Свържи се с нас

Новини

Общината с призив „В града без моята кола!“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За осми пореден път община Габрово ще бъде на картата на Европейската седмица на мобилността с апел „В града без моята кола!“. Кампанията се организира ежегодно от 2002 година насам и кулминацията й тази година е на 22 септември. Нейната цел е акцентиране на вниманието на гражданите върху алтернативите на автомобила и окуражаване на европейските местни власти за въвеждане и популяризиране на мерки за устойчив транспорт.

На 19 септември служителите на Община Габрово ще дадат своя пример като изберат велосипеда или ходенето пеша за свой път до работното място, с което призовават всички жители на града да дадат почивка на своите автомобили в празничния за България 22 септември.

„Да направим крачка към едно по-зелено Габрово и дадем своя зелен отпечатък в рамките на европейската седмица на мобилността! А ако пътуването ви с автомобил е неизбежно, споделете го и поканете своите съседи, познати или колеги!“

Пословичната габровска спестовност ще бъде утвърдена с икономия от разхода за гориво и ден по-малко амортизация за вашето превозно средство. Градът ни поне за ден ще стане малко по-тих без грохота на автомобилните двигатели, изминатият пеша път ще бъде дар за сърдечния ви тонус, а и със сигурност ще срещнете поне едно приятелско „Добър ден“, което да внесе усмивка в деня ви, споделят още от администрацията на кмета.

През 2014 г. Европейската седмица на мобилността протича под мотото „Нашите улици, нашият избор“. Кампанията е фокусирана върху търсене на адекватни решения относно инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

Своето участие са заявили близо 2000 града от 42 държави, които ще напомнят на своите жители за нуждата от съпричастност в грижата за околната среда и значението на щадящо природата решение при избора ни на средство за транспорт.

Седмицата за насърчаване на европейската мобилност е отворена и към неправителствените организации. Повече информация за мащаба, добрите практики и събитията в рамките на кампанията може да откриете на официалната страница: www.mobilityweek.eu.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Има пострадал при катастрофата на „Еса“ навръх Никулден в Габрово

Published

on

34-годишен габровец е пострадал при катастрофата на кръстовището в района на „Еса“, за която вчера ви информирахме. Мъжът е със счупване на дясното ходило на крака.

След като процесуално – следствените действия и огледът продължиха до късно през вчерашния ден, днес, 7 декември, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово оповестиха повече официална информация за пътнотранспортното произшествие.

Причината за инцидента е отнето предимство. Пътят на пострадалия габровец е бил отнет от възрастен водач, на 81 години, който за щастие се е отървал невредим от произшествието.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Инсп. Христофор Божинов призова младите шофьори да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя

Published

on

Занятие по пътна безопасност се проведе в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово припомни на ученици от 12 клас основните задължения на водачите на МПС.

Сериозно внимание обърна на рисковете при шофиране с несъобразена скорост, както и след употреба на алкохол и наркотици. Той призова шофьорите да бъдат отговорни на пътя, да съобразяват поведението си с останалите участници в движението и най-вече с пешеходците.

Инспектор Божинов припомни на младите водачи да бъдат особено бдителни през есенно-зимния сезон, когато видимостта е ограничена, поради валежи или мъгла, да намаляват скоростта, когато преминават в районите на пешеходни пътеки и през неосветени участъци, тъй като пешеходците обикновено носят тъмни дрехи и са трудно забележими, а често пресичат или се движат неправилно по пътното платно.

Призова дванадесетокласниците, когато станат свидетели на случаи, при които лица, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества, решат да управляват МПС – да се опитат да ги спрат или да сигнализират компетентните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица