Свържи се с нас

Новини

Автокражбите в Габровско бележат ръст от началото на годината

Published

on

kradec_koli2Значително увеличение има на случаите на посегателства срещу автомобили на територията на област Габрово. Общата цифра на тези престъпления за първите 8 месеца на годината е 21, при 13 за същия период на миналата година.

Това стана известно от данните, за състоянието на средата за сигурност в Габровска област за периода януари – август 2014 г., изнесени от зам.-директора на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Денислав Донков, по време на състоялата се в четвъртък съвместната пресконференция с директора на полицията гл. инсп. Борислав Бончев.

В оперативната обстановка на територията на областта през текущия период  на годината се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Денислав Донков и Борислав Бончев © Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Регистрираните до настоящия момент престъпления са 1040, което е със 225 престъпления по-малко, спрямо същия период на 2013 г /1265/. Коефициентът на престъпност бележи намаление със 127,48 пункта – 541,30 престъпления на 100 хил. души население, в сравнение с 2013 г. и остава по-нисък от средния за страната /668,78/“, информира комисар Донков.

По думите му основна част от структурата на престъпленията заемат тези против собствеността – 58,65% от всички регистрирани престъпления. Второ място заемат общоопасните престъпления – 18,13 на сто. Относителният дял на престъпленията против личността е 2,34%.

Броят на престъпленията против собствеността е намалял, като за отчетния период е 630 /782 за 2013 г/. Постигнатият процент на разкриваемост е съответно: 2014 – 45,13% и 2013 – 49,14%, допълни още зам.-директорът на ОДМВР – Габрово.

Общият брой на кражбите е 364 – с 37 броя по-малко от сравнителния период. На територията на ОДМВР Габрово са извършени 100 /77 през 2013/ домови кражби. „Тези, извършени в жилища в градската част, са осъществени след счупване патрона на секретна брава на входните врати, използване на подбран или подправен ключ или други специални средства, а при някои от случаите извършителите проникват през оставени незаключени врати. При кражбите от жилища в градската част, предмет на престъпления са предимно златни и/или сребърни накити, пари, валута, компютърна техника, парфюмерия и козметика, ръчни часовници“, обясни пред медиите Денислав Донков.

По отношение на престъпленията, извършени в селата и вилните зони техният броят е 42, което е 5.78% от общия брой извършени престъпления. През посочения период се запазва тенденцията към извършване на взломни кражби на медни съдове, кабели, метални отпадъци, хранителни продукти и др. от къщи по селата на областта.  Кражбите в селските региони на Габровска област се извършват в условия на относително висока анонимност на средата, което осигурява добър комфорт на извършителите. „Селският район е доста обширен и в голямата си част е безлюден или много слабо населен. Кражбите на селскостопанска продукция са 54 /с 28% намаление/“, допълни към казаното комисар Донков.

С 45,95% е намалял броят на регистрираните измами 20 /37/. Минимално намаление имат регистрираните общоопасни престъпления – 307 /при 344 през 2013 г./, като най-голяма част заемат тези по транспорта – 73 срещу 89 за 2013 г. Броят на случаите на незаконно притежаване или използване на оръжие и взривни вещества, за двата периода е еднакъв – 5.

През отчетния период на 2014 г., се забелязва минимално намаление на броя на извършените престъпления, свързани с наркотични вещества, в сравнение със същия период на 2013 г. 35 лица са заловени с наркотични вещества и са заведени 32 досъдебни производства. За 2013 г. са заловени 40 лица и са образувани 38 досъдебни производства. Иззети са и 10 таблетки метамфетамин и 0,5 гр хероин.

Регистрираните палежи са 11, 10 са били през сравнителния период на  2013 г. Броят на престъпленията против личността е 17 /20 за 2013 г/, като 14 от тях са за телесна повреда, няма регистрирани убийства и опити. Грабежите са 9 /11през 2013 г/.

През полугодието са регистрирани 77 икономически престъпления, работено е по 159 заявителски материала. Коефициентът на престъпност е 57,25 – със 17, пункта по-висок от миналата година и е доста по-нисък от средния за страната /73,86/.

И през този отчетен период най-голям е броят на  престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система, заяви още Денислав Донков.

През отчетния период са разкрити 129 престъпления, регистрирани през предходни периоди, срещу 89 за 2013 г.

Регистрирани са 9 /11 за 2013 г/ грабежа, като всички те са разкрити, срещу 4 разкрити за 2013 г. /100 % разкриваемост към 36,36% за 2013 г/, от тях 1 въоръжен, като част от участниците са установени.

Относно битовата престъпност беше съобщено, че  са установени 3 престъпни групи, извършвали престъпления в селската част на Габровска област. В хода на провежданите ОИМ са доказани над 29 кражби в 16 села: Кметовци, Спанци, Иванили, Шипчени, Лесичарка, Кормянско и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„Янтра“ стартира новия сезон във Втора лига с дерби срещу „Етър“

Published

on

Отборът на „Янтра“ ще започне новия сезон във Втора професионална лига с дерби срещу състава на „Етър“ (Велико Търново). Мачът е днес, 23 юли, от 18.30 часа на стадион „Христо Ботев“ и ще бъде предаван по „Диема спорт“.

Двубоите между тимовете от двата съседни града винаги будят интерес. Тимът от старата столица загуби елитния си статут през миналия сезон и е амбициран за светкавично завръщане в Първа лига. „Янтра“ също ще се цели в предните позиции на класирането.

Както е известно, габровският тим е с нов треньорски щаб, начело на който застана Тодор Киселичков. В предсезонната подготовка отборът изигра 7 контролни срещи, в които записа три победи, две равенства и две загуби. Първата лятна проверка беше именно срещу „Етър“ във Велико Търново, завършила при резултат 1:1.

През лятото „Янтра“ привлече четирима играчи. Към клуба от родния си град се присъедини 18-годишният талант Мартин Ганчев. В „Янтра“ се завърна левият бек Христо Митев, отборът беше подсилен и от халфа Станислав Дюлгеров и нападателя Мартин Тошев. Любопитен факт е, че опитният реализатор носеше екипа с №9 на „Етър“ до зимата. Той вкара и един брилянтен гол в Габрово с виолетовия екип през сезон 2022/2023. Сега Тошев ще води габровската атака към вратата на „болярите“.

Христо Митев също беше част от състава на „Етър“ през същия сезон, в който търновци влязоха в елита. В предстоящата среща няма да могат да вземат участие опитните Даниел Гаджев, Ивайло Михайлов и Мартин Ангелов, които се възстановяват от контузии. Под въпрос е и новото попълнение Станислав Дюлгеров.

Ръководството на съседското дерби е поверено на столичния рефер Ивайло Ненков. Той вече е свирил мач между “Янтра” и “Етър” в Габрово – завършил 1:1 на 26 февруари 2022 година. Негови помощници ще бъдат Мартин Ангелов (София) и Радослав Вутов (Своге). За четвърти рефер на двубоя е назначена международната съдийка в женския футбол Кристина Георгиева (София). Действията на съдийската бригада ще оценява Красимир Василев от Русе.

Билетите за срещата вече са в продажба в мрежата на „Евентим“ и при партньорите им, както и във фен магазина на клуба. Те са на цена от 7 лева.

Клубът вече пусна в продажба и абонаментни карти за сезон 2024/2025. Визията им е с препратка към историята и 105-ата годишнина от основаването на клуба. Абонаментната карта дава възможност за достъп на всички домакински мачове на отбора във Втора лига. Картите са два вида. VIP картата, която осигурява достъп в сектор „А“ и паркомясто, е на стойност от 349 лева. Сезонната карта е 89 лева и е на доста изгодна цена за верните привърженици на отбора, които планират да наблюдават всички 19 домакински мача на тима през сезона.

Както и до момента, всички деца под 7-годишна възраст ще бъдат допускани безплатно на срещите, но те трябва задължително да бъдат с придружител. Въпреки че е в работен ден, началният час на мача е 18.30 и това ще даде възможност на привържениците на двата клуба да гледат на живо срещата на стадион „Христо Ботев“.

По предварителни данни се очаква двубоят да бъде посетен и от над 100 фенове на „виолетовите“. Предвид това е направена организация и горният южен вход на стадион „Христо Ботев“, разположен на ул. Баба Зара и ул. Митко Палаузов, ще бъде отворен само за гостуващи привърженици. Габровските любители на футбола ще бъдат допускани само през традиционния северен вход (откъм стълбите).

Зареди още

Икономика

Безплатни консултации за граждани в Габрово през лятото

Published

on

Габровската търговско-промишлена палата и Центърът за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) „Кариерно ориентиране-Габрово“ обявиха старта на инициатива за безплатни консултации за граждани през летните месеци.

Кариерните консултанти от Центъра за кариерно ориентиране ще приемат граждани през юли и август, два дни седмично, на адреса на Палатата: гр. Габрово, ул. „Брянска“ №30, ет. 1 (сградата на НТС), както следва:
Вторник: от 13.00 до 16.30 ч.
Четвъртък: от 09.00 до 12.00 ч.

Инициативата се провежда за пета поредна година и цели да направи услугите по кариерно ориентиране по-достъпни и разпознаваеми за гражданите. Всеки, който желае, ще бъде консултиран съобразно своите нужди.

Кариерните консултанти предлагат помощ в следните области: Обучение за търсене на работа. Помощ при изготвянето на документи за кандидатстване и подготовката за явяване на интервю за работа. Изясняване на лични кариерни цели. Насърчаване и съдействие в проучването на различни възможности за развитие. Изготвяне на индивидуален кариерен план за развитие. Съвети при проблеми с адаптацията на ново работно място и други.

За консултациите не е необходимо предварително записване, но при желание за запазване на час или за допълнителни въпроси, гражданите могат да се свържат с:
ЦПЛР „Кариерно ориентиране-Габрово“ на тел. 0888 890677
Габровска търговско-промишлена палата на тел. 066 803 142

Тази инициатива е отлична възможност за всеки, който желае да подобри своите умения и да получи професионални съвети в областта на кариерното развитие.

Зареди още

Новини

Купа и три медала за ШК „Орловец 1997“ в Световния ден на шахмата

Published

on

С купа, златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите на ШК „Орловец 1997“ – Габрово Денислав Иванов, Иван и Диана Екимова от шахматен турнир, който се проведе в Казанлък по повод Световния ден на шахмата, 20 юли.

16-годишният Денислав Иванов спечели турнира от 12 до 16 годишна възраст, като без нито една загуба, с 4 победи и три равенства, заслужено се нареди първи и грабна купата, и златния медал.

В турнира за деца до 10 години сребърен медал спечели Иван Екимов, във възрастовата група до 8 години, като с 4 победи и едно равенство заслужено се нареди втори.

Диана Екимова постигна 4 победи от 7 партии и грабна бронзовия медал при момичетата до 10 години.

Освен купи и медали, състезателите получиха и предметни награди, осигурени от организаторите на турнира – ШК „Казанлък 21“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица