Свържи се с нас

Новини

БСП – Габрово: Твърдо стоим и зад трите номинации за водач

Published

on

Копие от DSC07131Твърдо стоим зад трите си предложения за водач на листата за предстоящите парламентарни избори – Николай Григоров, Йордан Стойков и Кирил Добрев, заяви на пресконференция Кристина Сидорова, председател на БСП-Габрово.В понеделник беше проведено заседание на Областния съвет, на което направихме  предложения, които вече са депозирани в Националния съвет на партията. “С ясното съзнание сме, че водачът се избира от НС, но искрено вярвам, че те ще чуят нашето желание. Заседанието  ще се състои в петък, надяваме се да е един от тях като, за да избегнем спекулациите, сме получили писменото съгласие на Кирил Добрев да се включи в листата в Габрово и да участва активно в кампанията. В обръщението му към членовете на БСП в областта се казва  -Благодаря от сърце за номинацията, която получих. Приемам го като висока оценка за моята досегашна работа. Това е и голяма отговорност към вас и организациите, които представлявате. Заявявам категорично, че за мен в БСП няма малки и големи организации. Няма предрешени битки. Има каузи, идеи и чувства. Последната ми среща в Габрово пролетта на тази  година ми припомни именно емоцията, без която ние в БСП не можем да успеем.

За мен ще бъде чест, привилегия и най-висока отговорност да работя с Вас в предстоящата кампания“.

На заседание на НС на БСП вчера е била гласувана кандидатската листата  за Габрово, без първото място. Двама габровци влизат в нея.  „Млада и балансирана листа, с добро представителство на всички общини в областта, каза Кристина Сидорова ,  като съобщи реда и имената в нея. На срещата с медиите присъстваха и Николай Григоров, Петинка Михайлова, Първан Димитров, кандидати на левицата. Всичките 7 имена от общо осемте кандидати са местни хора, в това число и представителят на коалиционния ни партньор. „Подредихме листата без никакви спорове, с осъзнаване на  отговорността,  която носим пред нашите избиратели. Искрено се надяваме в петък да научим и водача на листата „, допълни Сидорова.IMG_9421

Кандидати в листата на Коалиция „БСП лява България“ по реда на подреждане са Николай Григоров под номер две, след него е Петинка Михайлова  – председател на БСП – Севлиево, Петя Перпериева – преподавател в ОУ „проф. Пенчо Райков“  – Трявна,  Първан Димитров – собственик на частна фирма в Габрово, шеста е  партийният лидер на социалистите в Дряново -Стефка Пенкова, а веднага след нея e Евгени Генов –  вице световния шампион по самбо, в момента възпитател в дома за деца лишени от родителска грижа в Севлиево, на осмо място е представителят на коалиционния партньор ПБС – Кирил Мирчев от Дряново.

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Един от дългоочакваните моменти за всички малки и малко по-големи деца е украсата на елхата, светлините, играчките и цялата коледна суматоха в празничния месец декември.

И тази година навръх Никулден в Габрово ще бъдат запалени светлините на голямото коледно дърво пред Общината.

„Бъдете с нас на 6 декември в 17.30 часа на площада, за да видите какво са подготвили главните герои в специалната празнична церемония – учениците от ОУ „Ран Босилек“. За коледния дух ще се погрижи Оркестър Габрово, а за още повече настроение не забравяйте да вземете по един задължителен елемент за сезона – коледна шапка.

И нали помните поверието за Никулден, колкото повече са люспите на шарана, толкова повече ще са монетите в портфейла, затова избрахме този ден и колкото повече са хората на площада, толкова по – празнично да бъде.

Няколко дена по-късно ще открием и детското коледно градче, което този път ще украси централната градска част и ще бъде в парковото пространство пред Глинените гърнета.

Обещахме да има нови неща и добавяме не какво да е, а нещо много специално за този празник – макет, изобразяващ сцената на Рождество“, разкриват от Община Габрово.

На 11 декември от 17.30 часа ще бъде открито коледното градче, където актьорите от Държавен куклен театър Габрово отново ще изненадат с нещо интересно, забавно и празнично.

„Ще видим и учениците от ОУ „Иван Вазов“ и ще се веселим с музиката на Оркестър Габрово“, допълват още от Общината.

Зареди още

Новини

Днес е Андреевден!

Published

on

Днес, 30 ноември, православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Зареди още

Новини

Габрово посрещна Първата национална среща на ерготерапевтите

Published

on

Първа национална среща на ерготерапевтите в България се проведе в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Срещата беше открита от зам. областният управител на Габрово Даниела Маринова, а приветствия към участниците отправи Катюша Станчева – Началник отдел в РУО Габрово и Емилия Ангелова – старши експерт в РУО Габрово.

По покана на директора на Регионалния център Росица Чернева с интересна презенатция в срещата се включи и доц. д-р Лилия Тодорова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, която е една от основоположниците на ерготерапията в България.

В срещата бяха презентирани добри практики на ерготерапевти от София, Варна, Стара Загора, Бургас, Търговище, Силистра, Габрово и Русе. Участниците в срещата бяха специалисти, работещи с деца със специални образователни потребности от цялата страна, които пристигнаха за нея въпреки услужнената пътна обстановка.

За тези, които не успяха беше предоставена възможност да се включат онлайн. Залата за ерготерапия в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Габрово, функционира вече почти една година. Тя се посещава от 18 деца и ученици със специални образователни потребности, които получават допълнителната подкрепа освен от ерготерапевт, но и от ресурсен учител, логопед и психолог.

И ако последно изброените подкрепят децата и учениците в тяхното познавателно, когнитивно, социално и езиково развитие, то ерготерапията подпомага и компенсира затрудненията, пряко свързани с нарушения на моториката, сетивната преработка на информацията и подобрява уменията за самостоятелност и функциониране на детето или ученика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица