Свържи се с нас

Новини

Автокражбите в Габровско бележат ръст от началото на годината

Published

on

kradec_koli2Значително увеличение има на случаите на посегателства срещу автомобили на територията на област Габрово. Общата цифра на тези престъпления за първите 8 месеца на годината е 21, при 13 за същия период на миналата година.

Това стана известно от данните, за състоянието на средата за сигурност в Габровска област за периода януари – август 2014 г., изнесени от зам.-директора на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Денислав Донков, по време на състоялата се в четвъртък съвместната пресконференция с директора на полицията гл. инсп. Борислав Бончев.

В оперативната обстановка на територията на областта през текущия период  на годината се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Денислав Донков и Борислав Бончев © Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Регистрираните до настоящия момент престъпления са 1040, което е със 225 престъпления по-малко, спрямо същия период на 2013 г /1265/. Коефициентът на престъпност бележи намаление със 127,48 пункта – 541,30 престъпления на 100 хил. души население, в сравнение с 2013 г. и остава по-нисък от средния за страната /668,78/“, информира комисар Донков.

По думите му основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 58,65% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления – 18,13 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,34%.

Броят на престъпленията против собствеността е намалял, като за отчетния период е 630 /782 за 2013 г/. Постигнатият процент на разкриваемост е съответно: 2014 – 45,13% и 2013 – 49,14%, допълни още зам.-директорът на ОДМВР – Габрово.

Общият брой на кражбите е 364 – с 37 броя по-малко от сравнителния период. На територията на ОДМВР Габрово са извършени 100 /77 през 2013/ домови кражби. „Тези, извършени в жилища в градската част, са осъществени след счупване патрона на секретна брава на входните врати, използване на подбран или подправен ключ или други специални средства, а при някои от случаите извършителите проникват през оставени незаключени врати. При кражбите от жилища в градската част, предмет на престъпления са предимно златни и/или сребърни накити, пари, валута, компютърна техника, парфюмерия и козметика, ръчни часовници“, обясни пред медиите Денислав Донков.

По отношение на престъпленията, извършени в селата и вилните зони техният броят е 42, което е 5.78% от общия брой извършени престъпления. През посочения период се запазва тенденцията към извършване на взломни кражби на медни съдове, кабели, метални отпадъци, хранителни продукти и др. от къщи по селата на областта.  Кражбите в селските региони на Габровска област се извършват в условия на относително висока анонимност на средата, което осигурява добър комфорт на извършителите. „Селският район е доста обширен и в голямата си част е безлюден или много слабо населен. Кражбите на селскостопанска продукция са 54 /с 28% намаление/“, допълни към казаното комисар Донков.

С 45,95% е намалял броят на регистрираните измами 20 /37/. Минимално намаление имат регистрираните общоопасни престъпления – 307 /при 344 през 2013 г./, като най-голяма част заемат тези по транспорта – 73 срещу 89 за 2013 г. Броят на случаите на незаконно притежаване или използване на оръжие и взривни вещества, за двата периода е еднакъв – 5.

През отчетния период на 2014 г., се забелязва минимално намаление на броя на извършените престъпления, свързани с наркотични вещества, в сравнение със същия период на 2013 г. 35 лица са заловени с наркотични вещества и са заведени 32 досъдебни производства. За 2013 г. са заловени 40 лица и са образувани 38 досъдебни производства. Иззети са и 10 таблетки метамфетамин и 0,5 гр хероин.

Регистрираните палежи са 11, 10 са били през сравнителния период на  2013 г. Броят на престъпленията против личността е 17 /20 за 2013 г/, като 14 от тях са за телесна повреда, няма регистрирани убийства и опити. Грабежите са 9 /11през 2013 г/.

През полугодието са регистрирани 77 икономически престъпления, работено е по 159 заявителски материала. Коефициентът на престъпност е 57,25 – със 17, пункта по-висок от миналата година и е доста по-нисък от средния за страната /73,86/.

И през този отчетен период най-голям е броят на  престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, заяви още Денислав Донков.

През отчетния период са разкрити 129 престъпления, регистрирани през предходни периоди, срещу 89 за 2013 г.

Регистрирани са 9 /11 за 2013 г/ грабежа, като всички те са разкрити, срещу 4 разкрити за 2013 г. /100 % разкриваемост към 36,36% за 2013 г/, от тях 1 въоръжен, като част от участниците са установени.

Относно битовата престъпност беше съобщено, че  са установени 3 престъпни групи, извършвали престъпления в селската част на Габровска област. В хода на провежданите ОИМ са доказани над 29 кражби в 16 села: Кметовци, Спанци, Иванили, Шипчени, Лесичарка, Кормянско и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица