Свържи се с нас

Култура

Читалището в Гостилица става на 120 години

Published

on

Картина1Читалището в дряновското село Гостилица, което е известно със своя уникален диалект и словесни бисери, продължава да бъде истинско средище на знанието и на културата. Многообразието от дейности показва непресъхващият устрем на местните хора към духовно извисяване.

„В 120-годишната история читалищната дейност е горяла като буен огън, затихвала е като жарава, тлеела е като горяща пепел и отново е лумвал огънят на любовта към нови изяви и разнородни дейности” – пише читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев-1894” по повод честването на годишнината в дните от 13 до 19 септември 2014г.

През 1894г., когато читалището е основано, гостиловци го нарекли с многозначителното „Орач”. Широкоскроените читалищни идеи първоначално се раждали в стаичката над стълбището на старото училище в селото.

На 14 февруари 1927г. читалището е кръстено на големия поет-революционер „Христо Ботев”. В многолюдното село се намирали всякакви таланти – за женски народен хор, за мъжки хор, за фолклорни групи – за деца и за възрастни, действал е кино-фото клуб в мазата на читалището, имало е духова музика и единственият в страната селски „Представителен естрадно-сатиричен състав”.

Емблема на читалището обаче, е Групата за изворен фолклор, която повече от половин век съхранява и разпространява типичното гостиловско песенно-музикално народно творчество, която има дълъг низ от участия във фестивали, събори и други празнични програми. На сцена се изявяват още: самодейна младежка театрална група „Гостиловци”, танцова формация „Гостиловци”, театрална трупа, ДВС „Гостиловче”, група за стари градски песни и клубовете към читалището. Наградите, спечелени от формациите на общински, регионални и национални прегледи и фестивали през изминалите десетилетия, се пазят в читалището като документ на творческия ентусиазъм на гостиловци,.

„Читалището ни е малка капка в морето на националната култура, но е с огромно значение за хората, живеещи в Гостилица” – пише Настоятелството.

Читалището е инициатор на единствения у нас музей на детската играчка. Също неповторим у нас, тук се организира Празник на кратуната, който превръща вица за кратуната в тържество на разнообразни творчества на малки и големи.

Честването на юбилея ще премине под мотото: „Седмица на читалищното творчество”. На 13 септември, в 10ч. ще започне Гостиловска работилница. На 15 септември-понеделник, в шест вечерта ще бъде открити изложбите „Из живота на читалището” – фотоси и „Читалището през моите очи” – рисунки. На следващия ден, 16 септември, от 18 часа ще бъде прожектиран филм за селото, а на 17 септември в 10.30ч. е форумът-презентация: „Читалището в Гостилица през годините”. На 18 септември от 10ч. ще се проведе кръгла маса, където диспутът ще бъде в няколко аспекта: „Феноменът читалище – потребност ли е за хората?”, „Народно ли е Народното читалище?”, „Личности – читалищни дейци…”, и т.н. Същия ден вечерта в 18 часа ще започне празнична музикално-театрална програма.

Читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев 1894” кани на юбилея всички гостиловци – от близо и далеч, да отделят време и се завърнат, въпреки носталгията по миналото, за да заредят отново с онази голяма любов към живота на своите дядовци и баби, майки и бащи, която днес броди все по-самотна между високите каменни зидове на опустяващите улици на селото.

1234

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица