. 38% са свободните легла. 38,6% са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, а от интензивните легла в страната свободни са 32,3%.

Сто седемдесет и два са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 в област Габрово, а деветнадесет души са загубили битката за живота си с вируса през последните седем дни.

Данните, които обхващат периода от 30 ноември до 5 декември, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През изминалите седем дни общо 37 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 135 са били на домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 254 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са установените в Габрово, общо 100 души. Петдесет и две са положителните проби в Севлиево, по десет са тези в Дряново и Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица