Свържи се с нас

Новини

Автокражбите в Габровско бележат ръст от началото на годината

Published

on

kradec_koli2Значително увеличение има на случаите на посегателства срещу автомобили на територията на област Габрово. Общата цифра на тези престъпления за първите 8 месеца на годината е 21, при 13 за същия период на миналата година.

Това стана известно от данните, за състоянието на средата за сигурност в Габровска област за периода януари – август 2014 г., изнесени от зам.-директора на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Денислав Донков, по време на състоялата се в четвъртък съвместната пресконференция с директора на полицията гл. инсп. Борислав Бончев.

В оперативната обстановка на територията на областта през текущия период  на годината се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Денислав Донков и Борислав Бончев © Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Регистрираните до настоящия момент престъпления са 1040, което е със 225 престъпления по-малко, спрямо същия период на 2013 г /1265/. Коефициентът на престъпност бележи намаление със 127,48 пункта – 541,30 престъпления на 100 хил. души население, в сравнение с 2013 г. и остава по-нисък от средния за страната /668,78/“, информира комисар Донков.

По думите му основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 58,65% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления – 18,13 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,34%.

Броят на престъпленията против собствеността е намалял, като за отчетния период е 630 /782 за 2013 г/. Постигнатият процент на разкриваемост е съответно: 2014 – 45,13% и 2013 – 49,14%, допълни още зам.-директорът на ОДМВР – Габрово.

Общият брой на кражбите е 364 – с 37 броя по-малко от сравнителния период. На територията на ОДМВР Габрово са извършени 100 /77 през 2013/ домови кражби. „Тези, извършени в жилища в градската част, са осъществени след счупване патрона на секретна брава на входните врати, използване на подбран или подправен ключ или други специални средства, а при някои от случаите извършителите проникват през оставени незаключени врати. При кражбите от жилища в градската част, предмет на престъпления са предимно златни и/или сребърни накити, пари, валута, компютърна техника, парфюмерия и козметика, ръчни часовници“, обясни пред медиите Денислав Донков.

По отношение на престъпленията, извършени в селата и вилните зони техният броят е 42, което е 5.78% от общия брой извършени престъпления. През посочения период се запазва тенденцията към извършване на взломни кражби на медни съдове, кабели, метални отпадъци, хранителни продукти и др. от къщи по селата на областта.  Кражбите в селските региони на Габровска област се извършват в условия на относително висока анонимност на средата, което осигурява добър комфорт на извършителите. „Селският район е доста обширен и в голямата си част е безлюден или много слабо населен. Кражбите на селскостопанска продукция са 54 /с 28% намаление/“, допълни към казаното комисар Донков.

С 45,95% е намалял броят на регистрираните измами 20 /37/. Минимално намаление имат регистрираните общоопасни престъпления – 307 /при 344 през 2013 г./, като най-голяма част заемат тези по транспорта – 73 срещу 89 за 2013 г. Броят на случаите на незаконно притежаване или използване на оръжие и взривни вещества, за двата периода е еднакъв – 5.

През отчетния период на 2014 г., се забелязва минимално намаление на броя на извършените престъпления, свързани с наркотични вещества, в сравнение със същия период на 2013 г. 35 лица са заловени с наркотични вещества и са заведени 32 досъдебни производства. За 2013 г. са заловени 40 лица и са образувани 38 досъдебни производства. Иззети са и 10 таблетки метамфетамин и 0,5 гр хероин.

Регистрираните палежи са 11, 10 са били през сравнителния период на  2013 г. Броят на престъпленията против личността е 17 /20 за 2013 г/, като 14 от тях са за телесна повреда, няма регистрирани убийства и опити. Грабежите са 9 /11през 2013 г/.

През полугодието са регистрирани 77 икономически престъпления, работено е по 159 заявителски материала. Коефициентът на престъпност е 57,25 – със 17, пункта по-висок от миналата година и е доста по-нисък от средния за страната /73,86/.

И през този отчетен период най-голям е броят на  престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, заяви още Денислав Донков.

През отчетния период са разкрити 129 престъпления, регистрирани през предходни периоди, срещу 89 за 2013 г.

Регистрирани са 9 /11 за 2013 г/ грабежа, като всички те са разкрити, срещу 4 разкрити за 2013 г. /100 % разкриваемост към 36,36% за 2013 г/, от тях 1 въоръжен, като част от участниците са установени.

Относно битовата престъпност беше съобщено, че  са установени 3 престъпни групи, извършвали престъпления в селската част на Габровска област. В хода на провежданите ОИМ са доказани над 29 кражби в 16 села: Кметовци, Спанци, Иванили, Шипчени, Лесичарка, Кормянско и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица