Свържи се с нас

Новини

Нови жълти и кафяви контейнери за отпадъци в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово сключи договор, който ще обезпечи функционирането на новата система за разделно събиране на отпадъците, съобщават от администрацията на кмета.

Новият договор е на стойност 524 726.40 лв. и включва доставка на компостери и съдове за отпадъци в общините Габрово и Трявна, а изпълнител е българската фирма „М и М Фрут“ ООД.

Компостерите ще бъдат раздадени на домакинствата по селата и крайните квартали до началото на октомври тази година. През същия месец ще започне поетапното разполагане на контейнерите и кофите.

Новите съдове включват:  контейнери – 220 бр.; кофи /с различен обем/ – 6390 бр.; компостери – 4650 бр. Всички контейнери са с жълт цвят и в тях е предвидено да се изхвърлят отпадъците, годни за рециклиране (стъкло, хартия, метал, пластмаса). Основната разлика със съществуващите в момента съдове, е появата на кафява кофа, предназначена за биоразградими отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци, зелена маса от градините, хранителни отпадъци и други и е с обем 240 литра.

Внедряването на новата система за управление на отпадъците ще започне постепенно, като още през октомври тази година в два габровски квартала ще бъде реализирано пилотното й въвеждане. Кои ще започнат първи с двукомпонентното разделно събиране на отпадъците ще стане ясно другия месец, когато ще стартира кампания за информиране на жителите на съответните квартали за новите изисквания при разделното изхвърляне на отпадъка.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица